Kriptovalute: Kim Kardašijan kažnjena sa više od milion dolara zbog "obmanjujuće promocije"

Kim Kardašijan se nagodila sa Komisijom za hartije od vrednosti i berze SAD da plati 1.26 miliona dolara zbog slučaja Eterijum Maks.

BBC

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.10.2022.

20:35

Kriptovalute: Kim Kardašijan kažnjena sa više od milion dolara zbog
Getty Images

Kim Kardašijan se nagodila sa američkom Komisijom za hartije od vrednosti i berze da plati kaznu od 1.26 miliona dolara (1.28 miliona evra) zbog reklamiranja kriptovalute Eterijum Maks (EthereumMax) preko njenog profila na društvenoj mreži Instagram.

Za reklamiranje ove kriptovalute, zvezda rijaliti programa dobila je 250.000 dolara (oko 254.000 evra), ali nije navela da je u pitanju plaćena reklama, saopštila je Komisija.

Kao deo nagodbe, Kardašijan ne sme da reklamira kriptovalute u naredne tri godine.

Ona je zadovoljna dogovorom sa Komisijom, rekao je njen advokat za BBC.

"Kardašijan sarađuje sa Komisijom od samog početka i spremna je da uradi sve kako bi pomogla ovom telu u vezi sa ovakvim slučajevima"

"Želela je da se ovaj slučaj što brže reši i da joj dogovor omogući da nastavi sa raznovrsnim poslovnim aktivnostima", dodao je on.

'Obmanjujuće promocije'

Rijaliti zvezdi Kim Kardašijan, bokseru Flojdu Mejvederu Junioru, košarkašu Polu Pirsu i tvorcima kriptovalute Eterijum Maks stigla je tužba investitora u januaru.

Oni su optuženi da su sarađivali u "obmanjujućoj promociji i prodaji" kriptovalulte pomoću pump and dump (pumpaj i istovari) šeme, čiji je cilj da veštački poveća cenu valute pre nego što investitori ulože novac.

Eterijum Maks je osporio tužbe.

Iako istog imena, ova kompanija nema nikakvih poslovnih veza sa kriptovalutom Eterijum (Ethereum). Analiza Džona Tajdija, novinara zaduženog za sajber oblast

Svako može da napravi kriptovalutu.

Sve što vam je potrebno je nešto para, video uputstvo sa Jutjuba i zvučno ime.

Tokom septembra 2022. godine, nekoliko desetina novih valuta je izašlo na tržište uz obećanje tvoraca da će to biti novi hit u digitalnom svetu.

Uz vrlo malo uloženog novca, marketing je ključan, a kao i u svakoj novijoj industriji - sve zavisi od poznatih.

Eterijum Maks je potrošio dosta novca kako bi ih zvezde poput Kim Kardašijan promovisale.

Na početku se ispostavilo da to funkcioniše ali kao i sa mnogim kriptovalutama - pad je bio dramatičan baš kao i uspon.

Čak i ako je Eterijum Maks zadržao vrednost koju je stekao nakon pumpanja poznatih, regulatorima u SAD i Velikoj Britaniji bili je izuzetno neprijatno zbog načina na koji se ova kriptovaluta reklamirala.

Kripto industrija je još uvek u velikoj meri neregulisana, a Kim Kardašijan je još jedno ime na listi ljudi i kompanija koji su kažnjeni zbog promovisanja rizičnih valuta. 'Veoma spekulativno'

Geri Gensler, predsednik američke Komisije za hartije od vrednosti i berze, nazvao je ovaj slučaj "podsetnikom" da to što slavne ličnosti promovišu nešto ne mora nužno značiti da u to treba uložiti novac.

"Slučaj Kim Kardašijan treba da služi kao podsetnik poznatima i drugima da im zakon nalaže da moraju naglasiti kada su plaćeni da promovišu nešto", rekao je on.

U emisiji o ulaganjima u kriptovalute na Jutjubu Gensler je rekao da to što neko slavan promoviše nešto, ne znači ni da je to u skladu sa zakonom.

"Čak i ako poznata ličnost iskreno promoviše određenu stvar, svako ulaganje ima rizik.

"Kada je u pitanju kripto, zapamtite da su mnoge od njih veoma spekulativna digitalna imovina.

"Možda treba da se zapitate da li je to za vas ili, čak, da li je u možda pitanju prevara", rekao je. Pogledajte video: Šta je bitkoin Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: