Holivud: Američka glumica i model Rakel Velč preminula u 82. godini

Dobitnica Zlatnog globusa bila je prva akciona heroina u Holivudu.

BBC

Izvor: B92

Četvrtak, 16.02.2023.

09:35

Holivud: Američka glumica i model Rakel Velč preminula u 82. godini
Reuters

Američka glumica Rakel Velč, zaslužna za utiranje puta za moderne akcione heroine u holivudskim filmovima, preminula je u 82. godini posle kraće bolesti, saopštio je njen menadžer.

Velč je postala svetski seks simbol tokom 1960-ih, u sećanju mnogih kao pećinska žena u oskudnom bikiniju u filmu Milion godina pre nove ere (One Million Years B.C) iz 1966.

Nagrađena je Zlatnim globusom za ulogu u filmu Tri musketara iz 1974.

Džo-Rakel Tehada, kako joj je pravo ime, rođena je 1940. u Kaliforniji, gde je pobedila na takmičenju za tinejdž mis, a kasnije počela da radi na televiziji kao voditeljk vremenske prognoze.,

Kratko je živela u Teksasu i radila kao konobarica i kasnije manekenka za veliku robnu kuću Nojman Markus.

Razvedena majka dvoje dece vratila se u Kaliforniju 1964, i dobila dve manje uloge u filmu Kuća nije dom (1964) i Roustabout, mjuziklu u kojem je glavnu ulogu igrao Elvis Prisli.
Getty Images
Slavu je stekla dve godine kasnije, ulogama u filmovima Fantastično putovanje (Fantastic Voyage) i Milion godina pre nove ere.

U ovom filmu-fantaziji, Velč je izgovorila samo par rečenica, ali reklamni snimci na kojima je odevena samo u oskudni bikini od jelenje kože doneli su joj titulu glavne pin-ap devojke ovog doba,

Velč je želela da se otrese tog imidža i govorila da se oseća nelagodno zbog takvog pritupa telesnom. Jednom prilikom je izjavila da nije "odgajana da bude seks simbol, niti je to u mojoj prirodi."

"Činjenica da sam postala je verovatno najsimpatičnije, najglamuroznije i najsrećnije nerazumevanje", dodala je.

Bavila se sopstvenim imidžom i u memoarima "Rakel: ne samo dekolte", u kojima je pisala o detinjstvu i ranim danima karijere u Holivudu i životu samohrane majke i zašto nikada nije lagala o godinama.

Njena karijera trajala je duže od pet decenija. Nastupila je u više od 30 filmova i 50 televizijskih serija.
PA Media
Među najpoznatijim filmovima je uloga ljubavnice Frenka Sinatre Dama u cementu (Lady in Cement) iz 1968, i dve godine kasnije, transrodne heroine u Majri Brekenridž.

Za ulogu žene u vrtlogu problema sa mentalnim zdravljem u TV filmu Pravo na smrt (Right to Die) iz 1987. nominovana je za nagradu Zlatni globus,

Kasnije je pokrenula sopstvenu liniju perika, nakita i kozmetičkih proizvoda, kao i Mek (Mac) šminku.

Glumica Ris Viterspun je među mnogima koji odaju počast glumici, napisavši na Tviteru da je "uživala" radeći sa Velč u filmu Pravna plavuša (Legally Blonde).

"Bila je elegantna, profesionalna i glamurozna, Prosto, očaravajuća", napisala je Viterspun.

Glumica i producentkinja Vajola Dejvis postavila je snimak Velč kako sa glumicom i pevačicom Šer izvodi pesmu "Ja sam žena" 1975, i napisala: "Bila si vanvremenska žena za mene... Prava ikona." Velč je 1978 izvela baš tu pesmu sa čuvenom Mis Pigi u lutkarskoj seriji Mapet šou.

"Nikada nećemo zaboraviti našu izuzetnu prijateljicu Rakel Velč, jednu od naših najomiljenijih gošći u Mapet šouu", tvitovano je sa naloga ove serije. Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: