BBC na srpskom - B92

Rusija i Ukrajina: Nećemo napasti prvi, ali rizik od izbijanja nuklearnog rata raste, kaže Putin

Rusija "nije poludela" i neće prva koristiti oružje za masovno uništenje, a rat u Ukrajini bi mogao da bude "dugotrajan proces", rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.

Izvor: BBC
Podeli
Reuters
Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin smatra da rizik od izbijanja nuklearnog rata postaje sve veći, ali dodaje Rusija "nije poludela" i da neće prva koristiti nuklearno oružje.

Rusija će posegnuti za oružjem za masovno uništenje samo ako bude prinuđena da odgovori na napad, kaže Putin.

Rat u Ukrajini bi mogao da bude "dugotrajan proces", poručio je Putin na godišnjem sastanku Ruskog saveta za ljudska prava.

Zvaničnici sa Zapada veruju da je Putin u početku očekivao brzu pobedu u Ukrajini.Sve se više preispituje mogućnost da Moskva upotrebi nuklearno oružje od početka ruske invazije u februaru.

"Pretnja (od nuklearnog rata) raste, bilo bi pogrešno da to krijemo", upozorio je Putin u govoru koji je održao iz Moskve putem video linka.

Ipak, napomenuo je da Rusija "ni pod kojim okolnostima" neće iskoristiti ovo oružje prva, kao i da neće bilo kome pretiti njenim nuklearnim arsenalom.

"Nismo poludeli, svesni smo šta je nuklearno oružje. Nećemo širom sveta mahati ovim oružjem kao da je žilet", tvrdi ruski predsednik.

Dodao je da Rusija ima najmodernije i najnaprednije nuklearno oružje na planeti i istakao je razliku između strategije njegove zemlje i one koju sprovodi Amerika.

BBC
BBC

Vašington je, smatra on, otišao dalje od Moskve pošto je rasporedio nuklearno oružje na druge teritorije van Amerike.

"Nemamo nuklearno oružje, kao ni taktičko, na tlu drugih zemalja, ali Amerikanci imaju - u Turskoj i u nekoliko drugih država", objasnio je Putin.

Ruski predsednik je prethodno napomenuo da ruska nuklearna doktrina dozvoljava samo upotrebu ovog arsenala u cilju odbrane zemlje.

BBC
BBC

BBC
BBC

Delovalo je da prihvata da je propao njegov plan pobede u Ukrajini za samo nekoliko dana od početka invazije, priznavši da bi rat mogao da bude "dugotrajan proces".

Ali, rekao je i da su dosad postignuti "značajni" rezultati, poput osvajanja novih teritorija, koje je Rusija nezakonito prisvojila posle nepriznatih referenduma u četiri ukrajinska regiona.

Putin je dodao da je aneksijama Azovsko more, koje se nalazi na jugoistoku Ukrajine i na jugozapadu Rusije, sada postalo "unutrašnje more" Rusije, što je pre nekoliko vekova bio plan ruskog cara Petra Velikog.

Ruski predsednik se i ranije poredio sa ovim vladarom, koji je živeo u 17. i 18. veku.

Uprkos tvrdnjama Kremlja da su regioni Herson, Zaporožje, Luganski i Donjeck deo ruske teritorije, veliki delovi ovih oblasti nisu pod kontrolom Moskve.

Ruske snage su prošlog meseca bile prinuđene da se povuku iz grada Hersona, jedine regionalne prestonice koju su osvojili od početka invazije.

Uoči sastanka u sredu smenjeno je 10 članova saveta, koji su prethodno izrazili sumnje zbog rata u Ukrajini.

Zamenili su ih oni koji podržavaju invaziju.

Teme sastanka su takođe bile pažljivo filtrirane pre okupljanja, prema izveštaju nezavisne ruske medijske kuće Vertska.

Tokom prethodnih nedelja, preispitivalo se kada bi Moskva mogla da upotrebi nuklearni arsenal, prevashodno "taktičko" oružje koje bi moglo da se iskoristi na frontu u Ukrajini.

Taktičko nuklearno oružje se koristi u borbi, za razliku od većeg, "strateškog", koje služi za masovno razaranje.

Pogledajte video: Koji su nuklearni kapaciteti Rusije

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 182 idi na stranu