Izbori za predsednika Crne Gore: Šta je Jakovu Milatoviću donelo dobar rezultat

Pored aktuelnog predsednika Đukanovića u drugi krug izbora plasirao se Jakov Milatović - kako je ostvario tako dobar rezultat i kakve su mu šanse u drugom krugu?

BBC

Izvor: BBC

Ponedeljak, 20.03.2023.

11:46

Izbori za predsednika Crne Gore: Šta je Jakovu Milatoviću donelo dobar rezultat
Slavlje u izbornom štabu Jakova Milatoviæa/BBC

Nekoliko sati po zatvaranju biračkih mesta na predsedničkim izborima u Crnoj Gori, jednim delom Podgorice odzvanjalo je "Milo, Milo, Milo", dok se nekoliko kilometara dalje moglo čuti "Jakove, Jakove, Jakove".

Iako su jedni i drugi su slavili, konačan odgovor na pitanje ko će biti predsednik države stići će 2. aprila, kada će se održati drugi krug izbora.

Daliborka Uljarević iz Centra za građansko obrazovanje smatra da rezultati prvog kruga predsedničkih izbora pokazuju trenutnu potrebu crnogorskog biračkog tela koje "stalno traži nova lica".

"Birači pokušavaju da daju šansu nekim novim kandidatima, ali ih isto tako lako kažnjavaju - akteri smene vlasti iz 2020. suštinski tu šansu nisu iskoristili", navodi Uljarević za BBC na srpskom.

Đukanović, koji više od tri decenije vlada Crnom Gorom, bilo kao predsednik ili premijer, osvojio je između 35 i 36 odsto glasova, dok je Milatović dobio oko 29 odsto, pokazuju preliminarni rezultati.

"Moj glavni utisak jeste da je Milatović ostvario jako, jako značajan rezultat u komparaciji sa Milom Đukanovićem", kaže za BBC na srpskom Marko Pejović, programski direktor Udruženja za odgovorni i održivi razvoj (UZOR).

"To je najmanja razlika u svim izbornim ciklusima između kandidata ili DPS-a kao partije i nekog drugog kandidata ili partije", ističe Pejović.

Na parlamentarnim izborima pre tri godine Đukanovićev DPS je ostao bez vlasti prvi put posle 30 godina, ali je tada počeo i politički prilično buran period za Crnu Goru, praćen institucionalnom krizom koja i dalje traje.

Predsednički kandidati Andrija Mandić i Aleksa Bečić bitni su akteri te smene iz 2020, a na ovim izborima osvojili su 19 i 11 odsto glasova.

Mandić je u prvom obraćanju pozvao birače koji su ga podržali u prvom krugu da u finalu glasaju za Milatovića, ali je Đukanović izjavio da i on ima neiskorišćene "rezervoare podrške".

"Apsolutno znamo gde su ti džepovi i u sledećih 14 dana ćemo vredno raditi da stvorimo sve pretpostavke za njihovo aktiviranje", rekao je Đukanović.

Posle drugog kruga predsedničkih izbora, Crnu Goru čekaju i vanredni parlamentarni izbori raspisani za 11. jun.
Ðukanoviæ je pobedu najavio i u drugom krugu/BBC

Pet razloga Milatovićevog uspeha

Jakov Milatoviæ sa suprugom Milenom/BORIS PEJOVIC/EPA-EFE/REX/Shutterstock
Po završetku poslednjeg predizbornog skupa, Jakov Milatović je dugo stajao ispred bine, pričao i slikao se sa ljudima koji su čekali u redu da ga vide.

"Ova energija i razgovor sa ljudima mi daju vetar u leđa i nekako su najbolji dokaz da će pobeda da bude velika 19. marta", naveo je Milatović tada za BBC na srpskom.

"To će biti njihova pobeda, pobeda pravde nad nepravdom, pobeda jedne lepše i bolje Crne Gore."

Ima 37 godina, što znači da je bio tek dečak kada je Đukanović ušao u politiku.

Danas je jedno je od novih lica crnogorske politike.

"Mislim da je Crna Gora željna novih ideja, a nove ideje dolaze sa novim ljudima koji su videli sveta, koji imaju znanje, međunarodno iskustvo i koji bi zaista mogli Crnu Goru da promene", rekao je za BBC.

U politiku je ušao posle smene DPS-a 2020. godine, kada su on i Milojko Spajić, lider Evrope sad, bili ministri u vladi Zdravka Krivokapića.

Tada su izneli ekonomski plan Evropa sad, a koji i Pejović i Uljarević vide kao jedan od uzroka popularnosti i pokreta i Milatovića, a samim tim i njegovog uspeha u prvom krugu predsedničkih izbora.

"Ljudi njih vide kao nekog ko im je dao novce u džep kroz povećanje plata i slične mere, a što DPS nije decenijama uradio", navodi Uljarević.

Tim planom, minimalna plata povećana je sa 222 na 450 evra, a prosečna plata sa 530 na 630, iako su pojedini ekonomisti kritikovali, upozoravajući na prevelika zaduživanja i opasnost od "grčkog scenarija".

"Očekivala sam da Milatović i Mandić budu jako blizu i da presudi par procenata razlike, ali sam prednost davala Mandiću, pre svega zato što su Milatović i Bečić išli na isto biračko telo."

Mandić je jedan od lidera prosrpskog Demokratskog fronta, političar kog u Crnoj Gori često optužuju za širenje "velikosrpskog nacionalizma", dok se Bečić tokom kampanje predstavljao kao jedan od lidera građanske opcije.

"On je uzeo znatno manje glasova nego što sam očekivala, prelili su se kod Milatovića, koji je pokupio i najviše nezadovoljnih, među njima i deo onih koji nisu bili aktivni, a glasali su za njega kao novo lice", kaže Uljarević.
U izbornom štabu Alekse Beèiæa u hoteu Hilton atmosfera je bila prilièno sumorna/BBC
Ona kao još jedan bitan razlog njegovog uspeha vidi i - Mila Đukanovića.

"Pokazuje se i da je DPS trebalo više da razmišlja o nekom nezavisnom kandidatu koji bi imao veću širinu", navodi Uljarević.

Iako je i dalje daleko najuticajnija osoba u zemlji, Đukanovićeva moć znatno je okrnjena posle gubitka vlasti 2020. i slabih rezultata na lokanim izborima 2022. godine, gde je takođe Evropa sad ostvarila najbolji rezultat.

Zbog toga se odgovor na pitanje ko će biti kandidat DPS-a za predsednika dugo čekao.

"U trenutku kada su imenovali Đukanovića on jeste bio njihov najjači adut, ali samo zato što nije bilo vremena za brendiranje bilo koga drugog."

Pesme i simbolika izbornih štabova - izbori iza kulisa

BBC
"Ko li je na tebe čini bacio, pa me ne voliš..."

Sat vremena pre zatvaranja birališta na ulazu u Srpsku kuću, gde je bio izborni štab Andrije Mandića, odjekivala je folk muzika kojom je radnik obezbeđenja sebi prekraćivao radno vreme.

Srpska kuća u Podgorici otvorena je 2019. godine, a zamišljena je kao "krovna institucija srpske nauke, kulture, umetnosti i informisanja" u Crnoj Gori.

Nalazi se na obali Morače, tik uz Milenijumski most.

Ispred su srpska zastava, zastava sa likom Svetog Save i - predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U samom izbornom štabu atmosfera je bila dosta mirnija, naročito kada su objavljeni prvi preliminarni rezultati.

Novinari dugo nisu imali nikakve informacije od stranačkih lidera i sve se svelo na dugo čekanje u tišini i poneko ćaskanje.

Sve to su sa police za knjige na samom ulazu u izborni štab posmatrali nekadašnji politički akteri koji su krojili sudbinu Srbije i Crne Gore, tada još pod zastavom Savezne Republike Jugoslavije.
BBC
Oko 22 časa pred medije je izašao Mandić i odmah izjavio da u drugom krugu daje punu podršku Milatoviću, pozvavši vlastite birače da "do poslednjeg" glasaju za kandidata Evrope sad.

"Ne mislim da je Milatović najbolji kandidat na svetu za predsednika Crne Gore, ali znam da je on kandidat iza kog treba da stane većinska Crna Gora", naveo je Mandić.

Mandiću je ubrzo stigla i čestitka od ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića, koji je naveo da će "Srbi u drugom krugu biti odlučujući faktor".

Nekoliko stotina metara dalje, ali na drugoj strani Morače, u staroj zgradi vlade, poznatoj kao "dva sanduka", bio je izborni štab Đukanovića.

Reč je o zgradi nekadašnjeg Centralnog komiteta saveza komunista.

DPS je kao naslednik Saveza komunista dugo koristio tu zgradu, za koju je naplaćivao kiriju, što je opozicija dugo kritikovala, pisala je Slobodna Evropa.

Sedište stranke i dalje je u njoj.

Vlada Crne Gore se u novu zgradu, u samom centru Podgorice, preselila 2010. godine i to na Đukanovićev rođendan.
Veliki broj novinarskih ekipa èekao je obraæanje Ðukanoviæa/BBC
A prva stvar koja se primeti po dolasku u njegov izborni štab je obezbeđenje i to gotovo aerodromsko, sa pokretnom trakom za skeniranje torbi.

A onda - Milo, Milo, Milo, Milo, Milo, Milo.

Crvenim slovima na beloj pozadini, pa belim na crvenoj i tako po velikom delu izbornog štaba, ali i na šifri za internet.
BBC
Đukanović je u prvom obraćanju izjavio da je ostvareno ono što je želeo.

Na pitanje da li je očekivao Milatovića kao rivala, rekao je da pobedu očekuje i u drugom krugu.

"Nema protivkandidata kog sam očekivao ili priželjkivao, koji god da dođe slabiji je od mene… Nema zgodnog i nezgodnog protivkandidata", naveo je.

U trenutku kada je ušao grupa njegovih pristalica aplaudirala je i skandirala "Milo, Milo, Milo".

Jedna grupa njih, po završetku obraćanja, prilikom izlaska iz izbornog štaba pevala je nešto sasvim drugačije:

"Nikad neće Crna Gora biti obala srpskog mora..."

Koji tren kasnije, dok su se razilazili, u pojedinačnim razgovorima već su se mogle čuti kalkulacije kako do dodatnih glasova u drugom krugu.
BBC
Na skroz drugom kraju grada, u kvartu koji podseća na Novi Beograd, nalazi se sedište mladog pokreta Evropa sad, gde je bio i njihov izborni štab.

A tamo gužva.

U prilično maloj prostoriji ogroman broj novinara, snimatelja i pristalica pokreta.

"Ovo je pobeda svih onih koji su baklju slobode nosili 30 godina, onih koji su bili diskriminisani, čija su deca išla trbuhom za kruhom, koji su bili siromašni", naveo je Milatović u prvom obraćanju.

Kako kaže, 2. aprila će poslati Mila Đukanovića u političku penziju.

Posle svega je usledilo slavlje, prvo uz šampanjac, pa uz tortu.
BBC
"Narode, živeli, do pobede, da se počastite", vikala je nasmejana zvaničnica.

"Izvinite zbog malog prostora, biće sve mnogo bolje u drugom krugu", dodala je druga.

Ubrzo se i odatle čula pesma:

"Svijet voli pobednike, voli zlato znamenje…"

O drugom krugu

Pored grupe Kolonija, Milatovićeve pristalice u izbornoj noći imale su još jedan hit - "gotov je, gotov je, gotov je", vikali su na sav glas.

Da li bi u drugom krugu zaista moglo da se desi da Đukanović posle trideset i kusur godina ostane bez vlasti?

"Istraživanja su i ranije pokazivala da prolazak Milatovića u drugi krug daje najviše šanse za pobedu nad Đukanovićem", navodi Pejović.

"On već ima snažnu podršku, koja može da se dodatno ojača glasovima svih partija protiv Đukanovića, što je 60 odsto glasova, a to je zavidna cifra."

Milatovića je posle izbora podržao i premijer Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović, čiji je pokret URA u prvom krugu bio uz Bečića.

Od svih predsedničkih kandidata, protiv Đukanovića do sada nije bila samo Draginja Vuksanović Stanković, koja je zbog loših rezultata na izborima podnela ostavku na mesto predsednice Socijaldemokratske partije Crne Gore.

Uljarević pre svega smatra da je Milatović u drugom krugu "mnogo ozbiljniji kandidat nego Mandić".

"Ima širi zahvat, biračko telo mu je raznovrsnije i Đukanoviću će biti teže da odgovori na to", kaže.

Međutim, malo je opreznija u procenama i smatra da će uslediti "vrlo, vrlo neizvestan drugi krug", ali i "intenzivna i prljava kampanja".

Očekuje i veću izlaznost nego u prvom krugu.

"DPS se vešto održava - jači je nego što je Socijalistička partija Srbije bila posle petooktobarskih promena - a Đukanović je i sam rekao da nije sve rezervoare birača iskoristio.

"Verujem da tu pre svega misli na dijasporu, kao i da postoji deo birača koji nisu izašli u prvom krugu.

"Ali veliko je pitanje da li je to sve dovoljno da parira onome što ima Milatović", zaključuje. Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: