Holivud, Amerika: Preminula indijanska glumica Malo Pero kojoj se Oskar izvinio posle pola veka

Sašen Malo Pero, odbila je Oskara u ime Marlon Branda 1973. godine.

BBC

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.10.2022.

16:46

Holivud, Amerika: Preminula indijanska glumica Malo Pero kojoj se Oskar izvinio posle pola veka
Sašen Malo Pero bila je indijanska glumica i aktivistkinja/Getty Images

Sašen Malo Pero, indijanska glumica i aktivistkinja koja je odbila Oskara u ime Marlona Branda 1973. godine, preminula je u 75. godini.

Glumica, koja je imala rak dojke, umrla je u nedelju, saopštili su iz američke filmske Akademije.

Malo pero je umrla dve nedelje pošto joj se Akademija izvinila zbog neprijatnosti koju je doživela pre 50 godina na dodeli Oskara.

Glumicu iz plemena Apače u Jakui, izvidžali su na sceni tokom govora pre pola veka.

Čuveni glumac Marlon Brando tada je odbio nagradu za najboljeg glumca u kultnom filmu Kum, reditelja Frensis ford Kopola.

Ona se u tradicionalnoj odeći pojavila na ceremoniji, prvoj koja je imala televizijski prenos širom sveta, kako bi u ime Branda odbila Oskara.

Malo Pero, rođena Marija Kruz, tada 26-godišnjakinja, objasnila je da Brando odbija da prihvati nagradu jer mu se nije dopadalo način na koji se se američka filmska industrija ophodi prema američkim Indijancima na televiziji, u filmovima i njihovim reprizama, a želeo je i da ukaže na događaj kod Vunded Nija.

Vunded Ni odnosi se na događaje iz 1973. godine, kada se nekoliko stotina meštana i radikalnih aktivista Američko-indijanskog pokreta sukobila sa federalnim agentima zbog načina na koji su se vlasti ophodile prema njima.

Sukob je trajao 71 dan.

'Treba reći istinu'

"Na sceni sam se pojavila kao mlada ponosna Indijanka, hrabro smireno i sa stilom.

"Znala sam da treba da kažem istinu, koju će neki prihvatiti, a neki ne", prisetila se glumica te scene na nedavnom događaju.
Malo Pero u trenutku kada odbija nagradu u ime glumca Marlon Branda na dodeli Oskara 1973./Getty Images
Malo Pero bila je članica Udruženja filmskih glumaca.

Posle ovog incidenta bilo joj je teško da pronađe posao u industriji ali je govorila da "nikada nije kasno za izvinjenje... nikad nije kasno za oproštaj".

U nedavnom intervjuu za Varajti, izjavila je da je govorom na dodeli Oskara želela da oda počast precima i "svim domorocima širom sveta".

"Zviždali su mi, pokazivali su mi podrugljiv pokret, ignorisala sam.

"Nastavila sam da hodam pravo u pratnji nekoliko naoružanih stražara, dignute glave i bila sam ponosna što sam prva domorodačka žena u istoriji dodele Oskara koja je izgovorila tu političku izjavu", prisetila se Malo Pero.
Brando je dobio nagradu za najbolju ulogu u filmu Kum/Getty Images
"Te godine mediji su žmurili na dešavanja u Vunden Niju, Marlon ih je pozvao da pogledaju dodelu Oskara, što su i učinili.

"Dok su me gledali na sceni, kako odbijam tu nagradu zbog stereotipa u filmskoj industriji i pominjem Vunded Ni u Južnoj Dakoti, to bi prekinulo bojkot medija", izjavila je.

Godine 2020. Malo Pero je u intervjuu za BBC izjavila da je posle govora scenu napustila u pratnji dvojice čuvara.

Ali je dodala da je to bila "dobra stvar", jer je u bekstejdžu bio glumac Džon Vejn kog je čuvalo šestoro ljudi, a koji je sam hteo da je skloni sa bine, jer je bio besan i na Branda i na nju.
Dok je objašnjavala zbog èega holivudska zvezda Marlon Brando ne želi da primi nagradu, u rukama je držala njegovo pismo/Getty Images
Malo Pero glumila je u filmovima kao što su Suđenje Biliju Džeku, (The Trial of Billy Jack), Džoni Fajrklaud (Johnny Firecloud) i Savetnik u zločinu (Counselor at Crime).

Vratila se u San Francisko iako ju je industrija stavila na crnu listu jer je, kako je izjavila, želela da nastavi aktivistički rad i rad u zdravstvu i pozorištu.

Spisateljica iz Dakote/Lakote Sijuksa i biološkinja Rut H. Robertson, ukazala je na njen rad na Institutu za sidu američkih Indijanaca u San Francisku, odajući joj počast.

"Smrt Sašen Malo Pero me je veoma rastužila. Želim joj blagosloveno putovanje. Neka joj je slava", napisala je.

"Kada govorim o tome na koji način je pripovedanje u Holivudu izgrađeno na ramenima aktivista koji se decenijama bore da starosedeoci konačno dobiju mogućnost da budu ravnopravni, govorim zapravo o Sašen Malo Pero. Počivaj u miru", napisao je Džoi Klift, pisac TV komedija.

"Kada odem, setite se da ćete svaki put kada se budete zalagali za sopstvenu istinu imati moj glas i glas naših ljudi", rečenica je koju Malo Pero izgovara u dokumentarcu Sašen prekida tišinu iz 2021.

Tom rečenicom je upravo Akademija objavila njenu smrt onlajn. Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: