Italija i kriminal: Izručen najtraženiji begunac Roko Morabito poznat i kao "milanski kralj kokaina"

Jedan od najtraženijih italijanskih mafijaša služiće 30-godišnju zatvorsku kaznu.

BBC

Izvor: BBC

Sreda, 06.07.2022.

17:12

Italija i kriminal: Izručen najtraženiji begunac Roko Morabito poznat i kao
Roko Morabito (u sredini) decenijama se krio u Urugvaju i u Brazilu/EVARISTO SA

Jedan od najtraženijih ljudi u Italiji, mafijaš Roko Morabito, stigao je u Rim nakon što je izručen iz Brazila, gde se godinama krio.

Poznat kao "Milanski kralj kokaina", Morabito je uhapšen u maju prošle godine u zajedničkoj akciji brazilske i italijanske policije.

Ovaj 55-godišnjak će izdržati kaznu od 30 godina zatvora zbog trgovine drogom.

Mafijški šef je decenije proveo u bekstvu koristeći lažni identitet u Južnoj Americi.

Policija mu je konačno ušla u trag prošle godine u Žoao Pesoa, lučkom gradu na severoistoku Brazila, gde je uhapšen zajedno sa još jednim članom mafijaške grupe "Ndrangeta", Vinčencom Paskvinom.

Paskvino je tada osuđen na 17 godina zatvora zbog trgovine drogom.

Umetnik za bekstva

Zvali su ga "Kralj kokaina Milana"/EPA
Dolaskom Roka Morabita u Rim okončana je višedecenijska potraga za njim.

Rođen u kalabrijskom gradu Afriko i sa porodičnim vezama sa mafijaškim bosom Đuzepeom Morabitom, Roko Morabito je postao ključna figura u "Ndrangeti", rasprostranjenoj kriminalnoj mreži koja kontroliše veći deo trgovine kokainom u Italiji i šire.

Morabito se još kao mladić probio na mafijaškoj lestvici trgovine drogom u Milanu, uspostavljajući ključne rute za šverc kokaina iz Južne Amerike u italijanski grad.

Moderno obučen u odela sa duplim kopčanjem, često se mogao videti na gradskim događajima i ubrzo je upao u oči italijanskoj policiji, koja ga je stavila pod prismotru.

Snimljen je kako pokušava da posreduje u dogovorima o uvozu više od tone kokaina iz Južne Amerike, ali je nestao ubrzo posle toga.

Policija je verovala da je pobegao u Brazil, gde je živeo pod lažnim imenom Fransisko Kapeleto.

Odatle se preselio u susedni Urugvaj, gde je živeo u odmaralištu Punta del Este najmanje 13 godina.

Dok je iznajmljivao luksuznu kuću, puneći je umetničkim delima, komšije su pričale da je vozio skroman automobil i tek kada je priredio raskošnu zabavu za ćerkin rođendan, saznali su za njegovo bogatstvo.

Ali kada je Morabito prijavio ćerku u školu pod njenim pravim imenom, policija ga je stavila pod nadzor.

U septembru 2017, kada se Morabito preselio u hotel u prestonici Montevideu, nakon što se posvađao sa suprugom, policija je izvršila prepad.

Među njegovim stvarima pronašli su pištolj, 13 mobilnih telefona i 150 njegovih fotografija za pasoš na kojima je bio različito maskiran.
Morabito je živeo u Urugvaju duže od decenije pre nego što je policija poèela da ga prati/EPA
Međutim, njegovi dani u bekstvu još nisu bili gotovi.

On je 2019. godine, nakon što je proveo dve godine u zatvoru čekajući izručenje Italiji, pobegao zajedno sa još trojicom zatvorenika kroz rupu na krovu.

U okviru multinacionalne policijske operacije pod vođstvom Interpola protiv klana 'Ndrangeta, trag do Morabita je vodio do hotela u gradu Žoao Pesoa 2021.

Brazilski federalni vrhovni sud odobrio je njegovo izručenje Italiji prošle nedelje. Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: