Ukrajina, politika i religija: Mitropolit Ukrajinske pravoslavne crkve optužen za raspirivanje mržnje i lojalnost Rusiji

Upravniku Kijevsko-pečerske lavre određen dvomesečni kućni pritvor pod optužbom da je načinio više krivičnih dela, kako smatraju ukrajinske vlasti.

BBC

Izvor: BBC

Subota, 01.04.2023.

15:16

Ukrajina, politika i religija: Mitropolit Ukrajinske pravoslavne crkve optužen za raspirivanje mržnje i lojalnost Rusiji
Mitropolit Pavel, upravitelj Kijevsko-peèerske lavre/REUTERS/Viacheslav Ratynskyi

U danima kada se rešava sudbina Kijevsko-pečerske lavre, sedišta kanonski priznate Ukrajinske pravoslavne crkve, Služba bezbednosti osumnjičila je mitropolita Pavela (Lebeda) za "izazivanje verske mržnje i delovanja u odbrani agresije Rusije".

SBU je ispitala mitropolita i pretresla njegovu kuću, a sud mu je tokom dana odredio dvomesečni kućni pritvor.

Istražne radnje se odvijaju u pozadini pokušaja vlasti u Kijevu da iz Lavre iseli Ukrajinsku pravoslavnu crkvu koja je do rata bila lojalna Moskovskoj patrijaršiji.

Kijevsko-pečerska lavra je jedna od najstarijih i najpoštovanijih pravoslavnih svetinja.

Pre dva dana je istekao rok koje su vlasti u Kijevu dale UPC za zakup Lavre, ali sveštenstvo i dalje odbija da je napusti.

Sveštenici kažu da vlasti nemaju nikakvog zakonskog osnova da ih isele.

Veliki broj vernika danima se okuplja u i ispred manastira Kijevo-pečerska lavra - poznatom i po istorijskim pećinama - u znak podrške tamošnjim monasima, protestujući zbog naredbe o iseljavanju.

Pavel je na čelu manastira skoro 30 godina, od 1994. godine.

Osumnjičen je za izazivanje "međuverske mržnje, kao i opravdavanje i negiranje oružane agresije Rusije na Ukrajinu".

"U javnim govorima, [osumnjičeni Lebed] je više puta vređao verska osećanja Ukrajinaca, ponižavao stavove vernika drugih vera i pokušavao da formira neprijateljske stavove prema njima, a takođe je davao izjave u kojima je opravdavao ili negirao postupke zemlje agresora", saopštila je SBU na sajtu, navodeći da je ocena doneta na osnovu zaključak forenzičkog lingvističkog ispitivanja.

U subotnjem pojavljivanju pred sudom, mitropolit je ovo nazvao "političkim slučajem" i rekao "nikada nije bio na strani agresije" - mada nije pominjao Rusiju, preneo je dnevni list Ukrajinska pravda.

"Ja sam protiv agresije. Evo me u Ukrajini - ovo je moja zemlja", rekao je on.

Svoj trenutni status opisao je kao "kućni pritvor".

Upravo mu je odlukom suda, a na zahtev tužilaštva, i određen kućni pritvor na dva meseca.

Lokalni mediji su prethodno javili da je sud naložio da se prisilno dovede iz bolnice u koju je prebačen posle saslušanja jer se nije osećao dobro pošto mu je pao nivo šećera u krvi.

Tokom dana Služba bezbednosti Ukrajine objavila je fotografije pretresa kuće mitropolita Pavela:

Pretnje božjom kaznom

REUTERS/Viacheslav Ratynskyi
Pavel je novinarima rekao da su mu pripadnici SBU predali obaveštenje da je osumnjičen da je načinio više krivičnih dela.

"Rekli su da sarađujem sa Rusijom i da izazivam međuversko huškanje i mržnju.

"Kažu i da sam opsovao predsednika (Vladimira Zelenskog). Nisam nikoga psovao. Izgovorio sam reči Jevanđelja da naše suze neće pasti na zemlju, već će pasti na glave onih koji su izazvali ove nemire", rekao je on.

Jutro po isticanju roka za napuštanje Lavre, mitropolit Pavel je izgovorio ove reči.

"Kažem vam, gospodine predsedniče, i celoj vašem čoporu, da naše suze neće pasti na zemlju. Pašće vam na glavu.

"Mislite da, došavši na vlast na našim leđima i našoj želji, možete ovo da nam činite.

"Ovo vam Gospod neće oprostiti, ni vama ni vašoj porodici, jer ste 220 braće izbacili na ulicu", poručio je on.
Mitropolit Pavel na saslušanju/REUTERS/Viacheslav Ratynskyi
U decembru prošle godine, zbog veza sa Moskvom i Ruskom pravoslavnom crkvom, Pavelu su uvedene pojedinačne sankcije.

Vlasti su ranije optuživale UKC da je ispostava Moskve, što su crkveni zvaničnici negirali, a početkom rata su se i ogradili od postupaka Rusije.

Šef SBU Vasil Maljuk rekao je da "neprijatelj danas pokušava da iskoristi crkveno okruženje da promoviše svoju propagandu i podeli ukrajinsko društvo".

"Ali nećemo mu dati nikakvu šansu", poručio je on.

Reagovala je i Srpska pravoslavna crkva, ocenjujući da se "nad Ukrajinskom pravoslavnom crkvom, kao jedinom kanonskom i zakonitom crkvom u toj zemlji, vrši državni teror".

"Ponašanje ukrajinskog državnog rukovodstva svedoči da je njegov stvarni, verovatno i krajnji cilj, brisanje istorijskog pamćenja i svih tragova izvornog pravoslavlja u Ukrajini", navodi se u oštrom saopštenju SPC.

Strasti oko Kijevsko-pečerske lavre

Vernici ispred Kijevsko-peèerske lavre/Reuters
Ukrajinske vlasti poslednjih meseci pokušavaju da ograniče uticaj UPC u ukrajinskom društvu i da je isele iz Kijevsko-pečerske lavre, velikog manastirskog kompleksa.

Sveštenstvu UPC je još u januaru zabranjen ulazak u glavne saborne hramove gornje Lavre.

Situacija je naglo eskalirala nakon što je sa UPC raskinut zakup donje lavre u kojoj je bilo smešteno lokalno sveštenstvo.

Predstavnici UPC dobili su ultimatum da napuste teritoriju manastira pre 30. marta.

UPC je to odbila i uložila je sudu žalbu na raskid ugovora o zakupu, a vernici nekoliko dana nisu dozvonjavali članovima komisije Ministarstva kulture i informacione politike za popis i prenos državne imovine Lavre na teritoriju manastira.

Da bi obezbedilo pristup Lavri, ukrajinsko Ministarstvo kulture podnelo je tužbu.

Sada se u slučaj umešala i Služba bezbednosti Ukrajine.

Prošle godine, SBU je izvršila raciju u Lavri i drugim objektima UPC, a desetine sveštenih lica uhapšeno je pod optužbama za izdaju i saradnju sa Rusijom.

UPC, međutim, kaže da nema dokaza koji bi potkrepili optužbe.

Poslednjih godina mnogi vernici su se pridružili nezavisnoj pravoslavnoj crkvi Ukrajine, dok su milioni idalje sledbenici UPC, koja se odvojila od Moskve prošlog maja posle mnogo vekova.

Najviši predstavnici Ruske pravoslavne crkve su uz predsednika Vladimira Putin a,a zapadne zemlje su na listu sankcionisanih stavile i Kirila, moskovskog patrijarha i cele Rusije.

Pogledajte fotografije ispred Kijevsko-pečerske lavre:

Vernici UPC i protivnici ispred Kijevsko-peèerske lavre/Reuters/VALENTYN OGIRENKO
Protivnik UPC drži parolu kojom poruèuje da Ruse treba proterati iz Lavre/Reuters/VALENTYN OGIRENKO
Protivnik Ukrajinske oravoslavne crkve ispred Lavre/Reuters/KAI PFAFFENBACH
Sveštenik UPC poliva vodom pristalicu kanonski nepriznate Pravoslavne crkve Ukrajine/Reuters/KAI PFAFFENBACH
Vernici UPC/Reuters/VALENTYN OGIRENKO
Reuters/KAI PFAFFENBACH
Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: