Klimatske promene: Ujedinjene nacije objavile "uputstvo za preživljavanje čovečanstva"

Tehnologija pruža rešenja, ali prognoza klimatskih promena je sve gora, navode naučnici u velikom izveštaju.

BBC

Izvor: BBC

Utorak, 21.03.2023.

12:28

Klimatske promene: Ujedinjene nacije objavile
Getty Images

Novi izveštaj o klimatskim promenama je "uputstvo za preživljavanje čovečanstva", rekao je Antonio Guteres, generalni sekretar Ujedinjenih Nacija (UN).

Korišćenjem čiste energije i tehnologije mogu se izbeći klimatske katastrofe, navodi se u izveštaju.

Naučnici koji proučavaju klimatske promene bili su saglasni na sastanku u Švajcarskoj i upozorili su da je ključno da se ne poveća globalna temperatura.

U izveštaju UN-a prikazano je kako brzo odustajanje od fosilnih goriva može uticati na klimatske promene.

U odgovoru na nalaze, generalni sekretar UN Antonio Guteres kaže da bi sve zemlje trebalo da iznesu neto nulte planove za 10 godina.

Ti ciljevi trebalo bi da brzo smanje uticaj staklene bašte koja zagreva atmosferu planete.

"Brzo se zatvaraju mogućnosti kojima se obezbeđuje mogući život i održiva budućnost za sve", navodi se u izveštaju.

Vlade svih država su prethodno dogovorile kako da spreče povećanje svetske temperature za 1,5 stepen Celzijusa.

Međutim, planeta je već toplija za 1,1 stepen i stručnjaci navode da je moguće da se granica od 1,5 dostigne već za deset godina.

Izveštaj Međuvladinog panela o klimatskim promenama, naučno telo koje savetuje UN, prihvatile su sve vlade koje učestvuju.

Cilj njihovih studija ima za cilj da svede na jednu tanku knjigu nekoliko značajnih nalaza o uzrocima, uticajima i rešenjima klimatskih promena koji su objavljeni od 2018.

U izveštaju se navode značajni uticaji klimatskih promena koje se već sada osećaju i objašnjava da će se oni znatno pogoršati.

Očekuje se da će se do 2100. godine ekstremne poplave koje su se dešavale jednom u sto godina postanu češće i da izbijaju jednom godišnje na polovini svetskih lokacija za merenje plime i oseke - na mestima gde se mere nivoi mora.
BBC
Pogledajte i video: Bogate zemlje prekršile obećanje vredno 100 milijardi dolara za zaštitu planete
Vodeæi svetski nauènci pisali su izveštaj UN/IPCC
Koncentracija ugljen-dioksida. gasa koji izaziva zagrevanje, u atmosferi je na najvišem nivou u poslednja dva miliona godina.

Svet je sada topliji nego u poslednjih 125.000 godina, a sigurno će se biti gore u narednoj deceniji.

"U narednom periodu, globalno zagrevanje sigurno neće dostići 1,5 stepeni Celzijusa i u scenario kada bi efekat staklene bašte bio najniži", navodi se u izveštaju.

"Ako ciljamo na 1,5C i postignemo 1,6C, to je i dalje mnogo bolje nego da kažemo da je prekasno, da smo osuđeni na propast, a ništa ni ne pokušavamo", rekla je doktorka Frederike Oto, sa Imperijal koledža, članica glavni tim za pisanje ovog izveštaja, za BBC.

I dok izričito ne pominju nove projekte kao što su Vilou Ojl u SAD ili rudnik uglja Kumbrija u Velikoj Britaniji, naučnici koji su učestvovali u pisanju izveštaja zabrinuti su zbog njihovog uticaja.

"Ne postoji određeni rok (za fosilna goriva), ali je jasno da će infrastruktura fosilnih goriva koju već imamo proći kroz taj ugljenični budžet", rekao je dr Oliver Geden iz Nemačkog instituta za međunarodne i bezbednosne poslove i član glavni tim za pisanje izveštaja, za BBC njuz.

"Preostali ugljenični budžet koji nastaje otvaranjem nove infrastrukture fosilnih goriva zasigurno nije kompatibilan sa ciljem od 1,5 stepeni Celzijusa."

U izveštaju je jasno pokazano da zagrevanje iznad 1,5 stepeni neće izazvati kraj sveta, mada će doneti "privremeno prekoračenje"

Autori istraživanja kažu se dramatične promene mogu brzo osetiti, ukazujući na ogroman pad cene energije proizvedene od sunca i vetra.

Oni takođe tvrde da promene koje pokreću potrošači u pogledu ishrane, bacanja hrane i prelaska na transport sa niskim sadržajem ugljenika mogu postići značajno smanjenje emisija iz mnogih sektora.

Međutim, u izveštaju se takođe navodi da će osim dostizanja neto nulte emisije što je pre moguće biti potrebna velika upotreba tehnologije uklanjanja ugljen-dioksida.

Naučnici kažu da je ovo realan plan da se temperatura Zemlje vrati pod kontrolu i zagrevanje ispod 1,5 stepeni Celzijusa.

Neki od njih sumnjaju, govoreći da ovakve tehnologije nisu dovoljno istražene.

"Znamo šta treba da se desi, ali deo za uklanjanja ugljenika i ideje za hvatanje i skladištenje ugljenika su ogromna distrakcija", rekla je Lili Fur, iz Centra za međunarodno pravo životne sredine, koja je prisustvovala sednici na kojoj je prihvaćeno ovo istraživanje.

"Ali mislim da će zagovornici ovih tehnologija to okrenuti i reći da je ovo ogroman poziv za ulaganje u uklanjanje ugljenika."
BBC
Odgovarajući na poziv izveštaja na hitnije mere, generalni sekretar UN poziva zemlje da iznesu planove za narednu deceniju.

"Lideri razvijenih zemalja moraju da se obavežu da će dostići neto nulu što je pre moguće do 2040, kada bi trebalo da bude usvojena svuda", rekao je on u saopštenju.

On takođe poziva one poput Indije i Kine koji su najavili planove sa nultom neto za period posle 2050. da pokušaju da je sprovedu 10 godina ranije. Pogledajte i video: Zimsko proleće u "srpskom Sibiru" Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: