Amerika, obrazovanje i LGBT: Tuča roditelja na protestu zbog Prajda u osnovnoj školi

Osnovna škola u jednom od najliberalnijih gradova u jednoj od najliberalnijih američkih saveznih država najnovije je bojište u kulturološkom ratu.

BBC

Izvor: BBC

Ponedeljak, 05.06.2023.

07:24

Amerika, obrazovanje i LGBT: Tuča roditelja na protestu zbog Prajda u osnovnoj školi
At one point, police had to intervene between protesters and counter-protesters at the school/Getty Images

Više od stotine demonstranata i kontra-demonstranata stajalo je na suprotnim stranama inače mirne prigradske losanđeleske ulice u petak.

Dve grupe su se okupile iz jednog razloga: lokalna osnovna škola bila je domaćin događaja organizovanog u okviru Meseca Prajda.

Grupe su imale vrlo sučeljene stavove prema izboru programa osnovne škole Satikoj.

Jedna grupa roditelja pokrenula je bojkotovanje škole, nazvavši Prajdov događaj "indoktrinacijom" i neprikladnim za decu.

Drugi su tvrdili da su demonstracije diskriminatorske i da deca imaju pravo da uče o drugačijim vrstama porodica.
Penzionisana nastavnica Linda Blekvel (71) podržava LGBT zajednicu/Getty Images
Kad je izbila tuča među demonstrantima, policija je morala da interveniše.

Jedna odrasla osoba pretrpela je lakše povrede i ukazana joj je pomoć na licu mesta, saopštila je losanđeleska školska policijska služba.

Niko nije uhapšen.

Službenik škole koji se javio na telefon u petak rekao je da je osnovna škola Satikoj planirala da đacima pročita knjigu o tome kako neka deca imaju "dve mame i dvojicu tata".

Službenik škole nije izneo druge detalje u vezi sa događajem.

Renato Lira, direktor LGBT centra u Dolini San Fernando, učestvovao je u školskom odboru.
Getty Images
On je za BBC rekao da su deca uživala u događaju, na kom su, kako kaže, prosvetni radnici čitali iz knjige koja govori o porodicama raznih drugih kultura, između ostalog i o porodicama sa roditeljima istog pola.

Ovim događajem "želeli smo da iskažemo našu ljubav i poštovanje, da smo ujedinjeni", rekao je Lira za BBC.

Roditelji koji su protestovali "pokušali su da nas zastraše", dodao je.

Gej brak je široko prihvaćen u društvu, čak i među republikanaca, navodi agencija za istraživanja Galup.

Posebno otkako je američki Vrhovni sud legalizovao istopolne zajednice 2015. godine.

Ali, u poslednjih nekoliko godina, predavanje o rodu i seksualnosti u školama izazvalo je oštru reakciju konzervativnih krugova.
Getty Images
Osnovna škola Satikoj je u jednom od najliberalnijih gradova u jednoj od najliberalnijih američkih saveznih država i samo je najnovije bojište u tom kulturološkom ratu.

Planirani bojkot školskog događaja u okviru Prajda održanog 2. juna organizovan je na internetu u poslednje dve nedelje.

Anonimni nalog na Instagramu, @saticoyelementaryparents, pozvao je roditelje da ne šalju decu u školu toga dana.

Sredinom maja, @saticoyelementaryparents objavio je lica, telefonske brojeve i mejl adrese školskih rukovodilaca, kao i drugih gradskih prosvetnih zvaničnika.

Pred miting u petak, nalog na Instagramu saopštio je da "naš protest ni na koji način nije napad na LGBT zajednicu".

Ali, kritičari tvrde da su neki od transparenata demonstranata kao što su: "Reci ne seksualnoj indoktrinaciji!" i "Jedini ljudi koji žele da podučavaju decu seksu: pedofili" bili diskriminatorski.

Demonstranti protiv događaja organizovanog povodom Prajda, rekli su, međutim, da je podučavanje dece temama LGBT zajednice neprimereno i da škole prvo treba da obezbede pristanak roditelja za razgovor o takvim pitanjima u školskoj učionici.

Jedna majka, koja je govorila za Los Anđeles tajms pod uslovom da ostane anonimna, kao razlog za to navevši strah da bi njeno dete u školi moglo biti maltretirano, rekla je da je "umorna od propagande".

"Nisam došla iz Jermenije zbog ovoga", rekla je ona, istakavši da se njeno dete vratilo iz škole prošle nedelje sa nalepnicama duginih boja i drugim suvenirima.

"Došla sam zbog slobode i da moja deca uče matematiku i obrazuju se, ali ne o ovome. Mogla bih da se vratim kući."

Na drugoj strani ulice, kontra-demonstranti su mahali transrodnim i zastavama Prajda.
Osnovna škola Satikoj je u jednom od najliberalnijih gradova u jednoj od najliberalnijih amerièkih saveznih država/Getty Images
"Danas smo ovde da slavimo Prajd!", objavila je jedna osoba na megafon.

Jedna žena nosila je transparent sa natpisom: "Mržnji ovde nema mesta".

Drugi roditelji su rekli da učenje dece o istopolnim parovima prosto odražava realnost američkog života danas.

"Svet je danas takav i ako ih štitite od toga, to će samo imati veći uticaj na njih kasnije", rekla je Erika Denesen, jedna od majki, za lokalni ogranak ABC Njuza.

Dvadeset drugog maja, transrodni muškarac koji predaje u osnovnoj školi Satikoj prijavio je da je zastava Prajda u njegovoj kancelariji spaljena, piše Los Anđeles tajms.
Getty Images
Incident se dogodio pošto je jedan drugi konzervativno nastrojeni Instagram nalog za zaštitu roditeljskih prava podelio fotografije za koje je tvrdio da prikazuju nastavnika pre i posle tranzicije.

Losanđeleska policija je istraživala spaljivanje zastave kao zločin iz mržnje, potvrdio je policajac Toni Im za BBC Njuz.

On je odbio da otkrije više detalja, rekavši da je istraga još u toku.

"Znamo da je zastava spaljena, izašli smo na lice mesta", rekao je Im.

Nastavnik i zvaničnici osnovne škole Satikoj nisu odmah odgovorili na zahtev BBC-ja za komentar na incident.

Ujedinjeni nastavnici Los Anđelesa, najmoćniji sindikat nastavnika u gradu, osudili su "nečuveno ponašanje šovinističkih demonstranata koji su obelodanili rodni identitet nastavnika u osnovnoj školi Satikoj". Pogledajte video o Evroprajdu održanom u Beogradu 2022. godine Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: