Ajkula napala i ubila muškarca u egipatskoj Hurgadi, vlasti privremeno zabranile sve aktivnosti u vodi

Ajkula je napala i ubila ruskog državljanina u poznatom egipatskom letovalištu Hurgada.

BBC

Izvor: BBC

Petak, 09.06.2023.

14:45

Ajkula napala i ubila muškarca u egipatskoj Hurgadi, vlasti privremeno zabranile sve aktivnosti u vodi
Plaža u Hurgadi gde je ajkula napala i ubila Rusa - odlukom nadležnih plaže su privremeno zatvorene/REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

Duž egipatske obale Crvenog mora prostire se oko 40 kilometara belog peska sa hotelima, čineći pitoreskno letovalište Hurgada gde turisti hrle da rone u njegovom svetlucavom plavom moru.

Ali posetioce plaže koji su se u četvrtak popodne opuštali na suncu izbacio je iz ležernog osećaja urlik kojiu ledi krv u žilama: "Tata!", začulo se iz vode.

Odjednom su idilične scene u plavim vodama Crvenog mora, tik uz plažu imena San (Dream) zamenjene užasavajućim prizorom.

Tigar ajkula napala je muškarca dok je plivao nedaleko od obale ove plaže u četvrtak popodne.

Na uznemirujućem, skoro jednominutnom snimku, koji je podeljen na društvenim mrežama, vidi se kako muškarac, za koga je utvrđeno da je 23-godišnji ruski državljanin, mlatara rukama i doziva u pomoć, dok ajkula više puta kruži oko njega, napada ga i rastrže.

Muškarac je potom nestao u vodi.

Na snimku se čuje vrisak sa plaže i potom nečiji glas koji izgovara: "Sada jede njegove ostatke".

Vidi se i kako pristiže čamac spasilaca, ali nisu uspeli da spasu muškarca.

Posle ovog smrtonosnog napada, egipatsko Ministarstvo životne sredine zabranilo je plivanje, ronjenje i druge sportove u vodi i pod vodom na dva dana.

Ajkulu je uhvatio stručni tim i sada se utvrđuje uzrok njenog agresivnog ponašanja, dodaje se.

Ruski generalni konzul Viktor Voropajev imenovao je ubijenog čoveka kao Jurija Popova, rekavši da već neko vreme živi u Egiptu i da nije turista, prenosi agencija Tass.

Konzulat je preneo saučešće njegovoj porodici i prijateljima i pozvao Ruse da budu na oprezu kada su u vodi i da se pridržavaju zabrana plivanja i ronjenja koje su uvele egipatske vlasti, preneo je Tass.

"To je surova sudbina", jadao se otac nesrećnog mladića Vladimir Popov.

Prema njegovim rečima, u vodi je pored njegovog sina u trenutku napada bila još jedna žena, ali je uspela da dopliva do obale i spasi se.

Prošle godine, takođe u Hurgadi ajkule su u istom danu ubile dve turistkinje.

Prema Međunarodnom dosijeu o napadima ajkula, tigar ajkula je na drugom mestu iza bele ajkule po broju prijavljenih napada na ljude.

Grupa za praćenje ajkula napominje da veličina i proždrljivost ove životinje svrstavaju je u opasne predatore.

Surferi i plivači treba da znaju da su ove vrste ajkule obično i radoznale i agresivne kada uoče ljude u vodi.

Prema statistici, godišnje se zabeleži manje od 100 napada ajkula na ljude, a u proseku 20 rezultira smrtnim ishodom, prenosi sajt Američki okeani.

Prema Međunarodnom dosijeu o napadima ajkula (ISAF) ,napadi ajkula na ljude su generalno retki, a širom sveta je u 2022. godini zabeleženo tek 57 slučajeva, što je manje od poslednjeg petogodišnjeg (2017-2021) proseka od 70 incidenata godišnje.

Stručnjaci kažu da je većina napada ajkula izazvana kada ovi predatori osete krv ili telesne mirise, iako ljudi nisu prirodni plen ajkula. Pogledajte video: Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: