Egipat i arheologija: Pronađena mumija prekrivena zlatom

Mumija je otkrivena unutar sarkofaga koji nije otvaran 4.300 godina.

BBC

Izvor: BBC

Petak, 27.01.2023.

11:27

Egipat i arheologija: Pronađena mumija prekrivena zlatom
Jedna od èetiri otkrivene grobnice na arheološkom nalazištu Sakara, južno od Kaira/Getty Images

Arheolozi kažu da su pronašli mumiju prekrivenu zlatnim listićima i zapečaćenu unutar sarkofaga koji nije otvaran 4.300 godina.

Utvrđeno je da su to ostaci čoveka po imenu Hekašepes, a smatra se da je mumija jedna od najstarijih i najpotpunijih pronađenih u Egiptu, koja ne pripada kraljevskoj porodici.

Otkrivena je u oknu na dubini od 15 metara u Sakari, groblju južno od Kaira, gde su pronađene još tri grobnice.

Jedna je pripadala "čuvaru tajne".

Najveća od pronađenih mumija pripada čoveku po imenu Knumdjedef, svešteniku, inspektoru i nadzorniku plemstva.

U drugoj je sahranjen muškarac Meri, viši zvaničnik u palati koji je dobio titulu "čuvara tajne", što mu je omogućavalo da izvodi posebne verske obrede.

Smatra se da je sudija i pisac Fetek sahranjen u poslednjoj grobnici, gde je otkrivena zbirka najvećih statua pronađenih u toj oblasti.

U grobnicama je otkriveno i nekoliko drugih predmeta, među kojima ima dosta grnčarije.
U grobnicama su pronaðene raznolike statue i grnèarija/Getty Images
Sva otkrića datiraju od oko 25. do 22. veka pre nove ere, naveo je arheolog Zahi Havas, bivši egipatski ministar za antikvitete.

"Ovo otkriće je veoma važno jer povezuje kraljeve sa ljudima koji su živeli oko njih", rekao je Ali Abu Dešiš, još jedan od arheologa koji su učestvovali u iskopavanju.

Sakara je služila kao groblje više od 3.000 godina, a agencija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, kulturu i nauku (UNESKO) ju je uvrstila na listu svetske baštine.

Nalazi se u nekadašnjoj prestonici drevnog Egipta Memfisu, gde je i više od deset piramida, među kojima je Stepenasta piramida.

Ona je blizu mesta gde je pronađeno okno sa grobnicama.

Ovo otkriće je usledilo samo dan pošto su stručnjaci u egipatskom gradu Luksoru rekli da su pronašli ceo grad iz rimskog doba, koji datira iz drugog i trećeg veka nove ere.

Arheolozi su našli stambene zgrade, kule i ono što su nazvali "metalne radionice", u kojima su bili lonci, alati i rimski novčići.

U Egiptu je došlo do mnogih arheoloških otkrića u poslednjih nekoliko godina, u okviru napora države da oživi turizam.

Vlada se nada da će njihov Veliki egipatski muzej, koji bi trebalo da bude otvoren ove godine posle odlaganja, privući 30 miliona turista godišnje do 2028.

Međutim, kritičari optužuju egipatsku vladu da daje prednosti otkrićima zanimljivijim za medije u odnosu na ozbiljna akademska istraživanja, kako bi privukla više turista. Drevna mumija prvi put odmotana digitalno: Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: