Amerika i pucnjava u hrišćanskoj u školi, Nešvil: Šest mrtvih, među kojima troje dece, ubijena i napadačica koja je prethodno legalno kupila više komada oružja

Šestoro ljudi, od kojih troje dece, ubijeno je u pucnjavi u školi. Osumnjičena 28-godišnja transrodna osoba ubijena je prilikom intervencije policije.

BBC

Izvor: BBC

Ponedeljak, 27.03.2023.

18:51

Amerika i pucnjava u hrišćanskoj u školi, Nešvil: Šest mrtvih, među kojima troje dece, ubijena i napadačica koja je prethodno legalno kupila više komada oružja
Snimak bezbednosne kamere u školi/METROPOLITAN NASHVILLE POLICE DEPARTMENT/Reuters

Šestoro ljudi, od kojih je troje dece uzrasta od devet godina, ubijeno je tokom pucnjave u školi u američkom gradu Nešvilu, u državi Tenesi, saopštili su lokalni zvaničnici.

Osumnjičena za napad je identifikovana kao 28-godišnja žena Odri Hejl i bila je naoružana pištoljem i puškom. Nju je policija ubila na licu mesta.

Hejl je prethodno legalno kupila sedam komada vatrenog oružja u pet različitih prodavnica, saopštio je šef policije u Nešvilu Džon Drejk.

Veruje se da je Hejl bivša učenica škole i da je "ogorčenost" možda bila motiv, ali to nije potvrđeno.

Povodom ove tragedije reagovali su lokalni i državni zvaničnici, a američki predsednik pozvao je na kontrolu naoružanja.

Šta je saopštila policija?

Policija je razgovarala sa članovima porodice Odri Hejl, rekao je Drejk.

Oni su rekli da se Hejl lečila od "emocionalnog poremećaja".

"Njeni roditelji su smatrali da ne bi trebalo da poseduje oružje, a u kući je skrivala nekoliko komada oružja", kaže Drejk.

Hejl nije bila od ranije poznata policiji.

"U ovom trenutku nemamo motiv", izjavio je šef policije na konferenciji.

Kako je rekao, nijedna određena osoba nije bila meta Hejl po ulasku u školu.

Prethodno je policija saopštila da je Hejl bila transrodna osoba.

Kako je tekao napad?

Policija ispred škole u Nešvilu/@MNPDNashville
Policija je saopštila da je naoružana žena najpre pucala u vrata škole koja su bila zaključana, a potom otvorila vatru na prvom spratu.

Krenula je potom na drugi sprat, ispalivši više hitaca.

Policija je brzo stigla na lice mesta i u razmeni vatre, ubila napadačicu.

Gradski i državni zvaničnici užasnuti su incidentom i navode da se ovakvi događaji dešavaju prečesto.

"Ovo je krajnji zločin kada su školska deca i staratelji žrtve besmislenog nasilja oružjem", rekao je Glen Fank okružni tužilac Nešvila.

Bob Friman, demokratski predstavnik okruga kome pripada škola u skupštini američke države Tenesi, rekao je da mu je srce slomljeno zbog pucnjave.

Pozvao je zakonodavce da donesu zakone o reformi oružja.

"Odvezete decu u školu i očekujete da ćete ih pokupiti na kraju dana", rekao je on.

"Ako mi, kao izabrani predstavnici, nismo u stanju da stvaramo bolje okruženje i zaštitimo našu decu, šta radimo? Ovo bi trebalo da bude najjednostavnije pitanje," dodao je on.

Džozef Bajden, američki predsednik, nazvao je stradanje dece "najgorim košmarom za porodice" tokom obraćanja povodom ove pucnjave.

"Moramo da učinimo više da zaustavimo nasilje oružjem", rekao je Bajden.

"To cepa naše zajednice i cepa samu dušu ove nacije".

Predsednik SAD je pozvao da se više uradi u borbi protiv nasilja.

"Ponovo pozivam Kongres da usvoji moju zabranu oružja - vreme je", izjavio je Bajden.
EPA
U pitanju je privatna hrišćanska škola za učenike od predškolskog uzrasta do šestog razreda.

Pohađa je oko 200 učenika, prema veb-sajtu škole.

Prema podacima sajta Education Week, od početka godine u Americi je bilo 12 pucnjava u školama koje su za posledicu imale povrede ili smrt.

Ovakvi incidenti u SAD su se češće dešavali u državnim školama.

Od 2000. do 2018. godine, oko 94 odsto pucnjava u školama dogodilo se u državnim, u poređenju sa šest odsto u privatnim školama, navodi se u istraživanju Instituta Kato.

Medicinski časopisi širom SAD objavili su podatke za poslednjih nekoliko godina koji pokazuju da oružje ubija više ljudi mlađih od 24 godine nego automobilske nesreće. Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: