BBC na srpskom - B92

Zločin u Australiji: Pomilovana majka osuđena za ubistvo sopstvene dece - "Zauvek ću tugovati za njima"

Slučaj ove 55-godišnjakinje opisan je kao jedan od najvećih grešaka australijskog sudstva.

Izvor: BBC
Podeli

Australijanka Kejtlin Folbig osuđena za ubistvo četvoro sopstvene male dece kaže da je odluka o pomilovanju posle 20 godina pobeda nauke i istine.

Kejtlin je puštena je iz zatvora u ponedeljak pošto je istraga potvrdila nove dokaze o njenoj nevinosti.

Ona je prvobitno osuđena da je ugušila sopstvenu decu, a najnoviji dokazi su ukazivali na to da su umrla zbog retkih genetskih abnormalnosti.

Ova 55-godišnjakinja je rekla da je zahvalna što je slobodna.

"Proteklih 20 godina bila sam u zatvoru. Zauvek ću misliti na decu i tugovati za njima", rekla je ona u video izjavi.

Takođe se zahvalila prijateljima i onima koji su poslednjih godina vodili kampanju da se njen slučaj razmotri.

"Bez njih ne bih preživela čitavo ovo iskušenje", rekla je ona.Generalni tužilac Novog Južnog Velsa Majkl Dejli rekao je da je Folbig odobreno bezuslovno pomilovanje zbog nedavne istrage o njenom slučaju.

Istraga, koju je vodio penzionisani sudija Tom Betharst, pokazala je da je svo četvoro dece moglo da umre prirodnom smrću.

Tim imunologa otkrio je da su ćerke imale genetsku mutaciju - nazvanu CALM2 G114R - koja može da izazove iznenadnu srčanu smrt.

Takođe su otkriveni dokazi da su njeni sinovi posedovali drugačiju genetsku mutaciju, povezanu sa iznenadnom epilepsijom.

Izlazak iz zatvora

Dvoje dece Laura (levo) i Patrik (desno)/EPA
Dvoje dece Laura (levo) i Patrik (desno)/EPA

Folbig je na kapiji zatvora dočekala dugogodišnja prijateljica Trejsi Čepmen, koja je rekla da je prvi dan slobode provela uživajući u jednostavnim zadovoljstvima.

Među njima su bili udoban krevet, pica i hleb sa belim lukom, kao i kalua (liker) i koka-kola, rekla je Čepman novinarima, dodavši da je Folbig oduševljena modernom tehnologijom kao što su pametni telefoni.

"U Kejtinom srcu nema mržnje, ona samo želi da živi životom koji je propustila poslednjih 20 godina i da nastavi dalje", rekla je ona.

Kejtlin Folbig će sada tražiti da se njene osude ponište na Krivičnom apelacionom sudu.

Kako je provela prvu noć na slobodi?

"Prvi put je spavala u sopstvenom krevetu, skuvala čaj i sipala u pravu šolju, promešala ga sa pravom kašičicom, Pravi čaj, pravo mleko. To svima vama deluje prilično normalno, ali ona ja zahvalna", rekla je Čepmen na konferenciji za novinare.

Folbig se smestila kod Čepmen u mestu Kofs Harbur, 500 kilometara severno od Sidneja.

"Rekla mi je da je prvi put posle 20 godina mogla normalno da spava, iako je kratko trajalo".

Prvu noć na slobodi Folbig je provela uz picu, bruskete i liker od kafe, iako je želela da se počasti odreskom.

"Šteta, nismo uspeli da ugrabimo odrezak, pa smo morale da naručimo picu".

Folbig je, prema tvrdnjama prijateljice, bila oduševljena uređajima koji su se pojavili poslednjih 20 godina, dok je bila u zatvoru, poput ajfona i pametnih televizora.

"Gledala je netremice, čak i televiziju... Govorila je: 'Bože, pogledaj ovaj televizor, ima toliko mogućnosti. Rekla da je će sada samo da bindžuje", kazala je Čepmen.

Šta se dogodilo

Dvoje dece Laura (levo) i Patrik (desno)/EPA
Dvoje dece Laura (levo) i Patrik (desno)/EPA

Folbig, koja je uporno tvrdila da je nevina, osuđena je 2003. na zatvorsku kaznu od 25 godina, za ubistvo troje dece i ubistvo iz nehata sina Kejleba.

Svako od dece umrlo je iznenada između 1989. i 1999, starosti između 19 dana i 19 meseci, a tužioci su na suđenju tvrdili da ih je ona ugušila.

Prethodne žalbe i odvojena istraga o ovom slučaju iz 2019. godine dali su veću težinu posrednim dokazima u prvobitnom suđenju.

Ali u novoj istrazi, koju je vodio penzionisani sudija Tom Betharst, tužioci su prihvatili da su istraživanja o mutacijama gena promenila njihovo shvatanje smrti dece.

Majkl Dejli, državni tužilac Novog Južnog Velsa saopštio je da je Betharst imao čvrst stav da postoji opravdana sumnja da je Folbig kriva za svako krivično delo.

Kao rezultat toga, guverner Novog Južnog Velsa potpisao je odluku o potpunom pomilovanju i naredio da se Folbig odmah pusti iz zatvora.

"Za nju je to bilo 20 godina dugo iskušenje... Želim joj mir", rekao je Dejli, dodajući da se saoseća i sa Kregom Folbigom, ocem dece.

U istrazi 2022, advokati Folbig ukazali su da je neverovatno da četvoro dece iz jedne porodice umire prirodnom smrću.

Bezuslovno pomilovanje ne poništava osude za Folbig, rekao je Dejli.

O tome će odlučiti Krivični apelacioni sud, ako Betharst odluči da ponovo otvori slučaj. Taj proces bi mogao da potraje i do godinu dana.

Ako presude Folbig budu poništene, ona bi mogla da tuži vladu za milione dolara odštete.

Mogla bi da dobije i nagodbu sličnu onoj kao Lindi Čemberlen, koja je 1992. godine zbog pogrešne presude za smrti njene ćerke Azarije dobila 1,3 miliona dolara.

"Nemoguće je shvatiti nepravdu koja je naneta Kejtlin Folbig - bol zbog gubitka dece i skoro dve decenije u najstrožim zatvorima zbog zločina za koje je nauka dokazala da se nisu desili", rekla je njena advokatkinja Rajni Rego.

Folbig su na kapiji zatvora dočekali prijatelji koji su godinama vodili kampanju za njeno oslobođenje, a Dejli je apelovao na privatnost kako bi mogla da nastavi sa životom.

Pravo mora biti "osetljivije na nauku"

Dvoje dece Laura (levo) i Patrik (desno)/EPA
Dvoje dece Laura (levo) i Patrik (desno)/EPA

Suđenje 2003. bilo je usredsređeno na posredne dokaze, pre svega na dnevnike u kojima je pisala o borbi sa majčinstvom.

Ali nije bilo fizičkih dokaza o gušenju ili povredama dece koja su predstavljena na suđenju.

U nedavnoj istrazi, stručnjaci su sugerisali da su dnevnici mehanizam suočavanja i da je malo verovatno da bi svo četvoro dece moglo biti ugušeno bez ikakvog traga.

Ali ključni dokaz je otkrio tim imunologa, a to je da su ćerke Sara i Laura, imale genetsku mutaciju koja može izazvati iznenadnu srčanu smrt.

Takođe su otkriveni dokazi da su njeni sinovi, Kejleb i Patrik, posedovali drugačiju genetsku mutaciju, povezanu sa iznenadnom epilepsijom.

Profesorka Kerol Vajnus, koja je predvodila istraživački tim sa Australijskog nacionalnog univerziteta, rekla je da je neobična genetska sekvenca odmah očigledna u DNK Ketlin Folbig, pre nego što su uzorci dece uopšte testirani.

"Uradili smo prvi test i pronašli varijantu [gena] koja je izgledala veoma sumnjivo... čak i tada, u novembru 2018, smatrali smo da je veoma velika verovatnoća, ako se nađe kod dece i da to bude krivac", rekla je ona za BBC.

Profesorka je dodala da su širom sveta poznata samo 134 slučaja potencijalno smrtonosnog srčanog oboljenja povezanog sa genetskom mutacijom.

Ona je odluku o pomilovanju opisala kao prelep trenutak koji bi mogao da pruži nadu drugim ženama u sličnim situacijama.

"Obratili su nam se u vezi sa ženama koje su izgubile decu ili koje su optužene za nanošenje štete, a slučajevi izgledaju kao da su i oni sa teškim genetskim stanjima", rekla je Vinus.

Iz Australijske akademije nauka kažu da slučaj pokazuje potrebu za reformom koja bi pravni sistem učinila "osetljivijim na nauku".

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 145 idi na stranu