Pad aviona u Kolumbiji: Četiri deteta sama preživela u džungli 40 dana

Deca su nestala posle pada aviona 1. maja i od tada je bila pokrenuta velika potraga.

BBC

Izvor: BBC

Petak, 19.05.2023.

08:16

Pad aviona u Kolumbiji: Četiri deteta sama preživela u džungli 40 dana
Kolumbijska vojska objavila je fotografiju dece u džungli/Reuters

Četvoro dece pronađeno je živo nakon što su preživeli pad aviona i sami proveli više nedelja u amazonskoj džungli u Kolumbiji.

Kolumbijski predsednik je rekao da je spasavanje braće i sestara, uzrasta 13, devet, četiri i jedne godine, povod za "radost cele zemlje".

Majka dece i dva pilota poginuli su kada se njihova laka letelica srušila u džunglu 1. maja.

Ogromna spasilačka operacija, u kojoj su učestvovali vojnici i lokalno stanovništvo, sprovedena je kako bi deca bila pronađena.

Predsednik Gustavo Petro rekao je da je pronalazak dece "magičan dan".

"Oni su bili sami, dali su primer kako preživeti u prašumi i ovo će biti zapisano u istoriji.

"Ova deca su danas deca mira i deca Kolumbije", rekao je on.

Petro je pokazao fotografiju nekoliko pripadnika vojske i starosedelačkog naroda koji brinu o braći i sestrama, za kojima se tragalo 40 dana.

Preneo je da su deca dobila zdravstvenu pomoć i da je razgovarao sa njihovim dedom, koji mu je rekao da ih je "majčina džungla vratila".

Deca su prebačena u glavni grad države Bogotu, gde su ih vozila hitne pomoći odvezla u bolnicu na dalji medicinski tretman.

Avion u kojem su bili nestao je 1. maja tokom leta iz Ararakuare, duboko u džungli Amazona u južnoj Kolumbiji, do San Hoze del Gvavijare, u centralnoj Kolumbiji.

Pilot cesne je pre nesreće prijavio probleme sa motorom.

Avion je lociran dve nedelje od nestanka.

Tela pilota, kopilota i 33-godišnje Magdalene Mukutuj, majke četvoro nestale dece, pronađena su na mestu nesreće.

Međutim, dece od 13, devet i četiri godine nigde nije bilo, kao ni jednogodišnje bebe.

Deca pripadaju starosedelačkoj grupi Huitoto i članovi njihove zajednice nadali su se da će im njihovo poznavanje voća i veština preživljavanja u džungli dati veće šanse da ostanu živi.

Autohtoni narodi su se pridružili potrazi, a helikopteri su emitovali poruku bake dece, snimljenu na jeziku Huitoto, pozivajući ih da prestanu da se kreću kako bi ih lakše locirali.
Psi tragaèi su pronašli makaze koje ukazuju da su deca preživela pad aviona/Reuters
Kolumbijski predsednik našao se na udaru kritika prošlog meseca kada je na Tviteru objavio da su deca pronađena.

Sledećeg dana je obrisao tvit rekavši da informacije, koje je dobio od kolumbijske agencija za zaštitu dece, ne mogu da budu potvrđene.

Psi tragači su našli dečju flašu za piće, makaze, vezicu za kosu i napola pojedeno voće, dok su spasioci pronašli i improvizovano sklonište, napravljeno od štapova i grana.

To je dalo nadu da su deca još živa. Pogledajte video: Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: