Svetsko fudbalsko prvenstvo 2022: Ovo će se pamtiti kao Mesijev Mundijal

Baš poput Dijega Maradone koji je udario pečat na argentinsku titulu svetskog prvaka 1986. u Meksiku, i Ronalda sa Brazilom 2002. u Japanu, ovo će vrlo verovatno ostati upamćeno kao Mesijev Mundijal pogotovo ako u finalu protiv Francuske ili Maroka opet zablista.

BBC

Izvor: B92

Četvrtak, 15.12.2022.

14:08

Svetsko fudbalsko prvenstvo 2022: Ovo će se pamtiti kao Mesijev Mundijal
Getty Images

Poslednji ples Lionela Mesija nastaviće se dok muzika potpuno ne utihne na Svetskom fudbalskom prvenstvu u Kataru.

Argentinskog fudbalskog čarobnjaka još 90 minuta ili nešto više minuta deli od najvećeg trofeja koji mu nedostaje da zaokruži briljantnu karijeru.

Baš poput Dijega Maradone koji je udario pečat na argentinsku titulu svetskog prvaka 1986. u Meksiku, i Ronalda sa Brazilom 2002. u Japanu, ovo će vrlo verovatno ostati upamćeno kao Mesijev Mundijal pogotovo ako u finalu protiv Francuske ili Maroka opet zablista.

Za Argentinu je takmičenje u Kataru bilo poput košmara, jer su Gaučosi izgubili od Saudijske Arabije 2:1.

Ali način na koji su majstor Mesi i njegov šegrt Hulijan Alvarez počisti Hrvatsku 3:0 u polufinalu Mundijala predstavlja dokaz da Gaučosi polako, ali sigurno dolaze do perfektnog krešenda u borbi za titulu.

Argentinski fudbaleri u nedelju će se vratiti na stadion Lusail u šesto mundijalsko finale u istoriji ove zemlje koja obožava fudbal.

Ta utakmica daće odgovor hoće li Mesi, za mnoge najbolji fudbaler svih vremena, osvojiti trofej koji mu je izmakao u finalu protiv Nemačke 2014.

Delovalo je, barem u jednom periodu utakmice protiv Hrvatske, da će romantičarski i savršeno zamišljen kraj Mesijeve reprezentativne karijere da se završi kao košmar kada se u 19. minutu na njegovom licu pojavila bolna grimasa zbog povrede leve tetive.

Mesi, koji je izjednačio rekord Nemca Lotara Mateusa od 25 odigranih utakmica na Mundijalima, kretao se sporo, gotovo šetao terenom.

Tako se obično i ponaša 35-godišnji argentinski as kada oseti nelagodu.

Ali onda je u 34. minutu dobio "eliksir mladosti" u vidu penala koji je skrivio hrvatski golman Dominik Livaković zbog prekršaja nad Hulijanom Alvarezom.

Pet minuta kasnije, Alvarez je posle sjajnog kontranapada bukvalno uneo loptu u hrvatsku mrežu, preskočivši na tom putu Josipa Juranovića i Bornu Sosu.

Vrhunac majstorske partije tandema Mesi-Alvarez došao je u 69. minutu.

Čarobnjak iz Rozarija je prošao po levoj strani, promešao odbranu Hrvatske i iako je izgledalo kao da je u klopci, da će ga zaustaviti do tada odlični Joško Gvardiol, čija vrednost je procenjena na 80 miliona evra, to se nije desilo.

Mesi je proigrao Alvareza koji je još jednom demonstrirao predatorski instinkt i postavio konačan rezultat.

I nekoliko puta posle trećeg gola Argentine, Mesi je doveo Gvardiola u ogromne probleme.

Polufinalni duel je najavljivan kao okršaj Mesija i Luke Modrića, dvojice igrača koji su na Mundijalima debitovali 2006. u Nemačkoj.

Nije to bilo Modrićevo veče.

Neće imati priliku da se iskupi za poraz od Francuske u finalu u Moskvi 2018, ali je dobio ovacije celog stadiona kada je zamenjen devet minuta pre kraja.

Odmah po poslednjem sudijskom zvižduku, selektor Argentine Lionel Skaloni je sa suzama u očima pao Mesiju u naručje u znak zahvalnosti za igru koja ih je obojicu odvela na korak od krune karijere.

Priča o Mesiju se nastavlja do nedelje, kada će imati priliku da konačno izbriše sećanja na razočaranje iz 2014, kada nije uspeo da spreči Argentinu od poraza protiv Nemačke u finalu na stadionu Marakana u Rio de Žaneiru.

A kao pokazatelj njegove dugovečnosti i trajnog talenta, njegov doprinos protiv Hrvatske značio je da je postao prvi igrač od 1966. koji je postigao gol i asistirao u četiri mundijalska meča.

To mu je pošlo za rukom protiv Srbije i Crne Gore 2006. i protiv Meksika, Holandije i Hrvatske ovde u Kataru.

Argentina je na ovom Svetskom prvenstvu dala 12 golova.

Mesi je postigao pet i tri asistirao.

Pritom, nije mu pripasana asistenciju Alvarezu za drugi gol Argentine.

Mesi je u karijeri do sada postigao 11 golova na svetskim prvenstvima, što je rekord Argentine.

Argentinac se sada izjednačio sa Francuzom Kilijanom Mbapeom u trci za Zlatnu kopačku u Kataru sa pet golova.

To nadmetanje bi moglo da se reši i na najvećoj svetskoj sportskoj pozornici u nedelju.

Mesi ili Maradona?

Alan Širer, stručni konsultant BBC-ja, smatra da bi trijumf Argentine u finalu Svetskog prvenstva u nedelju mogao da ima širi značaj kada je u pitanju rasprava o tome ko je najveći fudbalski proizvod te zemlje - Mesi ili Maradona?

"Kakva bi to priča bila da Argentina osvoji Svetsko prvenstvo. Da li bi to stavilo tačku na debatu o Mesiju ili Maradoni?

"Rekli smo da ako Mesi osvoji Svetsko prvenstvo, to bi morao da bude on. To je bila razlika u prošlosti, to je bila tačka razdvajanja - Maradona je bio svetski prvak.

"Ako bi Mesi pobedio u Kataru, moj stav bi se promenio", rekao je nekadašnji engleski napadač.

U klupskoj i reprezentativnoj karijeri Mesi je osvojio sve osim Svetskog prvenstva.

Da li bi taj sudbinski trenutak mogao da stigne na stadion Lusail u nedelju?

Ako bude tako, ovaj turnir to će ostati upamćen kao Mesijev Mundijal. Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: