1. Bio prošle godine u Belorusiji. Od Bresta do Minska. Posle toga ušao u Litvaniju, pa bio u Rigi - Letonija. Zemlja daleko bolje funkcioniše ( u svim oblastima života) nego mi ovde na Balkanu ( osim Slovenaca), i ovih nekad najbogatijih u SSSR-u Baltičkih republika. Vidi se red, zakon, narod kulturan, vaspitan, u Minsku se grade ogromni novi kompleksi i blokovi modernih zgrada za koji je tzv Beograd na vodi dečiji zamak u pesku. Jedino gde smo mi bolji je noćni život, kafići i restorani, no to je tipičan južnjački duh prisutan kod nas, Grka, Italijana, Španaca i drugih na jugu Evrope. To se vidi odmah na ulasku u zemlju, gde te sačekaju lepe, obrazovane devojke koje lepo govore i engleski (sve te oni lepo pregledaju na granici ali kulturno tako da ne vidim problem), a ne šta liče one naše policajke i to na BG aerodoromu...em što ne znam po kom kriterijumu su ih birali, em što ne govore jezike, em što možeš pored njih Bin Ladena da uneseš ako oćeš

  A za ovog osudjenika ne vidim problem. Već je jednom ubio, u osudjen na 15 godina, i onda nešto ranije pušten zbog dobrog vladanja. Ubio ponovo. Kraj.
  (totalwar, 17. maj 2018 11:18)

  # Link komentara

 2. Требало би да им дају наногицу на једно годину дана, то би вероватно била адекватнија казна..
  (Луди Радоња, 17. maj 2018 10:47)

  # Link komentara

 3. ne znam zašto im smeta belorusija, a u japanu i sad imaju isti odnos prema zatvorenicima osuđenim na smrt...
  (radijator, 17. maj 2018 09:59)

  # Link komentara

 4. Nema ni korupcije, Zdravstvo je svima dostupno, Kao i škola i Svi imaju posao, Prava radnika nisu ugrožena I jako pristojno žive čak mnogo bolje nego u Srbiji i okolnim zemljama kako god turobno ovaj članak zvučao.
  Demokratija koju nam je Zapad prodao mi je donela samo očaj i neizvesnost, a nisam ni lenj, ni bahat i radim pristojan posao i po 12 sati dnevno ako treba i propustio sam mnoge bitne trenutke u životima moje dece kojima nisam uspeo pružiti ni deo onog što sam ja imao dostupno 70-tih i 80-tih godina prošlog veka.
  Zar to nije malo morbidno, da sam ja to imao pre 40 godina, a mnogima je to danas nedostupno ...
  Volim kada mi u lice bace frazu da danas imamo slobodu mišljenja i demokratiju koju tad nismo imali, što ja iskreno ne primećujem. Ni slobodu, a ni demokratiju.
  Osim toga i Amerika ima smrtnu kaznu. Bivši predsednik Buš je guverner sa najviše odobrenih izvršenja, a Amerika sama je ubila na milione kolateralnih žrtava od Koreje do Sirije
  Opšte poznato je da CIA upravlja tajnim zatvorima i tokovima droge u svetu
  Da Britanci vole i dalje da kontrolišu Komonvelt
  Francuzi operišu u podsaharskoj Africi, a giljotinu su ukinuli 80-tih više zbog brutalnosti nego zbog civilizacijskih tekovina
  A Belgijanci i Kongo?
  Ali oni svi nama i dalje prodaju civilizaciju.
  Da nije žalosno bilo bi smešno.
  Da, odobravam smrtnu kaznu. Oko za oko - zub za zub.
  Život ubice za život ubijene ili silovane žene, deteta, porodice, zaseoka.
  To nema veze sa diktatorima
  (Dejan, 17. maj 2018 09:48)

  # Link komentara

 5. Sta se desava ukoliko se posle izvrsenja smrtne kazne dokaze npr da ubijeni nije kriv? 
  Da li sudija i dalje ima imunitet? 
  Da li ce sudija da odgovara sto je oduzeo zivot?
  (hahaha, 16. maj 2018 17:39)

  А када некоме у 87. години саопште "извини, мало смо се прешли што те последњих 63 године држимо у затвору и што смо те лишили порода и слободе"? То је у реду? Замисли десетине година "живота" на робији, а да знаш да ниси крив. А када те после пусте, шта ћеш и куда ћеш...
   (Јабучило, 17. maj 2018 09:32)

  # Link komentara

 6. Šta neko ima od toga što ubica pati? Ako uživaš u tome, onda si psihopata. Da li će smrtna kazna da odvrati druge ubice? Neće! A skreće se pažnja sa glavnog problema, a to je ono što je uzrok ubistava.
  (brm, 16. maj 2018 16:37)

  Lepo si ovo sročio, ali zašto bi te u jednom konkretnom slučaju zanimalo "da li će smrtna kazna da odvrati druge"? Nije to suština smrtne kazne. Zamislimo da, ne daj Bože neko od tvojih bližnjih strada. To je onda konkretan slučaj i u tom slučaju mora da de istera pravda. Mislim da bi i tebe u tom slučaju zanimao samo taj konkretan slučaj. Mašio si poentu, i to dosta. A to šta je razlog ubistva, ni to nije bitno u konkretnom slučaju. Time neka se bavi sociologija, a jasnim slučajevima neka bavi se pravo. I niko od bližnjih žrtvi, ne zaslađuje se smrtnom kaznom, jer bi svako i te kako želeo da se to vreme vrati i da do toga uopšte ne dođe. A ako je došlo, svako snosi posledice svog dela. Možda ti je sada malo jasnije, kako ne bi povezivao konkretne slučajeve sa kolektivnim stanjem društva.
   (Malkom, 17. maj 2018 08:57)

  # Link komentara

 7. zalio sam ga dok nisam video sta za sta je osudjen. znaci vec jednom je ubio i bio pomilovan. da je izvrsena smrtna kazna prvi put, ova druga zena bi bila ziva.


  Da je prvi put osuđen na doživotnu robiju, ova druga žena bi bila živa. Čemu onda ubijanje?
  (komentator, 17. maj 2018 08:08)

  # Link komentara

 8. zaista tendenciozan članak. nisam za smrtnu kaznu ali jesam za teško kažnjavanje hladnokrvnih ubica. Čovek je prethodno ubio čoveka a zatim i rođenu ženu pretukao do smrti i legao da spava. Kako bi se osećali da je ta žena bila neko od vama bliskih osoba.
  Takvi prestupnici zaista treba da budu lišeni svih ljudskih prava te ne vidim da postoje njihova prava koja su prekršena. zaista mi nije žao što nije mogao da se naspava u ćeliji ko čovek.
   (ivan, 17. maj 2018 00:15)

  # Link komentara

 9. Apsolutno nikakve veze sa smrtnom kaznom nema državni teror, lažno suđenje ili podmetanje dokaza. To je prosto trik kojim se skreće pažnja sa poente.

  Šta, kao manje je zlo nevinog čoveka ili onome kome nije dokazana krivica osuditi na doživotni ili praktično doživotni zatvor? Takva praksa eventualno nešto govori o stanju sudstva (dakle države), ali baš ništa o smrtnoj kazni. Uostalom u takvim državama (imale ili nemale smrtnu kaznu) ljude ubijaju na ulici i nikada se ne otkriju ni izvršioci, a pogotovo ne državni nalogodavci.
  (CATAPA, 16. maj 2018 23:24)

  # Link komentara

 10. Ne podržavam smrtnu kaznu, samo iz razloga što ne može da se ispravi greška ako se na kraju dokaze da je okrivljeni nevin. A bilo je dosta takvih slučajeva...
  Što se tiče samog teksta, tendeciozan je i ima cilj da ocrni Belorusiju. Ovakav isti tekst može da se napiše i o Americi. A sta tek reći za Tursku i većinu islamskih zemalja?
   (x, 16. maj 2018 22:24)

  # Link komentara

 11. @Nev nije sustina ubiti ubicu radi osvete. Generalno i ako sam u principu protiv smrtne kazne smatram da je se ipak ne treba olako odreci u zaostalim drustvima ( kao nase npr.) iz prostog razloga sprecavanja idiota da isto ili gore delo ponovi. U pravnim sistemima u kojima je zatvor odredjen u svrhu rehabilitacije i ako se ista uspesno provede rizik da se delo ponovi je minimalan. Kod nas iz zatvora uglavnom izadju ludji nego sto u njega odu, pa jos se povezu i upoznaju bolje sa sebi slicnima. E u tom smislu bolje kerove likvidirati i mirna Backa dok se preduslovi za rehabilitaciju na naprave. A generalno za vecinu njih sa tim stanjem svesti nemam preterano sazaljenja. Jer ti si druze sam sebi dao za pravo da za pojas stavis pistolj. Kod nas ostalih je to svesna odluka da ne uradima a ne nedostatak hrabrosti il sta ti ja znam cega, sto krimosi u glavnom koriste kao prvi razlog. Ko ga j...kad nema m... E pa treba ih nauciti da nije to stvar m... nego mozga.
   (Preventiva, 16. maj 2018 20:05)

  # Link komentara

 12. Bez ulaženja u polemiku za i protiv smrtne kazne, ljudima koji su osuđeni treba dati vremena da se pripreme. To može da bude 24-48 sati, ali treba im dati to vreme.
  (Zoki, 16. maj 2018 18:44)

  # Link komentara

 13. Iskreno,ne vidim poentu ovog teksta,koji prikazuje ovakav sistem kao los.

  Smrtna kazna je zabranjena u Evropi,ali zato u demokratskoj Americi nije.
  Koliko mi je poznato,oni se najvise dice svojom demokraticnoscu,pa ljude ubijaju demokratski,a ne kao ovi Belorusi,totalitarno !

  Belorusija ima ispravan pristup smrtnoj kazni,jer je poenta da osobe koje su osudjene na nju,sto vise propate zbog zlocina koje su ucinili.To je i sustina kazne,a ne samo ubistvo.
  Zaliti ubice,pogotovo one koji su pocinili zverska ubistva,mozda je hriscanski,ali ja nisam hriscanin,niti pripadnik bilo koje druge religije,tako da to ne zelim da cinim,niti smatram da drustvo to treba da cini.
  (Dragomir Hadzi Antic, 16. maj 2018 18:23)

  # Link komentara

 14. Sta se desava ukoliko se posle izvrsenja smrtne kazne dokaze npr da ubijeni nije kriv?
  Da li sudija i dalje ima imunitet?
  Da li ce sudija da odgovara sto je oduzeo zivot?
   (hahaha, 16. maj 2018 17:39)

  # Link komentara

 15. Krše prava ubica, a prava koja imaju žrtve ubica se ne pominju. Kada poništiš nečija prava ne očekuj bolje. Što nije tako i u Srbiji. Pravda za žrtve!
   (Mihailo, 16. maj 2018 17:01)

  # Link komentara

 16. To što ovoliko ljudi želi smrtnu kaznu i na neki način uživa u patnji osuđenog, dovoljno govori koliko smo primitivno društvo.

  Šta neko ima od toga što ubica pati? Ako uživaš u tome, onda si psihopata. Da li će smrtna kazna da odvrati druge ubice? Neće! A skreće se pažnja sa glavnog problema, a to je ono što je uzrok ubistava. To što neko napravi zločin, a ti se životinjske iskališ na njemu i naslađuješ se time što pati ne rešava ništa. Preventiva bitna, i biti civilizovan. Ako smo mi zverski nastrojeni prema ubicama, onda i mi imamo više potencijala da budemo ubice.
  (brm, 16. maj 2018 16:37)

  # Link komentara

 17. Pa ni u jednoj državi se ne saopštava. U tome i jeste suština.
   (đorđe, 16. maj 2018 15:21)

  # Link komentara

 18. Kada sam pročitao naslov, pomislih: "Pa zar u Crnoj Gori nije ukinuta?"
  (Života mi, 16. maj 2018 15:04)

  # Link komentara

 19. Setite se onog monstruma koji je ubio Tijanu, posebno vi koji imate kćerke. Smrtna kazna nije loša stvar.
  (BBC stalno nešto njaKe, 16. maj 2018 14:51)

  # Link komentara

 20. Poslednja evropska diktatura je crna gora
   (ronaldo, 16. maj 2018 14:49)

  # Link komentara

 21. Da li to treba da se možda sažalim na tipove kao što je pomenuti .Interesantan sam znati čime je on zaslužio ili nije takvu sudbinu.Ako je i sam nekome presudio kao što će njemu nema čemu da se buni.
  (BANE, 16. maj 2018 14:37)

  # Link komentara

 22. Vidim ovde jako puno ljudi koji su za smrtnu kaznu, a sada pitanje sta ako je nevin? A sta je onaj ko je poslao nekoga u smrt nego ubica? Sta ako je ubijeni bio mucitelj? Slavite zivo i postujte ga.
   (bolid mladji, 16. maj 2018 14:36)

  # Link komentara

 23. To je ruski sistem. Tako je bilo u SSSR.
  Citam komentare i pretpostavljam da BBC nije imao na umu ovakve reakcije kad su postavljali clanak. Valjda su mislili da ce se citaoci sazaliti na osudjene, a pobesneti na vlasti u Belorusiji.
  Mnogo toga se promenilo u Srbiji, u Evropi, u svetu, od kad je prosli put ukinut BBC na srpskom...
  (B, 16. maj 2018 14:09)

  # Link komentara

 24. Dobro je da barem postoji sudjenje, ne bi valjalo da nevin covek strada.
  (tuga, 16. maj 2018 13:44)

  # Link komentara

 25. Tek po ovim komentarima moze da se zakljuci koliko smo zaostala zemlja. Kad laici ne razumeju osnovne pravne principe, ko onda da se nada uspesnoj reformi pravosudja? Veoma je lako vladati ovako ostrascenim narodom, punim zelje za retribucijom. Mozete da mu ustavnim promenama servirate svakave nebuloze. Jos ako se tome doda kako vecina zivi u uverenju da smo "pravi vernici" samo zato jer smo pravoslavni hriscani, definitivno smo sebe osudili na propast.
   (Marko, 16. maj 2018 13:38)

  # Link komentara

 26. zato u Belorusiji nema organizovanih ubilackih klanova koji pucaju u sred bela dana kao kod nas
   (mare, 16. maj 2018 12:51)

  # Link komentara

 27. loša engleska propaganda, ko još puši vaše priče o demokratiji i diktaturama. imate diktaturu u svojoj kući. presmešni ste.
  (zoki, 16. maj 2018 12:38)

  # Link komentara

 28. iz teksta covek skoro ispade nevin,jedva se provuklo da je ubio jos jednom...?!

  sta je poenta teksta ?
  svaki ubica ima pravo na 4 sudjenja,dok se ne dokaze da je nevin?!

  svako ubistvo oruzjem ili zene ,deteta se mora kaznjavati smrtnom kaznom,jer oni nisu imali promil sanse na samoodbranu.

  prostije i razumljivije ne moze.
   (belgrado, 16. maj 2018 12:00)

  # Link komentara

 29. zalio sam ga dok nisam video sta za sta je osudjen. znaci vec jednom je ubio i bio pomilovan. da je izvrsena smrtna kazna prvi put, ova druga zena bi bila ziva.
  (leming, 16. maj 2018 11:03)

  # Link komentara

 30. Sviđa mi se ovaj deo kada im saopšte da će se za 15 minuta izvršiti smrtna kazna nad njima kako počinju da drhte! A jesu li drhtali kad su ubijali druge?!? Onda su bili ushićeni! E pa čekaj bato to ne može tako!
  (Milan, 16. maj 2018 10:49)

  # Link komentara

 31. U republici srpskoj jos uvek vazi smrtna kazna, ali se ne izrice, a i u praksi nema je ko primeniti jer nema dzelata.
   (rook, 16. maj 2018 10:25)

  # Link komentara

 32. Loš je možda pravni proces u Bjelorusiji, ali smrtna kazna nikako nije loše rešenje.
   (Crnogorac, 16. maj 2018 09:50)

  # Link komentara

 33. "Kazna se obično izriče zbog teških oblika ubistava"

  Апсолутно подржавам смртну казну за тешке злочине. Што се поступка у Белорусији тиче, нека злочинац испашта. Поготово ако је крив за нечију смрт у мукама. Ко се одрекао људскости, не заслужује људски поступак. Многи данас брину о људским правима злочинца. Шта је са правима жртве?
   (Јабучило, 16. maj 2018 09:38)

  # Link komentara

 34. Мислим да је горе завршити на Гвантанаму. Последња европска диктатура је Црна Гора, не Белорусија. У Турској такође постоји смртна казна, чланица НАТО-а и кандидат за ЕУ.
   (aco, 16. maj 2018 09:28)

  # Link komentara

 35. nije poslednja...i Milogora je tu
   (rešpekt, 16. maj 2018 09:17)

  # Link komentara

 36. Белорусија криминал 0%. Терористички напади 0%.
  Сецесије и слично 0%.
  Црна рупа Европе 0%.
   (Ђенерал, 16. maj 2018 09:02)

  # Link komentara

 37. Iskreno kad pomislim na sve ubice onda ovaj nacin kaznjava mi izgleda posten. Jednostavno vratiti ubici na isti nacin na koji je ubica tretirao zrtvu. Ovo se vec zove kazna a ne ovi nasi em ih pustaju na godisnje i slicno pa ponove delo.
  (Nev, 16. maj 2018 08:50)

  # Link komentara