BBC na srpskom - B92

Sport: Transrodnim sportistkinjama zabranjeno takmičenje u ženskoj atletici

Zabrana se odnosi na sva svetska atletska takmičenja. Produžena zabrana učešća ruskim i beloruskim atletičarima.

Izvor: BBC
Podeli
Želimo da zaštitimo žensku atletiku, rekao je Kou/Getty Images
Želimo da zaštitimo žensku atletiku, rekao je Kou/Getty Images

Svetska atletska federacija zabranila je transrodnim sportistkinjama da učestvuju u ženskoj kategoriji na međunarodnim takmičenjima.

Predsednik Svetske atletske federacije, lord Sebastijan Kou, rekao je da nijednoj transrodnoj sportistkinji koja je prošla kroz pubertet kao muškarac neće biti dozvoljeno da se takmiči na svetskim takmičenjima za žene od 31. marta.

Biće osnovana radna grupa koja će sprovesti dalje istraživanje smernica o prihvatljivosti transrodnih osoba.

"Ovo nije naše konačno ne", dodao je on.

Prema prethodnim pravilima, Svetska atletska federacija je zahtevala od transrodnih sportistkinja da smanje količinu testosterona u krvi na maksimalno pet nanomola po litru i da ostanu ispod ovog praga neprekidno u periodu od 12 meseci pre takmičenja.

Kou je dodao da je odluka doneta zarad zaštite ženske atletike.

Napomenuo je da trenutno nema transrodnih sportista koji se takmiče na međunarodnom nivou u ovom sportu.Rukovodeće svetsko telo za atletiku je odlučilo i da smanji dozvoljenu količinu testosterona u krvi sportistima sa razlikama u polnom razvoju (DSD), kao što je Kaster Semenja iz Južne Afrike.

DSD sportisti će morati da smanje nivo testosterona u krvi na ispod 2,5 nanomola po litru, što je manje od pet, i moraju ostati ispod ovog praga dve godine kako bi se takmičili na međunarodnom nivou u ženskoj kategoriji u bilo kojoj dicsiplini.

Prema prethodnim propisima, DSD sportisti su bili ograničeni samo u disciplinama u rasponu od 400 metara do 1,6 kilometara.

Biće uvedene privremene odredbe za DSD sportiste koji se već takmiče u ranije neograničenim disciplinama, zahtevajući od njih da potisnu nivoe testosterona ispod 2,5 nmol/L najmanje šest meseci pre nego što im bude dozvoljeno da se ponovo takmiče.

"Odluke su uvek teške kada uključuju suprotstavljene potrebe i prava između različitih grupa, ali mi i dalje smatramo da je prioritet da zadržimo pravičnost za sportistkinje", rekao je Kou.

Najavljeno je osnivanje radne grupe koja će "dalje razmotriti pitanje inkluzije transrodnih osoba".

Grupu će voditi nezavisna predsedavajuća, au njoj će biti i do tri člana saveta, dva sportista iz Komisije sportista, transrodni sportista, tri predstavnika svetskih atletskih federacija i predstavnici Odbora za zdravlje i nauku Svetske atletitske federacije.

Konsultovaće se posebno sa transrodnim sportistima, kao i pregledati i naručiti istraživanja i izneti preporuke.

Produžena suspenzija ruskim i beloruskim sportistima

Ruskim i beloruskim atletičarima neće biti dozvoljeno da se takmiče na međunarodnim atletskim takmičenjima "u dogledno vreme" zbog napada Rusije na Ukrajinu, izjavio je Kou.

Na sastanku izvršnog komiteta Međunarodnog olimpijskog komiteta od 28. do 30. marta biće razmatrana dozvola učešća ruskih sportista na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. pod neutralnom zastavom.

Međutim, odluka Svetske atletske federacije znači da im neće biti dozvoljeno da takmiče se u atletskim dscilinama na Olimpijskim igrama u Parizu 2024.

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 166 idi na stranu