Ukrajina i Rusija: Kada i kako ruska vojska može da započne dalju ofanzivu na jugu

Ruska vojska je poslednjih dana rasporedila desetine bataljonsko-taktičkih grupa od Donbasa do južne Ukrajine – reč je o hiljadama boraca.

BBC

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.08.2022.

10:14

Ukrajina i Rusija: Kada i kako ruska vojska može da započne dalju ofanzivu na jugu
AFP

Ruska vojska je poslednjih dana prebacila na desetine svojih bataljonsko-taktičkih grupa iz Donbasa na jug Ukrajine, a to podrazumeva hiljadu boraca i stotine jednica borbene tehnike.

Takvi manevri bi mogli da znače težnju Rusa da osigura Herson i okolna područja osvojena još u februaru, od najavljene kontraofanzive ukrajinske vojske.

Ovakva brojnost i sastav ove nove južne grupacije, prevelika je i obuhvata toliki broj desantnih jedinica da nije mnogo racionalno da se koristi u odbrani umesto konvencionalne motorizovane pešadije, mogao bi da bude znak da će se uskoro glavno poprište dejstava u ratu Rusije protiv Ukrajine preseliti sa prostora Donbasa u prostor južnih stepa, na obe obale Dnjepra u njegovom donjem toku.

Aktivne borbe na ovom području mogu da počnu već u narednim danima i da imaju ozbiljan uticaj na ceo rat.

Pritom borbe u Donbasu ne prestaju, a ukrajinska pešadija ostaje pod masovnim granatiranjem ruske artiljerije.

Da li se grupisanje znači pripremu za ofanzivu?

Jedan od prvih koji je još 28. jula pisao o prebacivanju trupa Rusije iz okoline Harkova i Donbasa na jug je vojni komentator, koordinator grupe "Informacioni otpor" Konstantin Mašovec.

Prema njegovim rečima, Rusi su krajem jula premestili jedinice Istočnog vojnog okruga u Hersonsku i Zaporošku oblast.

Između ostalog, reč je o jedinicama 35. armije, koje su se na početku rata probile do Kijeva: upravo je njena 64. motorizovana brigada zauzela Buču u martu i ona je optužena za umešanost u ratne zločine.

Kasnije se ista ta 35. armija borila kod Izjuma, u oblasti Harkov.

"Za mene lično, na primer, kretanje i upotreba 35. kombinovane armije Istočnog vojnog okruga Oružanih snaga Rusije je neka vrsta pokazatelja. To ukazuje gde je trenutno usredsređena pažnja njihovog Generalštaba", napisao je Konstantin Mašovec.

Osim "dalekoistočnih" brigada, Rusi na jugu Ukrajine koncentrišu i veliki deo svojih vazdušno-desantnih jedinica, ukupne brojnosti od oko 10.000 boraca.
Minoboronы Rossii
Prisustvo grupe ruskih padobranaca na desnoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti (tj. na istoj obali na kojoj se nalazi i sam Herson) potvrdio je 1. avgusta Aleksej Arestovič, savetnik šefa Kancelarije predsednika Ukrajine, u direktnom prenosu za kanal "Gejgin Live".

"Očigledno je da komanda neprijateljskih trupa u južnoj operativnoj zoni (tj. na pravcima Nikolajeva, Krivog Roga i Zaporožja) raspoređuje operativnu ofanzivnu grupaciju trupa, čiju će osnovu činiti trupe Istočnog vojnog okruga ... i glavne snage vazdušno-desantnih trupa Oružanih snaga RF, plus zasebne jedinice i 49. i 58. armije Južnog vojnog okruga", smatra Konstantin Mašovec.

Na kraju krajeva, mogu se izvući neki zaključci o planovima Rusije na osnovu opreme koju oni prebacuju na jug.

Na internetu se 30. jula pojavio snimak voza, koji verovatno ide sa Krima prema kopnenom delu Ukrajine.

Na snimku se vidi vojna tehnika sa oznakom "V" (što znači da pripada Istočnom vojnom okrugu Rusije).

Među ovom opremom je i IMR-2 (inženjersko vozilo sa preprekama), nekoliko EOV-4421 (vojnih bagera), nekoliko TMM-3 (teški mehanizovani mostovi, koji se koriste u vojsci za savladavanje prepreka širine do 40 metara), kao i BAT-2 (vojni buldožer na šasiji artiljerijskog tegljača).

Ako u ešalonu takođe ima bagera i civilnih traktora, teoretski mogu ih koristiti za izgradnju rovova i drugih odbrambenih utvrđenja, onda je glavni zadatak IMR-ova, BAT-ova i mehanizovanih mostova da obezbede da se kolone kreću napred kroz ruševine i prepreke poput malih reka.

Vazdušno-desantna vojska i "vagnerovci"

"Morate shvatiti da neprijatelju nedostaju dobro obučene snage, a vazdušno-desantne jedinice su među najspremnijim. Čak i oni koji su iznureni imaju dovoljan borbeni potencijal da izvrše i defanzivne i ofanzivne misije u najvažnijim oblastima", kaže o koncentraciji ruskih padobranaca Pavel Lakijčuk, šef bezbednosnih projekata Centra za globalne studije "Strategija XXI" u razgovoru za BBC Njuz Ukrajina.

Zaključak da Rusi spremaju ofanzivu, a ne odbranu od ofanzivnih dejstava Oružanih snaga Ukrajine na Herson, deli i ukrajinski oficir koji služi u pravcu juga, koji je pristao da razgovara samo sa ukrajinskim servisom BBC-ja pod uslovom da ostane anoniman.

"Svaka jedinica apriori treba da bude u stanju da radi i u ofanzivi i u defanzivi, to je stvar taktike. Ali korišćenje desantnih trupa za odbranu je čudno, posebno sa stanovišta strategije. Osim ako ne govorimo o manevarskoj odbrani", kaže vojnik.

"Izgleda da će biti klasična kombinovana operacija. Dovoze "Božure" (samohodne topove 203 mm - prim. aut.) i gomilu drugih stvari", dodaje oficir.

Prema njegovim rečima, agresivnosti delovanja ruskih vojnika može se dodati i njihovo nadmetanje sa "vagnerovcima", pripadnicima takozvanih privatnih vojnih kompanija "Vagner" i "Liga", koje se, prema podacima ukrajinske obaveštajne službe, bore na strani Rusa od početka invazije i obavljaju funkcije jurišne pešadije.

Veruje se da su upravo "vagnerovci" odigrali ključnu ulogu u uspešnom jurišu Rusa na Popasnaju u maju, a nedavno i u zauzimanja TE Uglegorsk.

"Vagnerovci" pokazuju efikasnost, za šta bivaju nagrađeni. Ruski vojnici takođe žele da pokažu uspeh i ovde može da dođe do borbe za novac", sugeriše ukrajinski oficir.

Mogući pravci u kojima će se voditi napadi

BBC
"Ofanziva je moguća u tri pravca: u pravcu Zaporožja, Nikolajeva, Krivog Roga i Nikopolja. Najizvesniji je treći pravac", ocenjuje Pavel Lakijčuk.

Operativna komanda Oružanih snaga Ukrajine "Jug" je 3. jula prvi put zvanično objavila "formiranje borbenih snaga u pravcu Krivog Roga".

"Ideja Rusa je sledeća: da idu na Krivi Rog i Nikolajev, osvajajući ga sa severa i pokušavajući da se probiju od Snegirevke do Voznesenska kod Nikolajeva. To su oni već radili", rekao je ranije Aleksej Arestovič.

A Konstantin Mašovec smatra da je pregrupisavanje Rusa potencijalna pretnja za Zaporožje u budućnosti.

"Lično, po mom mišljenju, neprijatelj se sprema da napadne na obe obale Dnjepra na severu, odnosno na Nikopolj-Zaporožje (na desnoj obali) i skoro istovremeno sa druge strane (duž leve obale) takođe ka Zaporožju. Ali ne odmah, pa čak ne ni sutra, već tek nakon "rešavanja hitnih problematičnih pitanja" u Južnoj operativnoj zoni", piše Konstantin Mašovec.

Drugi vojni analitičar, bivši oficir Glavnog operativnog odeljenja Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine Oleg Ždanov, nagovestio je u direktnom prenosu teletona da će glavni napori Rusa biti koncentrisani u pravcu Voznesenska, severno od Nikolajeva.

"Voznesensk je njihov politički zadatak od početka rata. Napredovali su na Herson-Nikolajev-Voznesensk, a zatim su pokušali da pređu u Odesu i Pridnjestrovlje. Tako da sada žele da pokažu da su za štošta sposobni u kontekstu ispunjavanja političkih zadataka koji su stavljeni pred njih u ovom ratu", rekao je Oleg Ždanov.

O "koridoru" prema Pridnjestrovlju u ruskoj vojsci su najavljivali na proleće kao jednom od ciljeva "specijalne vojne operacije".

"Što se tiče proboja do Pridnjestrovlja, to ne treba potpuno isključiti. Ali onda bi trebalo da ova operacija bude šireg karaktera. Tada je, pored napada na Nikolajev i dalje duž ukrajinske obale prema Odesi, moguće izvesti i desantnu operaciju sa mora, kao i neke taktičke udare iz samog Pridnjestrovlja", primećuje Pavel Lakijčuk.

"Oružane snage Ukrajine su se spremale za desantnu operaciju i provokacije u pravcu Pridnjestrovlja ali malo je verovatno da će uspeti", dodaje on.

Spremni smo i pripremamo se

Prema rečima Alekseja Arestoviča, na južnom poprištu Rusija je ukupno koncentrisala oko 30 bataljonskih taktičkih grupa (BTG).

Ovo je više od 20 hiljada boraca.

Prema Arestoviču, ove bataljonske taktičke grupe su pretrpeli značajne gubitke i ne mogu se pohvaliti punim sastavom.

"Nivo borbene gotovosti ovih trupa izaziva skepticizam. Nedostaju im ljudi, njihovo moralno, psihološko i tehničko stanje moglo bi da bude i bolje", rekao je savetnik šefa kabineta predsednika u jednoj od emisija sa Markom Fejginom.

Međutim, ova grupacija je dovoljno moćna za ofanzivne operacije (da ne pominjemo odbranu). Pogotovo ako se uzme u obzir značajna prednost Rusa u artiljeriji i municiji za nju, koja nije nigde nestala.

Sa sličnim brojem oklopnih transportera Rusi su uspešno napali Izjum. Kasnije su ove iste snage učestvovale u bici za ostatke Luganske oblasti (iako je u Luganskoj oblasti broj bataljonsko-taktičkih grupa među Rusima bio veći i bio skoro 50).

"Artiljerija nam se postepeno približava. Traljavi su ali ima i novih mogućnosti. Ali Rusi i dalje imaju prednost u vatri", priznaje oficir iz južnog pravca.

Istovremeno, kakav god da je glavni pravac ruske ofanzive (ili napredovanja duž sva tri pravca), ukrajinska armija, koja poslednjih meseci ovde koncentriše svoje snage za kontraofanzivu, ima sa čime da izađe u susret ruskoj vojsci.

"Spremnost Rusa za ofanzivu najavljena je za 6-8. avgusta. To ne znači da će krenuti tog ili sledećeg dana. Možda je odlože za nekoliko dana, a možda i ne odlože. Mi smo spremni i spremamo se. Zatim ćemo se susresti", najavio je Aleksej Arestovič.

Priprema Oružanih snaga Ukrajine se manifestuje u artiljerijskim udarima na logistiku Rusa.

Ukrajinska vojska je poslednjih dana uspešno granatirala Antonovski železnički most, ruska skladišta u Olešeku, Černobajevki, Novoj Kahovki, Berislavu, pa čak i Skadovsku, koja se nalaze na više od 80 km od linije fronta.

Ali najzapaženije je uništavanje ruskog voza od 40 vagona sa ljudstvom i municijom u Brilovki, 40 km od Hersona.

Rusija nije zvanično komentarisala ove napade i izjave o njima. Istovremeno, ruska vojna javnost je ponovo objavila video snimke stanovnika ovih regiona sa snimcima požara i zvukovima eksplozija.

Osim toga, ukrajinska vojska nastavlja da drži malo uporište južno od Davidovog Broda na levoj obali reke Ingulec.

Donbas i Harkovska oblast

Paralelno sa pregrupisavanjem Rusa na jug, neprijateljstva ne prestaju na drugim delovima fronta, kod Harkova i u Donbasu.

Goruće tačke početkom avgusta bila su i ostala sela Kodema, Gladosovo i Majskoje južno od Bahmuta, kao i Peski, legendarni odbrambeni punkt ukrajinske vojske na području donjeckog aerodroma od 2014. godine.

Ukrajinski medijski prostor uzburkala je objava borca 21. zasebnog motorizovanog bataljona "Sarmat" (56. brigada) Sergeja Gnjezdilova o teškom položaju branilaca Peskog bez artiljerijske podrške.

"Ne možete ni da zamislite veličinu i procenat gubitaka. Ovo je ... mašina za mlevenje mesa, gde bataljon svojim telima jednostavno zadržava invaziju", napisao je on.

Kasnije se saznalo da se pomoć stigla, a neprijatelj je uspeo da se pomeri za samo nekoliko stotina metara.

Istovremeno, ukrajinska vojska nastavlja da nanosi štetu neprijatelju u Donbasu, kod Verhnetoreckog, nedaleko od Gorlovke, od artiljerijskog udara Oružanih snaga Ukrajine poginula je Olga Kačura, komandant divizije raketne artiljerije samoproglašene DNR, poznatije po pozivnom znaku "Korsa".

Pre rata je radila u policiji Donjecka i dospela do čina potpukovnika ali se od 2014. godine pridružila proruskim separatistima i postala "jedina žena komandant sistema višecevnih raketnih bacača" u takozvanoj "republici". Ruska propaganda od nje je napravila medijski lik na nivou "Give" i "Motorole".

Generalno, kako predviđaju vojni analitičari, front u Harkovskoj oblasti i u Donbasu neće se smiriti ni sa prebacivanjem glavnih bitaka na jug. Rusi će nastaviti da vrše pritisak na položaje Oružanih snaga Ukrajine, tako da ukrajinska vojska ne može da prebaci svoje rezerve na glavno poprište operacija u južnim stepama. Pogledajte video Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: