Temeljni ugovor: Šta znači potpisivanje sporazuma Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve

Nekoliko sati posle potpisivanja sporazuma kojim se uređuju imovinsko-pravni odnosi nad crkvama i manastirima SPC na teritoriji Crne Gore, DPS pokrenuo inicijativu za izglasavanje nepoverenja vladi.

BBC

Izvor: BBC

Sreda, 03.08.2022.

12:58

Temeljni ugovor: Šta znači potpisivanje sporazuma Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve
Partijarh SPC Porfirije (drugi s leva) i Dritan Abazoviæ (drugi s desna) na potpisivanju u Podgorici/Vlada Crne Gore

Kamen temeljac u odnosima Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC) sazidan je potpisivanjem dokumenta koji je ugrožavao temelje tri crnogorske vlade.

Ali je istovremeno poljuljao temelje sadašnje vlade, jer je grupa stranaka, predvođena Demokratskom partijom socijalista crnogorskog predsednika Mila Đukanovića, pokrenula inicijativu za izglasavanje nepoverenja vladi.

Sporazum su potpisali Dritan Abazović, crnogorski premijer i Porfirije, patrijarh SPC, u podgoričkoj vili Gorica.

Temeljni ugovor je dokument kojim se Srpskoj pravoslavnoj crkvi garantuje svojina nad crkvama i manastirima na teritoriji Crne Gore.

"Jedno važno pitanje stavljeno ad akta (latinski izraz za stvar koja je završena)", napisao je Abazović na društvenoj mreži Telegram.

Abazović je posle potpisivanja izjavio da je "vlada odlučna da svim verskim zajednicama da identična prava".

Patrijarh Porfirije je na Instagram nalogu objavio da je Temeljni ugovor potpisan, a post je završio rečima "slava Bogu".

"Ugovor je bio potreban i državi (Crnoj Gori) i (Srpskoj pravoslavnoj) crkvi, nismo hteli ništa više od bilo kog građanina", izjavio je Porfirije.

Nekoliko desetina građana protestovalo je u blizini Vile Gorica protiv potpisivanja temeljnog ugovora, a policija je blokirala prilaz vili, prenose podgoričke Vijesti.

Nekoliko sati posle potpisivanja sporazuma Vlade Crne Gore i SPC, iz DPS-a, od koje zavisi manjinska podrška kabinetu premijera Abazovića, predali su inicijativu za izglasavanje nepoverenja vladi.

Njima su se pridružili i Socijaldemokratska partija, Socijaldemokrate, Liberalna partija i Demokratska unija Albanaca.

DPS je uskraćivanje podrške vladi najavio i kada je Abazovićev kabinet najavio potpisivanje ugovora sa SPC, a u međuvremenu nisu uspeli pokušaji formiranja ekspertskih timova koji bi analizirali dokument.

Potpisivanje ugovora nisu najavili iz Srpske pravoslavne crkve, kao ni posetu poglavara Crnoj Gori, a premijer Abazović je u nedelju, 31. jula demantovao da će dokument biti potpisan 3. avgusta, što se na kraju ipak desilo.
Protest ispred Vile Gorica u Podgorici/STEVO VASILJEVIC

Šta piše u Temeljnom ugovoru?

Vlada Crne Gore
Vlada Crne Gore usvojila je nacrt Temeljnog ugovora u julu 2022. godine, posle više od četiri sata rasprave.

"Za" je glasalo 13 ministara, dok je njih pet bilo uzdržano.

Vlada Crne Gore ima 20 članova, a u parlamentu joj manjinsku podršku daje DPS, stranka predsednika Mila Đukanovića, jer stranke koje čine vladu imaju 17 poslanika dok je za većinu potreban 41 glas.

U Temeljnom ugovoru se navodi da Crna Gora priznaje kontinuitet pravnog subjektiviteta SPC i da jemči nepovredivost prava svojine i državine nad manastirima, hramovima, zgradama i drugim nepokretnostima i prostorima u njenom vlasništvu, preneo je Javni servis Srbije.

Patrijarh Porfirije je tada rekao da Temeljni ugovor "polazi od činjenice da je crkva odvojena od države i da naša crkva, gde god ima svoju jurisdikciju, apsolutno poštuje svaku državu i njene zakone".

Abazović je prilikom posete Beogradu u julu izjavio da je on "premijer koji vodi evropsku i sekularnu državu, u kojoj će sve verske zajednice imati isti tretman".

"Verujem da se na ovaj način šalje poruka mira i tolerancije i da okrećemo novi list."

Abazović je posle potpisivanja ugovora izjavio je da mu je" čast i zadovoljstvo što mu je pripala nesvakidašnja prilika da potpiše taj dokument i zatvori ovo pitanje na jako lep, primeren i dostojanstven način".

"Taj proces je predugo trajao", dodao je.

"Ideja da se potpiše Temeljni ugovor sa SPC je stara ideja. Žao mi je što se to nije realizovalo ranije."

Patrijarh SPC zahvalio je Abazoviću i saradnicima na trudu i odlučnosti, ali i građanima Crne Gore.

"Crna Gora uvek može biti, kao što je kroz vekove bila, domaćinska kuća za sve ljude, sa koje god strane sveta da dolaze", naveo je patrijarh Porfirije.

Šta je prethodilo potpisivanju?

Ustolièenje mitropolita Joanikija na Cetinju/REUTERS/Stevo Vasiljevic
Zakon o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori izazvao je krajem 2019. i tokom 2020. velike proteste i litije Srpske pravoslavne crkve i dela vernika.

Prema ovom zakonskom okviru, država je postala vlasnik svih verskih objekata koji su izgrađeni do decembra 1918, a bili su državna svojina.

Kako SPC u Crnoj Gori ima veliki broj verskih objekata, vernici i poglavari crkve doživeli su zakonsko rešenje kao direktno zadiranje crnogorske države u imovinu srpske crkve.

Ipak, ovi članovi zakona izmenjeni su posle promene vlasti u Crnoj Gori.

Na izborima u septembru 2020, Demokratska partija socijalista izgubila je vlast od koalicije lista koju su predvodile Demokratski front, blizak zvaničnom Beogradu, Demokrate i Ura.

Veliku ulogu u litijama imao je i Amfilohije, mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve, koji je preminuo od posledica infekcije virusom korona.

Nasledio ga je mitropolit Joanikije, koji je prisustvovao potpisivanju Temeljnog ugovora.

Pitanje Temeljnog ugovora nije bilo rešeno ni tokom vlade koju je predvodio Zdravko Krivokapić, iako je i on dolazio u Beograd na niz sastanaka sa visokim zvaničnicima SPC.

Krivokapićeva vlada izgubila je podršku u februaru 2022, kada mu je stranka Ura Dritana Abazovića uskratila poverenje.

U julu 2022, Krivokapić je na Tviter profilu napisao da je nacrt Temeljnog ugovora identičan onom koji je njegova vlada poslala SPC.

Vlada Dritana Abazovića izabrana je krajem aprila 2022, a premijer je potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC naveo kao jedan od ključnih prioriteta njegovog kabineta.

Tome su se protivile i pojedine stranke koje su deo vlasti, poput Socijaldemokratske partije Raška Konjevića, kao i Demokratske partije socijalista koja nema ministre u vladi, ali od njene podrške zavisi opstanak kabineta. Pogledajte video o godišnjici proglašenja nezavisnosti Crne Gore Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: