Svetsko fudbalsko prvenstvo 2022: Prvi put u istoriji ženska sudijska trojka na mundijalskoj utakmici muškaraca

Francuskinja, Brazilka i Meksikanka ulaze u istoriju fudbala. Meksikanka Dijaz zarađivala pet dolara da bi sada dogurala do svetke pozornice.

BBC

Izvor: BBC

Četvrtak, 01.12.2022.

11:47

Svetsko fudbalsko prvenstvo 2022: Prvi put u istoriji ženska sudijska trojka na mundijalskoj utakmici muškaraca
Frapar je postala prva žena zvaniènik na Svetskom prvenstvu za muškarce ranije na turniru/Getty Images

Prvi put otkako se igraju svetska prvenstva, a tome ima više od 90 godina, utakmicu će suditi kompletan ženski sudijski tim.

Stefani Frapar će biti prva žena koja će biti glavni sudija na utakmici Kostarike i Nemačke u četvrtak uveče u Grupi E.

Francuskinja je bila i prva sutkinja na muškom svetskom prvenstvu kada je bila u ulozi četvrtog sudije na meču Meksika i Poljske 22. novembra.

Utakmicu na terenu sude trojica ili troje sudija, a četvrti ima ulogu, između ostalog, da bude pored terena, između klupa suparničkih timova i pazi na disciplinu članova stručnih štabova i rezervnih fudbalera, kao i da kontroliše opremu fudbalera koji ulaze sa klupe i pokazuje koliko vremena treba nadoknaditi.

Poslednjih godina, postoji još jedan sudijski tim koji sedi u prostoriji na stadionu i prati sve detalje na televizorima i ukazuje glavnom sudiji ako je bilo nekih spornih momenata.

Reč je o video tehnologiji (VAR) koja je prvi put na svetskim prvenstvima korišćena na Svetskom prvenstvu u Rusiji 2018.
Stefani Frapar ulazi u istoriju/Getty Images
"Svesne smo pritiska", rekla je 38-godišnja Frapar za BBC Sport pre turnira.

"Ali verujem da ćemo biti prave. Treba biti miran, koncentrisan i da se ne razmišlja previše o medijima i svemu, samo treba biti usredsređen na teren i igru".

Frapar će se u četvrtak na stadionu Al Bait pridružiti pomoćne sutkinje, Brazilka Neuza Bek i Meksikanka Karen Dijaz Medina.

Uoči utakmice, Frapart kaže da suđenje žena šalje pozitivnu poruku o ženskim pravima u Kataru.

"Znamo da postoje nekih poteškoća za žene, ali mislim i nadam se da će im ovo Svetsko prvenstvo pomoći.

"Uvek bi me srdačno dočekivali u Kataru i nema nikakvih problema", dodala je.

Upitana da li je nekada dobijala negativne komentare fudbalera, trenera ili navijača zato što je žena, Frapar je odgovorila: "Od kada sam počela, uvek su me podržavali igrači, treneri i klubovi".

"Uvek sam se osećala dobrodošlom na stadionima", dodaje.

Postala je prva žena koja je sudila utakmicu muške Lige šampiona 2020. godine - najjačeg klupskog evropskog takmičenja.

Ova 38-godišnjakinja je takođe bila prva žena koja je vodila meč u velikom muškom takmičenju pod okriljem Evropske fudbalske unije (UEFA) kada su se Liverpul i Čelsi sastali u Superkupu Evrope 2019.

Tri žene - Frapar, Salima Mukansanga iz Ruande i Jošimi Jamašita iz Japana - su među 36 arbitara izabranih da budu u ulogama glavnih na utakmicama u Kataru.

Karen Dijaz: Zarađivala pet dolara, a sada je na Mundijalu u Kataru

Getty Images
Karen Dijaz Medina, 38-godišnja pomoćna sutkinja, prva je Meksikanka na muškom Mundijalu.

Dijaz je tek pre šest godina debitovala u meksičkom fudbalu, a koliko je napredovala svedoči da je već dogurala do Svetskog prvenstva i to u muškoj konkurenciji.

"Žene su takođe deo fudbala. Radimo velike stvari da bismo bili njegov njega", rekla je Dijaz na ranijoj konferencijom za novinare.

"Ne mogu da verujem da sam ovde", dodala je preplavljena emocijama.

Od malih nogu, Karen Dijaz se bavila fudbalom.

U rodnom Agvaskalijentesu bila je deo državnog univerzitetskog tima i čak je bila u meksičkoj ženskoj reprezentaciji.

Bivši sudija Alehandro Ajala, sa 25-godišnjim sudijskim iskustvom, kaže da je Dijaz još kao fudbalerka pokazivala sudijski potencijal.

"Kada se utakmica završila, kažem supruzi: 'Hej, voleo bih da ova devojka sa brojem 10 postane sudija.

"Svideo mi se njen stav, to što je sve vreme žustro učestvovala u igri, kada bi je faulirali, ustajla bi i nastavljala. Vikala je na sve, vikala je na sebe. Drugim rečima, imala je karakter", priseća se on.

Posle utakmice, Ajala ju je pitao da li je zainteresovana za suđenje.

Ali odgovor tada 20-godišnje devojke bio je kao da mu je neko prosuo kofu hladne vode na glavu.

"Njen izraz lica je govorio: 'Jesi li lud? Ne, nisam. Volim kada viču na sudije", odgovorio je.
Getty Images
Nedugo zatim, na jednoj fudbalskoj utakmici nedostajao je sudija, pa je Karen Dijaz preuzela ljegovu ulogu.

Plaćena je 55 pezosa, oko pet američkih dolara u to vreme.

"Kada se utakmica završila, pokazala je da joj se dopalo da sudi i prisetila se poziva", objašnjava Ajala, koji ju je potom provela kroz prve korake njenog profesionalnog usavršavanja za sudiju.

"Počela je da joj se javlja ljubav prema suđenju, osećaj za ovu profesiju u kojoj je potreban određeni stepen ludila. Nije lako, ali Karen, kao i svi mi koji smo već to prošli, mi smo ludi". Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: