Holivud i tragedija: Alek Boldvin optužen da je telefonirao tokom obuke za upotrebu oružja

Tužioci optužuju glumca za mnoga "nepromišljena dela" pošto se tereti za smrt na snimanju.

BBC

Izvor: BBC

Sreda, 01.02.2023.

08:43

Holivud i tragedija: Alek Boldvin optužen da je telefonirao tokom obuke za upotrebu oružja
Alek Boldvin bi mogao da se suoèi sa do 18 meseci zatvora ako bude proglašen krivim za ubistvo iz nehata/Reuters

Glumac Alek Boldvin je vodio telefonski razgovor tokom obuke za upotrebu oružja na snimanju filma na kojem je usmrtio snimateljku Galinu Hačins, saopštilo je tužilaštvo koje je podiglo optužnicu za ubistvo iz nehata.

Okružno tužilaštvo Santa Fea optužilo je glumca za "brojne i krajnje nepromišljene radnje".

Galina Hačins je stradala kada je Boldvin pucao iz pištolja na snimanju filma Rđa u američkoj državi Novi Meksiko.

Za ubistvo iz nehata optužena je i oružarka na snimanju filma.

U dokumentima objavljenim u utorak u kojima se detaljno navode optužbe - prvi put objavljene 19. januara - navodi se da je na filmskom setu bila haotična situacija, kao da se bezobzirno postupalo prema pitanju bezbednosti prilikom upotrebe oružja.

Boldvin je bio "ometen" telefonskim razgovorom sa članovima porodice tokom obuke za rukovanjem pištoljem, napisao je Robert Šiling, specijalni istražitelj kancelarije okružnog tužioca.

Da je Boldvin izvršio obavezne bezbednosne provere sa oružarkom Hanom Gutijerez-Rid i nije uperio pištolj u Hačins, "tragedija se ne bi dogodila", tvrdi Šiling.

"Ovo bezobzirno odstupanje od bezbednosnih standarda, prakse i protokola direktno je izazvalo smrtonosnu pucnjavu", rekao je on.

"Boldvin je znao da je prvo pravilo bezbednog korišćenja oružja da nikad ne uperi pištolj u nekoga koga ne nameravaš da pucaš", dodao je Šiling.

U optužnici se navodi najmanje desetak "bezobzirnih dela" koja su doveli do pucnjave, a među njima su:
  • Nije korišćena replika vatrenog oružja za neplaniranu probu
  • Oružarki je dozvoljeno da napusti set protivno protokolu
  • Odstupanje od prakse uzimanja pištolja samo od oružara
  • Nisu se bavili žalbama u vezi sa bezbednosnim pitanjima na setu
  • Bezbednosna provera oružara, koji je angažovan bez adekvatnog sertifikata


Boldvinovi i advokati Gutijerez-Rid rekli su da nameravaju da se bore protiv optužbi na sudu.

Ako budu proglašeni krivima, Boldvin i Gutijerez-Rid mogli bi da se suoče sa kaznom do 18 meseci zatvora i novčano do 5.000 dolara.

Sudiće im porota, navode tužioci.

Hačins je umrla u bolnici pošto je pogođena u grudi iz pištolja iz kog je navodno pucao Boldvin tokom probe na ranču Bonanca Krik u blizini Santa Fea.
Galina Haèins je ubijena na snimanju filma Rða/Getty Images
Boldvin je ranije negirao odgovornost za pucnjavu.

On je u intervjuima tvrdio da nije povukao okidač na pištolju i da je oružje "samo opalilo", tvrde tužioci.

Ali na fotografijama i snimcima sa filmskog seta vidi se Boldvin kako više puta vežba da puca iz oružja, navodi se u optužnici.

Pored toga, zvaničnici FBI-ja su otkrili da se iz pištolja ne može ispaliti bez povlačenja obarača, navodi se u izveštaju koji je agencija poslala kancelariji šerifa okruga Santa Fe.

Glumac je podneo tužbu protiv Gutijerez-Rid i još nekih zaposlenih na snimanju filma, navodeći da nisu pažljivo proverili pištolj.

Gutijerez-Rid je rekla da je proverila da li su meci koje je stavila u pištolj lažni pre nego što su ga predali pomoćniku reditelja filma Dejvu Holsu, koji ga je potom dao Boldvinu i rekao mu da je to bio nenapunjeni pištolj.

Prvobitna istraga o incidentu otkrila je da je postojao "izvestan stepen zanemarivanja", a producente su kaznili sa više od 136.000 dolara zbog nesprovođenja bezbednosnih protokola.

Hols se izjasnio da je kriv po prekršajnoj tužbi za nesavesno korišćenje smrtonosnog oružja, rekli su tužioci.

Provešće šest meseci na uslovnoj zatvorskoj kazni.

Advokat Gutijerez-Rid rekao je da će se ona "boriti protiv ovih optužbi" i okrivio Holsa što joj nije dao do znanja da će se pravi pištolj koristiti u trenutku kada se dogodila kobna pucnjava.

"Hana je pitala Holsa da li mogu da koriste plastični pištolj za scenu probe, a on je rekao ne, želeći 'pravi pištolj'", rekao je njen advokat Tod Bulion u izjavi.

"Hana je tražila da je ponovo pozovu u crkvu ako će Boldvin uopšte da upotrebi pištolj, a Hols to nije uradio", dodao je.

Boldvinov predstavnik za medije odbio je da komentariše za BBC. Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: