Rusija i Ukrajina: Bajden upozorava - od Kubanske krize svet nije bio u većoj opasnosti od nuklearnog sukoba

Bajden tvrdi da se Vladimir Putin, predsednik Rusije, "nije šalio" kada je, posle neuspeha njegovih trupa na frontu u Ukrajini poslednjih nedelja, govorio o upotrebi taktičkog nuklearnog naoružanja.

BBC

Izvor: BBC

Petak, 07.10.2022.

09:15

Rusija i Ukrajina: Bajden upozorava - od Kubanske krize svet nije bio u većoj opasnosti od nuklearnog sukoba
BBC

Rizik od nuklearnog "Armagedona" je najveći još od 1962. godine i Kubanske krize, tvrdi Džozef Bajden, predsednik Amerike.

Bajden kaže da se Vladimir Putin, predsednik Rusije, "nije šalio" kada je, posle neuspeha njegovih trupa na frontu u Ukrajini poslednjih nedelja, govorio o upotrebi taktičkog nuklearnog naoružanja.

Amerika "pokušava da shvati" na koji način Putin vidi put za izlazak iz rata, dodao je Bajden.

Evropska unija (EU) i Amerika prethodno su saopštile da Putinove pretnje upotrebom nuklearnog oružja treba shvatiti ozbiljno.

Ipak, Džejk Salivan, savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost, prošle nedelje je kazao da, uprkos nagoveštajima Moskve, SAD ne vide znake da se Rusija sprema za upotrebu nuklernog oružja.

Poslednjih nedelja, ukrajinska vojska se nalazi u kontraofanzivi ka četiri oblasti koje je Rusija nelegalno anektirala.

Prethodnih nekoliko meseci, američki zvaničnici su upozoravali da bi Rusija mogla da se okrene upotrebi oružja za masovno uništenje ukoliko počne da doživljava poraze na frontu.

Tokom obraćanja naciji prošlog petka, Putin je kazao da je Amerika stvorila presedan kada je upotrebila nuklearno oružje protiv Japana u Drugom svetskom ratu.

Ova izjava nije prošla neprimećeno kod vlada zapadnih zemalja, ističe Stiv Rozenberg, BBC urednik u Moskvi.

Putin je takođe zapretio da će iskoristiti sva sredstva na raspolaganju da zaštiti teritoriju Rusije.

Američki predsednik Bajden kaže da veruje da se Putin "ne šali" kada govori o nuklearnom, biološkom i hemijskom oružju jer "njegova vojska, ako tako može da se kaže, beleži rezultate ispod očekivanja".

"Prvi put od Kubanske raketne krize, postoji pretnja da će biti upotrebljeno nuklearno oružje, stvari idu tim putem", rekao je Bajden na skupu Demokratske stranke.

"Ovakva mogućnost nuklearnog Armagedona nije postojala još od Kenedija i Kubanske krize", istakao je on.

Godine 1962, SSSR i Amerika, na čijem čelu su se nalazili Nikita Hruščov i Džon Kenedi, bile su na korak od sukoba pošto je Moskva postavila nuklearno oružje na Kubu.

Mnogi stručnjaci smatraju da je svet tada bio na ivici totalnog nuklearnog rata.

Bajden je članovima Demokratske stranke rekao da stvari veoma brzo mogu da izmaknu kontroli.

Američki predsednik govorio je u domu Džejmsa Mardoka, sina medijskog magnata Ruperta Mardoka, gde je organizovano skup za prikupljanje novčanih sredstava za Demokratsku stranku.

Putin se suočava sa veoma teškom situacijom na frontu.

Čak i dok je potpisivao zakone o pripajanju četiri okupirane oblasti - Lugansku, Donjecku, Zaporošku i Hersonsku, ukrajinska vojska je napredovala.

Stotine hiljada ljudi beže iz Rusije u strahu od mobilizacije.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ranije je odbacio nuklearne pretnje Moskve kao "stalni narativ ruskih zvaničnika i propagandista".

Pol Stronski, iz Karnegijeve zadužbine za međunarodni mir, rekao je za BBC da je ruska retorika usmerena na odvraćanje Zapada koji je rešen da se suprotstavi.

I u samoj Rusiji su se pojavili glasovi protivljenja upotrebi nuklearnog oružja.

U uvodniku u glavnom državnom listu Nezavisimaja Gazeta oštro se kritikuje "visoki ruski zvaničnici" zbog "priča o pritiskanju nuklearnog dugmeta".

"Ako u mislima i rečima dozvolite mogućnost nuklearnog sukoba, to je siguran korak da ona realizuje i u stvarnom životu".

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova rekla je novinarima u četvrtak da Moskva nije promenila stav da nuklearni rat "nikada ne sme da se vodi". Pogledajte video Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: