EU i politika: Evropska komisija predlaže da se Mađarskoj uskrati 13 milijardi evra iz zajedničkih fondova

Izvršna vlast EU traži od Mađarske da sprovede reforme kao uslov za dobijanje novca iz fondova.

BBC

Izvor: BBC

Četvrtak, 01.12.2022.

09:03

EU i politika: Evropska komisija predlaže da se Mađarskoj uskrati 13 milijardi evra iz zajedničkih fondova
Vlada Viktora Orbana èesto je na meti kritika evropskih partnera zbog nedemokratskog naèina vladanja/Getty Images

Izvršna vlast Evropske unije preporučila je da se Mađarskoj uskrati pristup milijardama evra uz obrazloženje da vlada Viktora Orbana nije uspela da sprovede opsežne reforme.

Evropska komisija preporučuje da se 13,3 milijarde evra iz EU fondova, opredeljenih za Mađarsku, stavi na čekanje.

Mađarska vlast i njen premijer Viktor Orban godinama trpe kritike za nedemokratski način vladanja.

Ali taj novac je Budimpešti neophodan, jer, kao i u mnogim evropskim zemljama, inflacija raste.

Prema predlogu Evropske komisije, Mađarska bi bila uskraćena za 5,8 milijardi evra namenjenih finansiranju oporavka od pandemije korona virusa i 7,5 milijardi evra iz evropskog budžeta za druge potrebe.

Komisija je u sredu saopštila da je odlučila da podrži mađarski plan oporavka od kovida, ali je dodala i da će isplata biti moguća kada Budimpešta "u potpunosti" sprovede reforme u pravosuđu, kao i mere u okviru nacionalnog plana oporavka.

Dok Orbanova vlada može donekle da se uteši činjenicom da je njen plan oporavka odobren, predlog Evropske komisije predstavlja veliki korak nazad.

Obraćajući se novinarima u Budimpešti uoči saopštenja, Tibor Navračič, ministar zadužen za pregovore, rekao je da je njegova vlada ispunila sve uslove koji se od nje traže.

Konkretno, uspostavila je novo telo za integritet i radnu grupu za borbu protiv korupcije.

Za odlaganje isplate novca iz EU fondova, mađarski ministar je okrivio pritisak liberalnih i levičarskih grupa u Evropskom parlamentu.

Parlament je prošle nedelje upozorio na rizik da će mađarska vlada zloupotrebiti fondove EU.

Nedavno je usvojio izveštaj u kojem se Viktor Orban optužuje za "izbornu autokratiju".

"Bojim se da je Evropska komisija podlegla tom političkom pritisku", rekao je mađarski ministar.

"I to, naravno, nije dobro za nas. Ali Evropska komisija svoju ocenu mora da zasniva na činjenicama."

Mađarski lideri su više puta optuživani za demokratsko nazadovanje i "potpunu državnu kontrolu" otkako se Orbanova stranka Fides vratila na vlast 2010.

Prema novom ustavu iz 2011. godine, izborni sistem je izmenjen da bi se učvrstila moć stranke, a Ustavni sud je pretvoren u uglavnom neefikasno telo.

Od tada je pojačan pritisak na sudije, čime je ugrožena nezavisnost sudstva, a nekoliko važnih medija je ili zatvoreno ili su ih preuzeli provladini biznismeni.

Banke, preduzeća i deo privatnog sektora su u rukama ljudi bliskih Orbanu.

Mađarska svake godine dobija između četiri i pet milijardi evra od Evropske unije, a taj novac često završava u poslovnim krugovima bliskih vladajućoj stranci, među kojima su i rođaci premijera.

Orban za to vreme ne propušta nijednu priliku da kritikuje Brisel.

Grupe za ljudska prava optužuju njegovu vladu i stranku Fides za obračun sa akademskim krugovima i ugrožavanje slobode medija, kao i prava manjina i LGBT ljudi.

Evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders rekao je da je odluka da se preporuči zamrzavanje novca značajan korak ka jačanju nezavisnosti pravosuđa.

Iako se novac koji Komisija namerava da izdvoji odnosi na reforme koje su, kako kažu, zaustavljene, vlada u Budimpešti je razbesnela evropske partnere zbog odgovora na rat Rusije u Ukrajini.

Budimpešta je odugovlačila sa podrškom EU Kijevu, a u utorak je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto odbio da dozvoli ukrajinskom kolegi da se pridruži sastanku NATO-a, navodeći kao obrazloženje ugrožavanje prava mađarske manjine u Ukrajini.

U preporukama u sredu, Komisija je postavila obavezujuće prekretnice koje treba ispuniti pre nego što novac bude isplaćen.

"Mađarska, nažalost, nije sprovela reformske mere", rekao je komesar EU za budžet Johanes Han.

Iako je krenula u pravom smeru, Budimpešta je i dalje daleko od mesta gde bi morala da bude, dodao je on.

Konačnu odluku će sledećeg meseca doneti ministri finansija EU i lideri 27 država članica EU.

Za donošenje bilo kakve odluke neophodna je saglasnost svih država članica. Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: