Južna Afrika: Odbijen zahtev paraolimpijskog šampiona Oskara Pistorijusa, osuđenog za ubistvo devojke, da ga puste iz zatvora

Osuđen je na 13 godina zatvora, a odlsužio je polovinu kazne.

BBC

Izvor: BBC

Petak, 31.03.2023.

19:07

Južna Afrika: Odbijen zahtev paraolimpijskog šampiona Oskara Pistorijusa, osuđenog za ubistvo devojke, da ga puste iz zatvora
Roditelji ubijene Riv protive se puštanju Pistorijusa iz zatvora/Getty Images

Oskaru Pistorijusu, bivšem višestrukom paraolimpijskom trkačkom šampionu koji je osuđen za ubistvo njegove devojke Rive Stenkapm, odbijen je zahtev da bude pušten iz zatvora pe isteka kazne,

Pistorijus, 36, do sada je odslužio polovinu od 13-godišnje kazne za ubistvo Stenkamp na Dan zaljubljenih, 14. februara 2013. godine.

Južnoafrička komisija za uslovni otpust saopštila je da Pistorijus nije proveo dovoljno vremena iza rešetaka i da će sledeće godine ponovo razmotriti njegov zahtev.

Roditelji Rive Stenkamp pozdravili su odluku vlasti, ali su rekli da nema razloga za slavlje.

"Riva nam mnogo nedostaje i biće tako do kraja života. Verujemo u pravdu i nadamo se da će tako i ostati", piše u saopštenju porodice.

Po dolasku na saslušanje, Džun Stenkamp, majka ubijene Rive, rekla je da ne veruje da se Pistorijus kaje.

Šestostruki osvajač zlatne medalje na paraolimpijskim igrama izrazio je na suđenju duboko kajanje zbog smrti devojke na Dan zaljubljenih 2013. godine, ali i dalje da tvrdi da ju je ubio greškom, verujući da je u kuću upao pljačkaš i da je zato pucao.

"[Biće] veoma teško biti u istoj prostoriji sa njim. Ne verujem u njegovu priču. Ne verujem da se Oskar iskreno pokajao...", rekla je Stenkamp.

Pistorijus nedavno je sreo Barija Stenkampa, Rivinog oca, u okviru obaveznog procesa poznatog kao "dijalog žrtve i prestupnika".

Ali Stenkampova advokatkinja, Tanja Koen, rekla je da i dalje smatraju da je Pistorijus nameravao da ubije Riv i da je njena smrt je za roditelje kao doživotna robija.

"Za njih je to 10 propuštenih rođendana, 10 materica, paterica, Božića - tako da ih vreme nije zalečilo", rekla je ona novinarima u zatvoru.

"Ne misle da treba da bude pušten".

Pistorijus je prvobitno proglašen krivim za ubistvo sa predumišljajem, ali je u žalbenom postupku osuda preinačena za ubistvo, na osnovu toga što je morao da zna da će njegove radnje - pucanje tri puta kroz zaključana vrata kupatila u kući u Pretoriji - dovesti do smrti osobe s druge strane.

"Mislim da verovatno ima sporan slučaj [za uslovni otpust]", rekao je Meni Vic, branilac.

Televizijsko suđenje čoveku zvanom "Bljed raner", zbog revolucionarnih protetskih nogu koje je nosio i na paraolimpijskim i na olimpijskim trkama, privuklo je ogromnu svetsku pažnju.

Tužilački tim pokušao je da dokaže da je Pistorijus bio ljut, nasilan čovek, sa nezdravom opsesijom oružjem, koji je u besu, kasno uveče ubio svoju 30-godišnju devojku.

"I dalje mislim da je samo poludeo, pucao u nju i ubio je. Ne verujem u njegovu priču da je mislio da je uljez u kući", rekao je Mark Vest, fotograf koji je radio sa Riv Stenkamp tokom njene rane manekenske karijere.

Komisija za uslovno oslobađanje analizira izjave Pistorijusa, Steenkampovih i niza socijalnih radnika i zatvorskih službenika.

Oni će sagledati njegovo ponašanje, stanje duha i stepen rehabilitacije.

Ako Pistorijus ne uspe da dobije uslovnu slobodu pri prvom pokušaju ili Stenkampovi ospore njegovo puštanje, on bi ipak mogao da se obrati sudu.

Pošto je odslužio više od polovine kazne, južnoafrički zakon predviđa da bi trebalo da bude pušten pod nadzorom.

Ovo bi najverovatnije bilo u kući njegovog strica u Pretoriji, dok se ne dobije rezultat bilo kakvog pregleda ili žalbe. Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: