Holivud i seksualno nasilje: Kevin Spejsi pred sudom se izjasnio da nije kriv za seksualne napade u Britaniji

Glumac, dvostruki dobitnik Oskara, negirao je da je ranije seksualno napao trojicu britanskih muškaraca.

BBC

Izvor: BBC

Četvrtak, 26.05.2022.

17:57

Holivud i seksualno nasilje: Kevin Spejsi pred sudom se izjasnio da nije kriv za seksualne napade u Britaniji
Reuters

Glumac Kevin Spejsi se izjasnio da nije kriv ni po jednoj od četiri tačaka optužnice da je ranije seksualno napastvovao trojicu muškaraca u Velikoj Britaniji.

Pred sudom u Londonu, šezdesetdvogodišnji glumac je takođe negirao petu tačku optužnice, u kojoj se tvrdi da je prisilio drugu osobu na penetrativni seksualni odnos.

Obučen u svetloplavo odelo, Spejsi je rekao da "nije kriv" kada mu je pročitana svaka od tačaka optužnice.

Protiv Spejsija je podignuta optužnica nakon što je londonska policija analizirala dokaze posle niza pritužbi koje datiraju između 2005. i 2013. godine.

Suđenje će početi 6. juna 2023, a očekuje se da će trajati tri do četiri nedelje.

Prve dve optužbe se odnose na navodne seksualne napade na muškarca, sada u 40-im godinama, u Londonu u martu 2005. godine, dok se za drugu navodnu žrtvu, muškarca koji sada ima 30 godina, tvrdi da je napadnut u Londonu u avgustu 2008. godine.

Teška optužba za seksualni napad odnosi se i na drugu navodnu žrtvu.

Treća tužba se odnosi na navodni napad na čoveka koji je sada u tridesetim godinama u Glosterširu u aprilu 2013.

Spejsi, američki državljanin, dobrovoljno se pojavio pred sudom u Londonu.
Reuters
Rouzmari Ejnsli, šefica Odeljenja za posebne zločine, rekla je ranije da je policija "potvrdila krivične prijave protiv Kevina Spejsija po četiri tačke za seksualne napade na trojicu muškaraca".

Spejsi je još pre nekoliko godina optužen za seksualni napad u američkom Masačusetsu, ali je tužba potom odbačena.

Poznat je po ulogama u mnogim filmovima kao što su Sedam, Poverljivo u Los Anđelesu, Dežurni krivci, Američka lepota, kao i popularnoj Netfliksovoj televizijskoj seriji Kuća od karata.

Spejsi je dvostruki dobitnik prestižne filmske nagrade Oskar - u kategoriji najbolji glumac u filmu American Beauty (Američka lepota) 2000. godine i za najbolju sporednu ulogu u filmu The Usual Suspects (Dežurni krivci) 2006. godine.

Dobitnik je i mnogih drugih međunarodnih nagrada, među kojima su Toni, Gremi i Zlatni globus.

Posle optužbi o njegovom ponašanju 2017. godine tokom kampanje pokreta MeToo, Spejsi je otpušten iz serije Kuće od karata i u naknadnoj montaži izbačen iz već snimljenog filma All The Money in the World (Sav novac na svetu) koji je bio nominovan za Oskara.

Londonska policija ranije je istraživala šest navoda o seksualnom zlostavljanju u Velikoj Britaniji između 1996. i 2013.

Spejsi je bio umetnički direktor pozorišta The Old Vic između 2004. i 2015.

Najmanje 20 mladića koji su bili članovi londonskog pozorišta prijavili su 2017. godine da ih je Spejsi seksualno napadao. Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: