BBC na srpskom - B92

Amerikanci oborili kineski balon za koji tvrde da je špijunski, Kinezi kažu da se radi o zalutalom civilnom vazduhoplovu

Američki državni sekretar Blinken otkazao je posetu Kini zbog incidenta.

Izvor: BBC
Podeli
Reuters
Reuters

Američki borbeni avion oborio je ogroman kineski balon za koji Vašington tvrdi da je špijunirao ključne vojne lokacije širom Amerike,

Pentagon je potvrdio da je balon oboren iznad američkih teritorijalnih voda.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova je kasnije izrazilo "snažno nezadovoljstvo i protest protiv američke upotrebe sile u napadu na nenaoružanu civilnu letelicu,"

Na snimcima objavljenim na televiziji vidi se kako balon pada u vodu posle manje eksplozije,

Borbeni avion F-22 ispalio je jednu raketu na balon koji je lebdeo na velikoj visini i on je pao na oko šest nautičkih milja od američke obale u 8 sati i 39 minuta u subotu uveče, rekao je američki vojni zvaničnik novinarima.

Vojni zvaničnici rekli su novinarima da su ostaci aviona pali do dubine od 14 metara, pliće nego što su očekivali, u blizini Mirtl biča u južnoj Karolini,

Vojska sada pokušava da izvuče ostatke letelice koji su se raspršili na površini od oko 11 kilometara. Dva mornarička broda od kojih jedan nosi veliki kran za izvlačenje, nalaze se u ovim vodama.

"Iako smo preduzeli sve neophodne korake da zaštitimo zemlju od prikupljanja osetljivih informacija, prelet kineskog balona za nadzor preko američke teritorije je obaveštajno izuzetno koristan za nas", rekao je jedan viši američki zvaničnik u saopštenju Pentagona.

Pogledajte snimak balona:

Za balon koji je primećen na američkom nebu, Kina je priznala da je njen, ali je negirala optužbe da je služio za špijunažu, već da je reč o civilnom vazduhoplovu koji prati vreme.

Zbog incidenta sa letelicom, američki državni sekretar Entoni Blinken odložio je put u Kinu, gde je trebalo da se sastane sa kineskim ministrom spoljnih poslova, potencijalno i sa predsednikom Sijem Đinpingom.

Za sumnjivi balon za koji su američke vlasti tvrdile da je špijunska kineska letelica, Peking kaže da je civilni vazduhoplov, koji služi "uglavnom za meteorološke svrhe".

U saopštenju kineskog Ministarstva spoljnih poslova se izražava i žaljenje "zbog nenamernog ulaska" letelice u američki vazdušni prostor.

Američki vojni zvaničnici prethodno su izrazili sumnju da je balon uočen kako leti iznad nekoliko osetljivih lokacija.

U saopštenju Pekinga se navodi da je balon skrenuo sa kursa usled neočekivanih vetrova.

Dodaje se da je incident "neočekivana situacija" i da će Peking nastaviti da komunicira sa američkom stranom.

BBC
BBC

Objekat je preleteo preko Aleutijanskih ostrva na Aljasci, potom prošao iznad dela Kanade i pojavio se kod grada Bilings u Montani.

Neimenovani američki zvaničnik rekao je da je vlada spremila vojne avione F-22, u slučaju da Bela kuća izda naređenje da se balon obori.

Najviši vojni zvaničnici, među kojima ministar odbrane Lojd Ostin i general Mark Majli, načelnik generalštaba, sastali su se u sredu da procene pretnju.

Oni su savetovali da se ne preduzimaju "kinetičke akcije" protiv balona zbog opasnosti koje bi ostaci letelice mogli da predstavljaju za ljude na zemlji.

U vojnoj terminologiji, kinetička akcija odnosi se na upotrebu oružja ili smrtonosne sile.

Montana, retko naseljena američka država, dom je jednog od samo tri silosa za nuklearne rakete u zemlji, u vazduhoplovnoj bazi Malmstrom.

Zvaničnici su rekli da je očigledno špijunska letelica bila iznad osetljivih lokacija radi prikupljanja informacija.

Jedan od američkih zvaničnika, koji je insistirao na anonimnosti, rekao je da nije bilo "značajno povećane pretnje", niti ugrožavanja američke obaveštajne službe jer se "tačno se gde je ovaj balon i kuda prolazi".

Dodao je i da nema pretnje za civilno vazduhoplovstvo jer je balon bio "značajno" iznad visine koju koriste komercijalne avio-kompanije.Zvaničnik Ministarstva odbrane je rekao da su SAD pokrenule to pitanje sa kineskim zvaničnicima u ambasadama u Vašingtonu i Pekingu.

Tokom brifinga u četvrtak u Pentagonu, zvaničnici su odbili da otkriju trenutnu lokaciju letelice, a nisu želeli ni da detaljnije govore o objektu.

"Postoje izveštaji da su piloti videli ovu stvar iako je prilično visoko na nebu", rekao je neimenovani zvaničnik odbrane.

Dodali su da su takvi baloni za nadzor praćeni u proteklih nekoliko godina.

To je zbunilo korisnike društvenih medija u Montani, a neki su objavili fotografije bledog okruglog objekta visoko na nebu.

Drugi su izvestili da su videli američke vojne avione u toj oblasti.

Čejs Doak, radnik iz Bilingsa u Montani, rekao je novinskoj agenciji Asošiejted pres da je primetio "veliki beli krug na nebu" i otišao kući da uzme bolju kameru.

"Mislio sam da je to možda pravi NLO", rekao je.

"Zato sam želeo da budem siguran da sam to dokumentovao i napravio što više fotografija".

Kineski državni mediji nisu izvestili o incidentu, ali se o njemu naširoko raspravlja na kineskim društvenim mrežama.

"Imamo toliko satelita, zašto bismo morali da koristimo balon", napisao je jedan korisnik na mreži Veibo.

Senator Marko Rubio, republikanac u senatskom odboru za obaveštajne poslove, kritikovao je Peking.

"Nivo kineskih špijunskih aktivnosti usmerenih na našu zemlju je drastično porastao, postao je intenzivniji i drskiji u poslednjih pet godina", napisao je on na Tviteru.

Guverner Montane Greg Đanforte, republikanac, u saopštenju je naveo da je obavešten o "duboko zabrinjavajućoj" situaciji.

Govoreći na nepovezanom događaju u Vašingtonu u četvrtak, direktor CIA Vilijam Berns nije spomenuo balon, ali je Kinu nazvao "najvećim geopolitičkim izazovom" sa kojim se SAD trenutno suočavaju.

Pogledajte video

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 174 idi na stranu