BBC na srpskom - B92

Veštačka inteligencija i autorska prava: Autor "Igre prestola" tuži kompaniju OpenAI , vlasnika Čet GPT

Džordž Martin i Džon Grišam su među autorima koji su tužili kompaniju zbog kršenja autorskih prava.

Izvor: BBC
Podeli
Hit serija &Igre prestola& zasnovana je na romanima Džordža Martina/HBO
Hit serija "Igre prestola" zasnovana je na romanima Džordža Martina/HBO

Američki autori Džordž RR Martin i Džon Grišam tužili su OpenAI, vlasnika ČetGPT-a, zbog tvrdnji da su njihova autorska prava prekršena tokom obuke sistema.

Martin je slavu stekao zahvaljujući fantastičnom serijalu Pesma leda i vatre, koja je adaptirana u HBO seriju Igra prestola.

ČetGPT i ostali veliki jezički modeli "uče" analizirajući veliku količinu podataka koji su dostupni na internetu.

U tužbi se tvrdi da su korišćene knjige ovog pisca bez dozvole da "učine ČetGPT pametnijim".

Kompanija OpenAI je saopštila da poštuje prava autora i veruje da će i oni "imati koristi od tehnologije" veštačke inteligencije.Potpisnici tužbe su i poznati pisci Džonatan Frenzen, Džodi Piko i Džordž Sanders.

Slučaj je federalnom sudu na Menhetnu u Njujorku podnelo Udruženje autora, američka grupa koja zastupa pisce.

Prema podnesku, OpenAI je optužen da se bavi "sistematskom krađom u ogromnim razmerama".

Sledi sličan pravni postupak koji je pokrenula komičarka Sara Silverman u julu, a usledilo je i otvoreno pismo, koje su istog meseca potpisali autori Margaret Atvud i Filip Pulman, gde pozivaju kompanije iz oblasti veštačke inteligencije da im nadoknade za korišćenje njihovog rada.

Portparol OpenAI-a je rekao da vode "produktivne razgovore sa mnogim kreatorima širom sveta, poput Udruženje autora".

"Sarađujemo blisko da bismo razumeli njihovu zabrinutost u vezi sa veštačkom inteligencijom.

"Optimisti smo da ćemo nastaviti da pronalazimo uzajamno korisne načine da radimo zajedno."

Veštačka inteligencija "raseljava ljude"

U predmetu se tvrdi da je ČetDžPT dobijao podatke iz knjiga zaštićenih autorskim pravima bez dozvole, kako bi mogao da pruži tačne sažetke istih.

Tužba je takođe ukazala na širu zabrinutost u medijskoj industriji - da ova vrsta tehnologije "uklanja sadržaje" koje stvaraju ljudi.

Patrik Guld sa Univerziteta Siti rekao je za BBC njuz da, iako saoseća sa autorima koji stoje iza tužbe, veruje da je malo verovatno da će uspeti, rekavši da će u početku morati da dokažu da je ČetGPT kopirao njihov rad.

"Oni zapravo nisu zabrinuti za autorska prava, ono što ih brine je da je veštačka inteligencija ubica posla", rekao je on, poredeći zabrinutost sa onim protiv kojih scenaristi trenutno protestuju u Holivudu.

"Kada govorimo o automatizaciji veštačke inteligencije i zameni ljudskog rada... to jednostavno nije nešto što bi autorska prava trebalo da poprave.

"Ono što treba da uradimo je da idemo u parlament i Kongres i razgovaramo o tome kako će veštačka inteligencija zameniti kreativne umetnosti i šta treba da uradimo u vezi s tim u budućnosti".

Ovaj slučaj je poslednji u nizu pritužbi protiv programera takozvane veštačke inteligencije, koja može da stvara na osnovu tekstualnih upita.

To je usledilo pošto su digitalni umetnici u januaru tužili slične kompanije Stabiliti AI i Middžurni, tvrdeći da oni funkcionišu samo zato što su obučeni za umetnička dela zaštićena autorskim pravima.

I OpenAI je već dobio tužbu, zajedno sa Majkorosoftom i sajtom za programiranje GitHab, od grupe programera koji tvrde da je njihov kod korišćen bez njihove dozvole za obuku veštačke inteligencije Kopilot.

Nijedna od ovih tužbi još nije dobila sudski epilog.

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 109 idi na stranu