BBC na srpskom - B92

Klimatske promene: Kako je naftni gigant Ekson Mobil još sedamdesetih predvideo šta će se desiti

Privatna istraživanja Ekson Mobila predvidela su kako će sagorevanje fosilnih goriva zagrejati planetu, ali je kompanija javno negirala tu vezu, kažu oni.

Izvor: BBC
Podeli
Klimatske promene čine ekstremne vremenske prilike kao što su poplave verovatnijim, kažu naučnici/Getty Images
Klimatske promene čine ekstremne vremenske prilike kao što su poplave verovatnijim, kažu naučnici/Getty Images

Jedna od najvećih svetskih naftnih kompanija je još sedamdesetih tačno predvidela kako će klimatske promene izazvati rast globalne temperature, tvrde istraživači.

Privatna istraživanja Ekson Mobila predvidela su kako će sagorevanje fosilnih goriva zagrejati planetu, ali je kompanija javno negirala tu vezu, kažu oni.

Naučnici su proučavali podatke iz kompanijine interne dokumentacije.

Ekson Mobil je negirao te navode.

"Ovo pitanje poteglo se već nekoliko puta proteklih godina i, u svakom od tih slučajeva, naš odgovor je bio isti: oni koji tvrde da je 'Ekson znao', greše u zaključcima", rekla su iz kompanije za BBC Njuz.

Korporacije, među kojima i Ekson Mobil, zaradile su milijarde od prodaje fosilnih goriva koje ispuštaju emisije za koje naučnici, vlade i UN tvrde da izazivaju globalno zagrevanje.Nalazi ukazuju na to da su predviđanja Ekson Mobila bila često tačnija čak i od vodećih Nasinih naučnika.

"To zaista ističe potpuno licemerje rukovodstva Ekson Mobila, koje je znalo da njihovi vlastiti naučnici izrađuju modele izuzetno visokog kvaliteta i imali su pristup tim privilegovanim informacijama, a svima su govorili da su ti klimatski modeli lažni", kaže za BBC Naomi Oreskes, profesorka istorije nauke na Univerzitetu Harvard.

Ti nalazi su "nedvosmisleni inkriminišući dokaz", tvrdi koautor Džefri Supran, vanredni profesor ekološke nauke i politike na Univerzitetu u Majamiju.

"Naša analiza nam po prvi put omogućuje da odredimo koliko je tačno Ekson znao, a to je da će sagorevanje njihovih proizvoda od fosilnih goriva svake decenije zagrevati planetu za oko 0,2 stepena Celzijusa", kaže on.

Istraživači nikada do sada nisu kvantifikovali naučne dokaze iz dokumentacije Ekson Mobila, kaže on.

U svom odgovoru, Ekson Mobil se pozvao na odluku američkog suda iz 2019. u kojoj je zaključeno:

"Rukovodioci i zaposleni u Ekson Mobilu bili su zajednički angažovani na rigoroznom ispunjavanju vlastitih obaveza na najtemeljniji i najpedantniji mogući način."

"Ekson Mobil je posvećen tome da bude deo rešenja za klimatske promene i rizika koji one predstavljaju", rekao je njihov portparol.

"Njihovo izvrsno klimatsko modelovanje bilo je u najmanju ruku po učinku uporedivo sa jednim od najuticajnijih i najcenjenijih klimatskih naučnika u savremenoj istoriji", kaže profesor Supran, uporedivši rad Ekson Mobila sa Nasinim Džejmsom Hansenom, koji je prvi put digao uzbunu o klimi 1988.

Profesorka Oreskes je rekla da nalazi pokazuju kako je Ekson Mobil "svesno doveo u zabludu" javnost i vlade.

"Imali su sve ove informacije na raspolaganju, ali su zato u javnosti govorili veoma, veoma drugačije stvari", objasnila je ona.

Prethodne istrage uspele su da iskopaju Eksonove dokumente koji ukazuju na to da je kompanija svesno radila na tome da širi sumnju u naučne podatke.

U jednom internom dokumentu kaže se da je "Eksonova namera" da "naglašava neizvesnost naučnih zaključaka" o efektu staklene bašte.

Istraživanje, objavljeno u akademskom časopisu Sajens, sugeriše i da je Ekson Mobil imao pouzdane procene koliko je potrebno da se emisije smanje kako bi se izbegle najgore posledice klimatskih promena u svetu koji se zagreva za dva ili više stepena Celzijusa.

Njihovi naučnici su takođe pravilno odbacili teoriju da nastupa novo ledeno doba u vreme dok su drugi istraživači još uvek ozbiljno razmatrali tu mogućnost.

Profesorka Oreskes i profesor Supran su sproveli istraživanje nakon što su naučnici 2015. otkrili dokaz da je Ekson Mobil znao za klimatske promene, ali ih je Ekson Mobil optužio da "biraju samo informacije koje njima odgovaraju".

Oni su spojili naučne podatke Eksona i Ekson Mobila iz više od 100 publikacija između 1977. i 2014. kako bi izračunali njihova predviđanja o rastu globalne temperature.

Profesorka Oreskes sugeriše da to samo pokazuje kako je kompanija interno koristila naučne podatke o klimi dok je javno modele nazivala "spekulativnim" ili "lošom naukom".

Ovi nalazi se nadovezuju na već postojeći pritisak koji se vrši na kompaniju povodom toga šta je znala o klimatskim promenama.

Aktivisti tvrde da je kompanija širila dezinformacije kako bi zaštitila vlastite poslovne interese po pitanju fosilnih goriva i tuže kompaniju na velikoj broju američkih sudova.

U maju je sud u Masačusetsu, u SAD, presudio da se Ekson Mobilu mora suditi na osnovu optužbi da je lagao o klimatskim promenama.

Pogledajte video

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 183 idi na stranu