Drugi svetski rat i zločini: Komemoracija u zloglasnom nacističkom logoru Aušvic u Poljskoj prvi put bez Rusije

Rusija optužila Poljsku za pokušaj "prekrajanje istorije".

BBC

Izvor: BBC

Petak, 27.01.2023.

19:38

Drugi svetski rat i zločini: Komemoracija u zloglasnom nacističkom logoru Aušvic u Poljskoj prvi put bez Rusije
Preživele iz Aušvica/EPA

Prvi put ruska delegacija nije pozvana na ceremoniju povodom oslobođenja bivšeg nacističkog logora smrti Aušvic-Birkenau u današnjoj Poljskoj.

Rusija je do sada uvek imala predstavnike na komemoraciji, pošto je logor u okupiranoj Poljskoj oslobodila sovjetska armija.

Ali ove godine, posle invazije Rusije na Ukrajinu, muzej Aušvic-Birkenau je odbio da pozove ruske zvaničnike, a njegov direktor je uporedio rat u Ukrajini sa užasima Holokausta.

Kao odgovor, Rusija je optužila muzej za pokušaj "prekrajanja istorije".

Na komemoraciji u petak, direktor muzeja Pjotr Civinski rekao je da je Aušvic stvorila nacistička "megalomanija" i da su "slična bolesna megalomanija" i "slična žudnja za moći" doveli do ruskog uništenja ukrajinskih gradova Marijupolja i Donjecka.

Obraćajući se publici, među kojima su bili i preživeli logoraši, on je upozorio da se "još jednom u Evropi masovno ubijaju nevini ljudi".

"Rusija, nesposobna da osvoji Ukrajinu, odlučila je da je uništi. Vidimo to svakog dana, čak i dok stojimo ovde. I zato je danas teško stajati ovde".

Reagujući na odluku uprave poljskog muzeja, Rusija je saopštila da sovjetski vojnici koji su oslobodili Aušvic neće biti zaboravljeni.

"Bez obzira na to kako naši evropski 'nepartneri' pokušavaju da prekrajaju istoriju, sećanje na sovjetske heroje-oslobodioce i strahote nacizma ne mogu se izbrisati", napisala je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na društvenim mrežama.

Preživeli iz Aušvica su na komemoraciji izrazili strahove od posledica rata u Ukrajini.

Preživela Poljakinja Zdzislava Vlodarčik rekla je da se "uplašila kada je čula šta se dešava na istoku".

Ispričala je da je u Aušvic stigla kao 11-godišnjakinja posle Varšavskog ustanka, neuspelog pokušaja poljskog otpora 1944. da oslobodi grad od nemačkih okupatora.

Ona i njen sedmogoišnji godišnji brat ostali su u logoru sve dok ga sovjetska vojska nije oslobodila.

"Ruska armija koja nas je oslobodila sada ratuje protiv Ukrajine. Zašto? Zašto? To je politika", rekla je ona.

Poljska je odlučno stala uz Ukrajinu od početka ruske invazije.

Poljaci smeštaju stotine hiljada ukrajinskih izbeglica u svoje domove i nude vojnu podršku svom susedu.

Ruski zvaničnici učestvovali su u sopstvenim komemorativnim događajima, a predsednik Rusije Vladimir Putin se u četvrtak sastao sa najvišim ruskim rabinima uoči dana sećanja.

Ruski lider je rekao da "vodi politiku koja je garancija da se ništa slično u istoriji čovečanstva neće ponoviti".

Glavni ruski rabin Berel Lazar izrazio je žaljenje što je Rusija isključena sa komemoracije, upozorivši da "takvim političkim igrama nije mesto na dan sećanja na žrtve Holokausta".
Glavni rabin u Rusiji Berel Lazar prisustvovao je komemoraciji u jevrejskom muzeju u Moskvi/Getty Images
"Za nas je ovo očigledno poniženje jer savršeno znamo i pamtimo ulogu Crvene [sovjetske] armije u oslobađanju Aušvica i pobedi nad nacizmom", rekao je on agenciji Frans pres.

Događaj u petak obeležava 78. godišnjicu oslobođenja koncentracionog logora u kojem su Nemci ubili više od milion ljudi.

Poljska je tada bila pod nemačkom okupacijom.

Aušvic-Birkenau je nastao kao deo Holokausta, procesa koji je započeo diskriminacijom jevrejskog naroda, a završio se sa šest miliona ubijenih Jevreja.

Ukupno je u logoru umrlo 1,1 milion ljudi, oko milion Jevreja iz cele Evrope, kao i Poljaci, sovjetski zarobljenici, Romi i pripadnici drugih naroda. Pogledajte video: Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: