Australija: Zbog svastike ili drugog nacističkog simbola godinu dana u zatvor

Za isticanje takvih simbola, izricaće se zatvorske kazne.

BBC

Izvor: BBC

Petak, 09.06.2023.

09:12

Australija: Zbog svastike ili drugog nacističkog simbola godinu dana u zatvor
Protesti neonacista, ali i protivnika u Melburnu/Getty Images

Vlasti u Australiji najavljuju uvođenje zabrane nacističkih simbola u pokušaju da se obračunaju sa ekstremno desničarskim grupama.

Javno isticanje svastike ili SS simbola biće kažnjivo do godinu dana zatvora.

Međutim, novi zakon se neće odnositi na nacistički pozdrav.

Nacistički simboli su već zabranjeni u mnogim australijskim državama, ali ovo znači da više nigde neće biti dozvoljeni, poručuje vlada.

Potez vlasti usledio je zbog porasta broja pristalica krajnje desnice.

U martu, grupa neonacista pojavila se na mitingu u Melburnu čiji je domaćin bila Keli-Džej Kin-Minšul, poznata kao velika protivnica transrodnih osoba, i izvela nacističke pozdrave na stepenicama parlamenta države Viktorija.

Kin-Minšul je negirala bilo kakvu povezanost sa grupom, ali je događaj izazvao političku reakciju sa pozivima da se ulože veći napori u borbi protiv prikazivanja nacističkih simbola.

"U Australiji nema mesta za simbole koji veličaju užase holokausta", rekao je državni tužilac Mark Drajfus, najavljujući novi zakon.

"Nećemo više dozvoliti ljudima da profitiraju od izlaganja i prodaje predmeta koji slave naciste", dodao je on.

Zabrana uključuje trgovinu i javno isticanje zastava, traka, majica, obeležja i objavljivanje simbola na internetu koji promovišu nacističku ideologiju, rekao je Drajfus.

Međutim, biće dozvoljeno javno prikazivanje nacističke svastike i SS simbola u akademske, obrazovne, umetničke, književne, novinarske ili naučne svrhe.

Nacistički pozdrav nije obuhvaćen zakonom i biće prepušten državnim organima i policiji.

Viktorija i Kvinslend su već najavili zabrane ranije ove godine.

Zabrana je pažljivo sastavljena kako bi se isključilo prikazivanje svastike u religioznom kontekstu, zbog njenog duhovnog značaja.

Nacistička svastika je izvedena iz drevnog motiva kukastog krsta koji ostaje sveti simbol u hinduizmu, budizmu i džainizmu.

Dvir Abramovič, predsednik australijske Komisije za borbu protiv klevete, opisao je ovaj potez kao "duboki trenutak koji predstavlja kulminaciju šestogodišnje lične kampanje".

Nedavno prisustvo neonacista na australijskim ulicama vratilo je preživele Holokausta "u njihove najmračnije dane", rekao je Abramovič za BBC.

"To im ostavlja veliku rupu u srcu. Mislim da nisu zamišljali da će za života ponovo videti oživljavanje neonacizma."

Abramovič je rekao da, iako ne postoji "srebrni metak" za obračun sa "tvrdim fanaticima", nov zakon vidi kao korak u pravom smeru.

"Potreban je pristup celog društva kako bi se nacizam isekao u korenu", dodao je on.

Pre nedavnih događaja u Melburnu, lokalni mediji su izvestili da su se neonacisti infiltrirali među demonstrante na protestima zbog zaključavanja tokom pandemije kovida-19 kako bi širili njihovu poruku i regrutovali članove.

Prošlog meseca, šef bezbednosti Australije upozorio je da se ekstremistička krajnja desnica u zemlji "ohrabruje" da izađe na ulice.

"Raste broj ljudi koji su privučeni ovom ideologiji iz razloga koje ne razumemo u potpunosti", rekao je generalni direktor Australijske bezbednosno-obaveštajne organizacije Majk Berdžes. Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: