Svetsko fudbalsko prvenstvo 2022: Baklje Australijanaca i zahtev premijeru da odobri državni praznik

Mnogi Australijanci pratili su u pola noći meč reprezentacije protiv Danske na Mundijalu i slavili do zore.

BBC

Izvor: BBC

Četvrtak, 01.12.2022.

11:02

Svetsko fudbalsko prvenstvo 2022: Baklje Australijanaca i zahtev premijeru da odobri državni praznik
Navijaèi Australije doèekali su zoru slaveæi prolaz u nokaut fazu Mundijala/Getty Images

Bilo je 3.18 ujutro u Melburnu kada je Metju Leki prošao pored golmana Danske Kaspera Šmajhela na Svetskom fudbalskom prvenstvu u Kataru, a oni koji su ostali budni su podivljali.

Baklje su osvetlile mrak na Fed skveru, i odjednom ste mogli da zaboravite da je fudbal ili soker, u najboljem slučaju, peti najpopularniji sport u Australiji.

Lekijev gol značio je da je Australija šokirala polufinaliste Everopskog prvenstva 2020. Dansku i izborila nokaut fazu Svetskog prvenstva prvi put od 2006. godine.

Iako je tadašnja australijska ekipa bila prepuna talenata koji su igrali za vrhunske evropske klubove, mnogo se manje očekivalo od ovog tima koju uglavnom čine fudbaleri iz australijske lige i po koji iz škotskih i engleskih klubova nižih liga.

Jedina čvrsta veza između 2006. i 2022. je selektor Grejem Arnold.

Bio je pomoćnik Gusu Hidinku pre 16 godina, kada je Australiju zaustavila Italija, potonji svetski šampion, penalom u 95. minutu.

"Izuzetno sam ponosan na igrače. Bilo je kratkog pada, ali njihov trud je bio neverovatan.

"Ovi momci sjajno razmišljaju. Prethodne četiri godine radili smo upravo na tome - verovanju, energiji i koncetraciji. Mogao sam da im vidim u očima, bili su spremni za ovu utakmicu."

Posle ne baš impresivnih igara u kvalifikacijama za Mundijal i trilera u plej-ofu protiv Perua kada su dobili na penale, Australijanci su upali u grupu sa aktuelnim svetskim šampionima Francuskom, polufinalistima Evropskog prvenstva Danskom i Tunisom.

Iako je ostvaren veliki uspeh, harizmatični australijski selektor ne dozvoljava igračima da uživaju u neverovatnoj pobedi.

"Nema slavlja! Bez iskazivanja emocija i bez društvenih mreža", poručuje.

Ova poruka nije baš dospela do čoveka odluke Lekija dok je pričao za BBC dva odmah posle utakmice.

"Ponosan sam, iscrpljen, sve sam! Teško je sada opisati emocije. Kao grupa smo sve vreme verovali da možemo.

"Bilo je nekih sumnji, ali duh, vera, radna etika i koliko smo bliski kao grupa, sve se to videlo na terenu. Videli ste kako je bilo u poslednjih 15-20 minuta, borili smo se do kraja i iako su oni bacili sve u napad, nismo popustili".

Sumnje koje je pomenuo Leki odnosile su se na pojedina mišljenja o sastavu australijskog tima, koji na papiru nema nijednu zvezdu od pre 16 godina.

Na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj 2006. u australijskom timu igrali su Hari Kjuel, tada igrač Liverpula, kapiten je bio Marko Viduka, a na golu Marko Švarcer, obojica su igrali u finalu Kupa UEFA za Midlsbro.

Tim Kejhil je bio u najboljim igračkim godinama.

Australijski tim u Kataru 2022. nema nijednog fudbalera engleske Premijer lige.

Osam fudalera igra u australijskoj ligi, a 2006. godine u timu su bila trojica iz domaćeg takmičenja.

Veruje se da na scenu stupa nova generacija.

Arnold ima devet igrača mlađih od 25 godina u timu, u poređenju sa tri u 2006.

Ali u sredu uveče Kataru, iskusni fudbaleri su nosili mlađe.

Leki, koji ima 31 godinu, postigao je svoj 14. međunarodni gol - šest više od prvog narednog u sadašnjem sastavu.

Met Rajan, bivši golman Brajtona i londonskog Arsenala, upisao je 76. utakmicu u dresu Australije, najviše u timu.

Ipak, zvezda meča bio je defanzivac engleskog Stouka Hari Sautar. Sa njim je Australija uspela da sačuva mrežu u drugoj uzastopnoj utakmici na Svetskom prvenstvu.

Izbio je loptu devet puta - više nego dvostruko od bilo kog drugog australijskog igrača - i dobio je 13 od 17 duela, sedam na zemlji i šest u vazduhu.

Nije iznenađenje što su pojedini australijski navijači posvetili transparent upravo njemu, izražavajući želju da osvoji sledeću Zlatnu loptu - godišnje priznanje za najboljeg igrača na svetu.
Met Rajan sada brani za danski Kopenhagen/Getty Images
Na nekoliko minuta, međutim, izgledalo je da će Australijanci spakovati kofere i vratiti se kući.

Bio je to period kada je Vahbi Kazri doneo Tunisu šokantno vođstvo protiv Francuske, i Lekija koji je pronašao put da smesti loptu iza leđa danskog golmana.

Pobeda Tunisa značila je da Australija treba da uradi isto, a na semaforu na stadionu Al Janu je bilo prikazano stanje na tabeli posle gola Tunisa koji je značio da su Australija i Danska eliminisane.

Može se raspravljati o tome da li je to inspirisalo Australiju da se bori za život u Kataru, ali je Leki stvorio magiju u trenutku i otvorio put ka nokaut fazi.

Na tribinama se pojavio još jedan transparent - tražili su od australijskog premijera Entonija Albanezea da odobri državni praznik ako tim pobedi.

U svakom slučaju, oni koji su utakmicu pratili na trgu u Melburnu i slavili gol Lekija u 3.18 sati verovatno danas nisu ni otišli na posao. Ili su debelo kasnili. Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: