Izbori u Brazilu: Žair Bolsonaro pozvao pristalice da odblokiraju saobraćajnice

Bolsonaro je pozvao pristalice d se sklone sa puteva, ali ih je ohrabrio da pronađu druge načine da iskažu nezadovoljstvo ishodom predsedničkih izbora na kojima je izgubio vlast.

BBC

Izvor: BBC

Utorak, 01.11.2022.

12:27

Izbori u Brazilu: Žair Bolsonaro pozvao pristalice da odblokiraju saobraćajnice
Dugaèka kolona kamiona blokir autoput na periferiji Sao Paula 2. novembra/AFP

Žair Bolsonaro, krajnji desničar i odlazeći predsednik Brazila, apelovao je na vozače kamiona koji već nekoliko dana blokiraju saobraćajnice zbog ishoda nedeljnih izbora da raščiste puteve i protestuju na drugim mestima.

Bolsonaro, koga je u nedelju na predsedničkim izborima pobedio Luiz Injasio Lula da Silva, rekao je da blokiranje puteva nije legitiman način da se protestuje.

On se u utorak prvi put oglasio posle poraza na izborima, zahvalivši se biračima koji su glasali za njega, ali nije direktno priznao poraz.

U kratkom obraćanju, Bolsonaro ipak nije osporio rezultate izbora, kao što su se neki pribojavali, ali nije ni pomenuo Lulu da Silvu, koji je u nedelju odneo tesnu pobedu.

Prema zvaničnim podacima, Lula je na izborima održanim u nedelju, 30. oktobra osvojio 50,9 odsto glasova, a Bolsonaro 49,15.

Bolsonaro je istakao da je oduvek radio u skladu sa Ustavom Brazila i da će nastaviti da ga poštuje.

Mnoge pristalice Bolsonara odbile su da prihvate rezultat nedeljnog drugog kruga predsedničkih izbora.

Ljuti zbog rezultata, vozači kamiona postavili su blokade širom zemlje, što je izazvalo značajne smetnje u transportu robe, pre svega hrane i goriva.

Organi bezbednosti se muči da odblokiraju sve puteve, iako je federalna policija saopštila da je više od 700 blokada na autoputevima do sada uklonjeno.

Reagujući na blokade, Bolsonaro je u snimku objavljenom na Tviter nalogu rekao: "Znam da ste uznemireni... I ja sam. Ali moramo da držimo glave uspravno i apelujem da se sklonite sa puteva".

Dodao je da blokada saobraćajnica "ometa naše pravo na slobodu kretanja koja je zagarantovana ustavom zemlje".
Reuters
Međutim, on je ohrabrio demonstrante da pronađu druga sredstva za proteste i pozdravio je razne skupove koji su održani u njegovu podršku, na kojima su ljudi isticali brazilske zastave i uzvikivali slogane protiv Lule.

Neki su takođe pozvali na vojnu intervenciju kako bi se Bolsonaro održao na vlasti.

"Ovo je deo demokratije", rekao je Bolsonaro o tim skupovima.

Iako još nije javno priznao poraz, u govoru u utorak, ni on nije osporio izborni rezultat.

U govoru je potvrdio i tranziciju vlasti, što je iz Vrhovnog suda protumačeno da je time priznao rezultat izbora.

Mandat predsednika Bolsonara prestaje kada Lula bude inaugurisan za njegovog naslednika 1. januara.

Lula, koji je prethodno bio predsednik od 2003. do 2010. godine, sada ima 77 godina i postaće najstarija osoba koja je preuzela tu funkciju.
Demonstranti su protestovali i ispred vojne centrale zahtevajuæi da se vojska umeša u izborni proces/EPA
Pogledajte video: Dosadašnji predsednik ranije je izjavljivao da "samo Bog" može da ga skloni sa funkcije.

Pre izbora, Bolsonaro je više puta rekao da sumnja u sistem glasanja, ali za to nije pružio nikakve dokaze.

U pobedničkom govoru, pošto su rezultati objavljeni, Lula je govorio i političkoj podeli u Brazilu koja se dodatno pogoršala tokom, često oštre, izborne kampanje.

"Ovoj zemlji su potrebni mir i jedinstvo. Ljudima je dosta borbi", izjavio je 77-godišnjak, obećavši da će biti predsednik svih 215 miliona stanovnika Brazila, a ne samo za onih koji su glasali za njega.

Čestitke Luli pristižu iz celog sveta, između ostalih iz Kine, Velike Britanije, Francuske, Indije i Rusije.

Džozef Bajden, američki predsednik, izjavio je da je pobeda usledila posle "slobodnih, fer i legitimnih izbora".

Pobeda na izborima je veliki povratak Lule da Silve, političara koji nije mogao da se kandiduje na poslednjim predsedničkim izborima 2018. jer je bio u zatvoru.

Lula, koji je već bio predsednik u dva mandata, trebalo bi da položi zakletvu 1. januara 2023. Pogledajte kako Luline pristalice slave njegovu pobedu na predsedničkim izborima Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: