1. Ne mogu Amerikanci da zabrane stranim, kompanijama da posluju sa Iranom. Ali mogu da zabrane tim kompanijama da posluju sa američkim kompanijama. Kao i mnoge druge kompanije, Huawei je morao da podnese deklaraciju da ne posluje sa Iranom. Ono sto Amerikanci mogu da kazne je laganje na toj deklaraciji. (Slično kao što mogu da kazne za laganje za dobijanje vize.) Meng okrivljuju da je kompanija poslovala sa Iranom preko povezanog poslovnog entiteta (shell company). Policija u SAD i Kanadi rutinski obavlja hapšenja po zahtevima za izručenje i postoji veoma uhodan sudski postupak koji sledi, a koji je nezavisan od izvršne vlasti. Izvršna vlast može da se umeša tek kada se sudski postupak završi i eventualno blokira izručenje. Ovo može da se razvlači godinama, u petak za 6 sati nisu mogli da se odluče o kauciji.
  (Zoki, 10. decembar 2018 07:46)

  # Link komentara

 2. to znači da oni isto špijuniraju preko Apple-a i njihovih uređaja???!!! lopov uvek prvi viče : "drž'te ga, eno lopova!!!"
   (petar, 9. decembar 2018 17:51)

  # Link komentara

 3. Recimo sad Kina postavi Interpolu zahtev za hapsenje nekog CEO firme koja recimo posluje sa oruzjem prema Tajvanu na isti nacin kao sto su Ameri i Kanadjani uhapsili ovu damu.
  Ako Interpol (drzava u kojoj se nalazi doticni) nepostupi isto kao sto Kanada postupi (hapsenje i moguca deportacija u US - tj. hapsenje i moguca deportacija u Kinu) onda se obezvredjuje Interpol i medjunarodno pravo. A hvala bogu Kinezi imaju nacina da odgovore na ovo.
  Sa druge strane prozivanje da Huawei moze da se koristi za spijuniranje isto tako otvara vrata da sve zapadne firme spijuniraju Kinu na isti takav nacin. Te tako i Kina moze ako se Huawei-u zabrani neki posao da zabrani zapadnim firmama takve poslove u Kini.
  Reciprocitet je zakon.
  (Nev, 9. decembar 2018 13:19)

  # Link komentara

 4. Radi se o tome da vecina pametnih telefona i skoro sva telekomunikacijska oprema u eebi sadrzi mikro processor koji je napravljen od strane SAD. Posto su SAD uvele sankcije protiv Irana, S. Koreje, Kube, Krima, Sirije i Sudana nijedno parce od te opreme ne sme da se prodaje u tim zemljama. Kad su vec prodali a SAD imaju dokaze onda im ne ostaje nista drugo nego da se suoce sa posledicama. ZTE je letos isplatio nekoliko milijardi dolara i pretrpeo teske finansijske gubitke zbog zabrane od strane Amerike, sada je na udaru njegov kineski konkurent. Nego ne verujem da to isto ne rade i ostali proizvodjaci, Nokia, Samsung, Ericsson, samo razlika je u tome sto su oni trenutno politicki podobni. Sve ovo je deo Americko-Kineskog trgovinskog rata. Sada su Ameri jos uvek u vodjstvu jer imaju Windows, Android, i micro cipove, ali kineski plan je da postanu potpuno nezavisni od SAD do 2025 godine. Ovo ce ih naterati da ubrzaju proces...
   (direwolf, 9. decembar 2018 13:06)

  # Link komentara

 5. Je li vlada SAD, nadvlada za čitav svet, pa da svakog stranog državljanina kažnjava koji ne izvršava njene naloge? Ko je njih ovlastio da sprovode represiju po čitavom svetu? Valjda su kineskim državljanima, kineski interesi na prvom mestu.
   (KOSIGNAS, 9. decembar 2018 11:17)

  # Link komentara

 6. Amerika hapsi gradjane Kine zbog trgovine sa Iranom koja je protivna američkom Zakonu?
  (moje ime je qwerty, 9. decembar 2018 08:55)

  # Link komentara

 7. Vrlo nezgodna situacija ako je uhapsena zbog krsenja sankcija Iranu koje Kina i mnogi osim USA ne priznaju. Trump vrlo bukvalno shvata globalnu politiku i stiti Americke ekonomske interese koristeci sve metode prisile obesmisljavajuci postulate demokratije zbog kojih je USA tako jaka. Vrlo riskantan potez.
   (Šojić, 9. decembar 2018 07:58)

  # Link komentara

 8. Hapšenje bez ikakvog objašnjenja predstavlja kršenje ljudskih prava" 
  (100% tacno, 07. decembar 2018 16:01) 

  Da. A ovoj su objasnili da su provalili vezu izmedju Huavei i firme koja Iranu isporucuje robu koja je zabranjena sankcijama. Simpaticno je da se na ljudska poziva drzava koja je "poznata" po dugoj i bogatoj istoriji demokratije i ljudskih prava.
  (na tarabi svasta pise, 08. decembar 2018 09:31)

  Канађани хапсе кинеску држављанку по америчкој потерници због кршења америчких санкција према Ирану од стране кинеске компаније?! Не верујем да су амерички наци-фашисти баш толико одлепили, зато сачекајмо да се објави шта је прави разлог овог инцидента.
   (Ћезо рца, 8. decembar 2018 18:53)

  # Link komentara

 9. Ono kad Kinezi staju u odbranu ljudskih prava!
  (Jagodinka Simonovic, 8. decembar 2018 14:10)

  # Link komentara

 10. Zasto li je zatrazila zabranu objavljvanja informacija o razlogu hapsenja? Koliko moras da budes glup da ovo preskocis kada kritikujes?
  Plagijatori najgori..
  (ajde, 8. decembar 2018 09:46)

  # Link komentara

 11. Hapšenje bez ikakvog objašnjenja predstavlja kršenje ljudskih prava"
  (100% tacno, 07. decembar 2018 16:01)

  Da. A ovoj su objasnili da su provalili vezu izmedju Huavei i firme koja Iranu isporucuje robu koja je zabranjena sankcijama. Simpaticno je da se na ljudska poziva drzava koja je "poznata" po dugoj i bogatoj istoriji demokratije i ljudskih prava.
   (na tarabi svasta pise, 8. decembar 2018 09:31)

  # Link komentara

 12. Trudo kaze da je nije uhapsila Kanada. Da li to znaci da su kauboji poceli da hapse i van USA?
   (Iskreno kazem, 8. decembar 2018 06:13)

  # Link komentara

 13. Nikada laksi odgovor na teze pitanje :
  ZATO STO JE CERKA OSNIVACA HUAWEI-a
  (Tex Willer, 8. decembar 2018 02:25)

  # Link komentara

 14. Мој следећи фон је - HUAWEI!
  Баш зато што се не свиђа западу. ;)
  (Драгојле, 7. decembar 2018 21:57)

  # Link komentara

 15. Poznato je da se iPhone proizvodi u Kini , I kao nije moguce da Kinezi jos tamo ubace software koji bi radio za njih. Glupost , hoce Kinezima da pokazu ko je gazda na planeti , a to rade u najgore vreme za njih , ne bi me cudilo da se nesto dogodi Americkim brodovima , kao sto se dogodilo ukrajinskim sa Rusima. Sta kosta Kineze da se prave blesavi i da tvrde da su Americki brodovi bili u njihovim vodama.
  (Moka, 7. decembar 2018 20:03)

  # Link komentara

 16. Apple koristi 769 patenata iz Huawei-a, a Huawei koristi samo 98 patenata iz Apple-a. Ovo nije dozvoljeno u slobodnom svetu. Ako dozvolimo tako nastavi, Kuba ce imati 5G pre USA. Moramo zaustaviti Huawei sve dok Apple ne dostigne Huawei tehnologiju posebno u 5G. tehnologiji.
  (5G, 7. decembar 2018 18:10)

  # Link komentara

 17. Jedan od Xiaomi celnika je priznao da njihovi telefoni automatski salju podatke u Kinu, kao zarad poboljsanja usluga. To rade svi kineski brendovi, to je Amerikancima glavni alibi, ali tesko glavni razlog.
  Moguce je da to rade i Google i Apple, ali ne u tolikoj meri.
  Spijuniraju nas sa svih strana.
   (Marko, 7. decembar 2018 18:07)

  # Link komentara

 18. Zaštitnici kineske demokratije ako komentarišete neki tekst barem ga pročitajte do kraja. "...detalji nisu saopšteni, jer je Meng zatražila zabranu objavljivanja tih informacija, što je kanadski sud odobrio". Šta vam ovde nije jasno? Ona sama je zatražila da se zabrani objavljivanje informacija o razlozima hapšenja i kanadski sud je to odobrio jer ne tuži je Kanada već US. Inače, Kinezi su vrlo poznati kao poštovaoci ljudskih prava i to posebno efikasno praktikuju nad svojim gradjanima. Šta beše ono sa bivšim direktorom Interpola? Propao čovek u zemlju.
   (Toronto, 7. decembar 2018 17:35)

  # Link komentara

 19. "Hapšenje bez ikakvog objašnjenja predstavlja kršenje ljudskih prava"
  (100% tacno, 7. decembar 2018 16:01)

  # Link komentara

 20. da li je bilo ikakvih dokaza o spijunazi?
   (mb011, 7. decembar 2018 15:22)

  # Link komentara

 21. Dobro je da je uhapšena u Kanadi. Sigurno ima svoje advokate, poštuju se njena prava, ceo svet zna da je uhapšena. Zamislite da je uhapšena u Kini?
   (Mala, 7. decembar 2018 14:57)

  # Link komentara

 22. Huawei se usudio da tehnoloski prestigne SAD kompanije i ponudi 5G. Takva drskost se mora kazniti.

  Neka se spremi Xiaomi CEO/CFO!
  (Anon, 7. decembar 2018 14:53)

  # Link komentara

 23. Još jedan dokaz u nizu, da je Evropljanima preko potrebna Evropska emancipacija u odnosu na Ameriku. Evropljani su u senci i u NATO savezu. Brine me, što nisu svi toga svesni. Evropska emancipacija je preko potrebna u finansiskom, tehnoloskom i militarističkom pogledu. Evropljani su ostali privrženi pacifističkim pogledima, dok Amerika sve što nije po njenoj volji proglašava za opasnost po ceo svet. Ekonomski i tehnološki Kina već dovodi u pitanje Američki hegomonizam. Pa se tako desi, hapšenje Direktorke Huaveja, Meng Vanžu. Nadam se da su Evropljani dovoljno inteligentni i hrabri da učine prve korake u pravom smeru. Evropska emancipacija je evropska potreba.
  (alternativa, 7. decembar 2018 14:19)

  # Link komentara

 24. hoće je ameri da im malo unapredi iphon!
   (Milutin, 7. decembar 2018 14:15)

  # Link komentara

 25. To je ta zapadnjacka demokratija!
  (bubz, 7. decembar 2018 12:35)

  # Link komentara

 26. Tako im i treba kad su se usudili da prestignu Apple!
  (Kakva drskost, 7. decembar 2018 12:07)

  # Link komentara