Velika Britanija i rasizam: Zaposlena u Bakingemskoj palati dala otkaz pošto je pitala crnkinju "odakle stvarno dolazi"

Zaposleni u britanskom kraljevskom domaćinstvu podneo je otkaz zbog nedoličnih komentara tokom prijema koji je organizovala kraljica supruga.

BBC

Izvor: BBC

Sreda, 30.11.2022.

17:29

Velika Britanija i rasizam: Zaposlena u Bakingemskoj palati dala otkaz pošto je pitala crnkinju
Službenik je nekoliko puta pitao Ngozi Fulani odakle je "stvarno"/BBC

Zaposlena u Bakingemske palate izvinila se i dala otkaz zbog toga što je crnkinju, koja je šefica humanitarne organizacije, nekoliko puta pitala "odakle stvarno dolazi".

Ngozi Fulani, koja vodi organizaciju koja se bori protiv nasilja u porodici, upitana je iz kog dela Afrike dolazi tokom događaja koji je kraljica supruga Kamila održavala u palati.

Fulani je rekla da je bila "potpuno zatečena".

Iz Bakingemske palate kažu da se komentari "neprihvatljivi i da duboko žale zbog njih", kao i da su ovaj incident shvatili "vrlo ozbiljno".

Pitanja koja su upućena Fulani bila su "uvredljiva, rasistička i nisu ukazivala na gostoprimstvo", rekla je za BBC Mandu Rid, koja je bila prisutna.

"Sticao se utisak nepoverljivosti" tokom razgovora Ngozi sa članicom kraljevskog domaćinstva, koja ju je "ispitivala" odakle je, uprkos tome što mu je objasnila da je rođena i da živi u Velikoj Britaniji.
Kraljica supruga Kamila održala je prijem za aktiviste koji se bore protiv nasilja nad ženama/Kin Cheung
Ngozi Fulani je osnivačica londonske neprofitne organizacije Sista spejs, koja podržava žene poreklom iz Afrike u Velikoj Britaniji i koje su se suočile sa porodičnim nasiljem i seksualnim uznemiravanjem.

Ona je uz još 300 gostiju pozvana na važan prijem u palati, gde je kraljica supruga Kamila ukazala na "globalnu pandemiju nasilja nad ženama".

Posle incidenta, Fulani je na Tviteru opisala razgovor tokom kojeg ju je zvaničnik koji radi za kraljevsku porodicu izazivao da objasni odakle je.

"Živimo u Hakniju", odgovorila je, a ona je uzvratila:

"Ne, iz kog dela Afrike dolazite?"

Fulani je rekla da "ne zna, jer nisu ostavili podatke", a zvaničnica je nastavila:

"Morate znati odakle ste, ja sam provodila vreme u Francuskoj. Odakle ste vi?"

"Odavde, iz Velike Britanije", odgovorila je Fulani.

"Ne, ali koje ste nacionalnosti?", upitala je službenica.

"Rođena sam ovde i Britanka sam", rekla je Ngozi Fulani.

"Ali, odakle zaista potičete, odakle su vaši?", bila je uporna njena sagovornica.

U razgovoru je učestvovala i Mandu Rid, liderka Partije ženske jednakosti.

Članovi kraljevskog domaćinstva kružili su po recepciji i "ćaskali", ali je to postala "zaista neprijatna interakcija", jer je uprkos odgovorima Fulani jedna od njih nastavila da postavlja pitanja o njenom poreklu.

"Od zaprepašćenja su zaćutali" posle toga, kaže Rid, dodavši da bi Fulani trebalo da dobije izvinjenje i da bi zaposleni u palati trebalo da budu poslati na obuku.

Rid i organizacija Sista spejs odlučili su da ne objave ime službenice koji je umešan u incident.

"Shvatamo ovaj incident vrlo ozbiljno i odmah smo sve istražili kako bismo saznali sve detalje.

"Izrečeni su neprihvatljivi komentari i duboko žalimo zbog toga. Kontaktirali smo Fulani i pozivamo je da nas poseti ukoliko želi da razgovaramo o svim elementima onoga što joj se desilo licem u lice", saopštili su Bakingemske palate.

"U međuvremenu, zaposlena koja je umešana u incident želi da se najiskrenije izvini zato što je povredila druge i podnela je ostavku koja odmah stupa na snagu.

"Sve članove domaćinstva podsećamo da su politike različitosti i inkluzivnosti nešto što moraju da poštuju u svakom trenutku", dodali su. Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: