Mjanmar: Model sa sajta za odrasle osuđena na šest godina zatvora

Manekenka i bivša doktorka je ranije na internetu objavila svoje slike kako protestuje zbog puča vojne hunte.

BBC

Izvor: B92

Sreda, 28.09.2022.

13:48

Mjanmar: Model sa sajta za odrasle osuđena na šest godina zatvora
Na fotografiji Nang Mve San drži tri skupljena prsta, što je simbol protivnika vojne hunte koja je puèem preuzela vlast 2021. godine/NANG MWAY SAN/FACEBOOK

Vojni sud u Mjanmaru osudio je ženu na šest godina zatvora zbog postavljanja slika na sajtu za odrasle OnliFans (OnlyFans), kao i na još nekim platformama.

Nang Mve San, manekenka i bivša lekarka, osuđena je pre dve nedelje zbog "narušavanja kulture i dostojanstva", saopštile su vojne vlasti.

Ona je ranije učestvovala u demonstracijama protiv vojske, koja je pučem preuzela vlast 2021.

Veruje se da je ona prva osoba u Mjanmaru zatvorena zbog objavljenog sadržaja na sajtu OnliFans, na kojem se plaća pretplata.

Druga manekenka, koja je takođe objavila slike učešća u protestima na društvenim mrežama, uhapšena je u avgustu po istom zakonu i očekuje je suđenje u oktobru.

Nang Mve San je proglašena krivom za distribuciju golišavih fotografija i snimaka na sajtovima uz naknadu, prema Zakonu o elektronskim transakcijama u zemlji, koji predviđa maksimalnu kaznu od sedam godina.

Manekenka je živela u okrugu Severni Dagon u Jangonu - oblasti u kojoj je na snazi vanredno stanje.

U takvim oblastima - i prema zakonima o vanrednom stanju koje je obnovila vlada mjanmarske vojne hunte ranije ove godine - optuženima za zločine sudi se pred vojnim sudom i uskraćena su im prava poput omogućavanja advokata.

Suđeno joj je u zatvorskom sudu Insein - ozloglašenoj kaznenoj ustanovi u prestonici i najvećem u Mjanmaru - gde je poslato mnogo političkih zatvorenika od prošlogodišnjeg puča.

Njena majka je za burmanski servis BBC-ja rekla da je uspela da kontaktira ćerku poslednjih nedelja, ali da nije znala za kaznu sve dok državni mediji nisu izvestili u sredu.

Vojska Mjanmara zbacila je demokratski izabranu vladu Aung San Su Ći u februaru 2021, što je izazvalo ogromne proteste širom zemlje i rasprostranjen pokret otpora.

Procenjuje se da je više od 15.600 ljudi, među kojima i Su Ći, drugi političari, aktivisti i novinari, uhapšeno otkako je vojska preuzela vlast.

Više od 12.00 ljudi je i dalje u pritvoru, dok je režim ubio najmanje 2.322 politička zatvorenika, tvrdi Udruženje za pomoć političkim zatvorenicima, posmatračka grupa.

Ranije ovog meseca, bivša britanska ambasadorka u Mjanmaru Viki Bouman i njen muž osuđeni su na godinu dana zatvora zbog kršenja zakona o imigraciji.

Ali njihov slučaj se verovatno odnosi na šire političke probleme, a ne na imigracione prekršaje, za koje se stranci retko gone u Mjanmaru. Pogledajte video o građanskom ratu u Mjanmaru Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: