Majmunske boginje i životinje: Oboleli treba da izbegavaju kontakt s ljubimcima, savetuju stručnjaci

Skočimiševi, hrčci i ostali glodari mogli bi da budu posebno podložni ovoj bolesti.

BBC

Izvor: BBC

Subota, 28.05.2022.

09:06

Majmunske boginje i životinje: Oboleli treba da izbegavaju kontakt s ljubimcima, savetuju stručnjaci
Skoèimiš/Getty Images

Pacijenti sa majmunskim boginjama trebalo bi da izbegavaju bilo kakav kontakt sa ljubimcima 21 dan, navodi se u novim uputstvima britanske Agencije za zdravstvenu bezbednost.

Dosad je potvrđeno 106 slučajeva zaraženih ovim virusom.

Skočimiševi, hrčci i ostali glodari mogli bi da budu posebno podložni ovoj bolesti, kako se bude širila među životinjama.

Vlada Velike Britanije saopštila je da još nije zabaležen slučaj majmunskih boginja kod ljubimaca i rizik je i dalje nizak.

"Zabrinjava to što bi virus mogao da uđe u domaće životinje i da dođe do ping-ponga između njih i ljudi", rekao je profesor Lorens Jang, virolog sa Univerziteta Vorvik.

"Ako ne budete pažljivi, mogli biste da stvorite životinjski rezervoar za bolest koji može da dovede do vraćanja na ljude i bićemo u lancu zaraze".

Nove smernice koje je britanska Agencija za zdravstvenu bezbednost izradila zajedno sa drugim zdravstvenim vlastima preporučuju da kućne ljubimce skočimiševe, pacove, miševe i druge glodare treba ukloniti iz domaćinstva, ukoliko je neko od ukućana zaražen majmunskim boginjama.

Karantin bi trebalo da traje 21 dan i za to vreme preporuka je da se životinje redovno testiraju na bolest.

Smatra se da u Velikoj Britaniji ima dva miliona domaćinstava sa nekom vrstom glodara kao ljubimcima, prema podacima iz prodaje.

Ostale kućne ljubimce kao što su psi i mačke treba staviti u izolaciju uz redovne veterinarske kontrole kako bi bili sigurni "da se ne primećuju klinički znaci".

Slični su saveti Odeljenja za životnu sredinu, hranu i ruralna pitanja.

Oni kažu da "kad god je to moguće" pacijent treba da izbegava pripremanje hrane ili brigu o životinjama, ako to može da uradi neko drugi u domaćinstvu.

Engleska glavna veterinarska službenica Kristin Midlmis rekla je da dosad nije bilo sumnjivih ni potvrđenih slučajeva majmunskih boginja kod kućnih ljubimaca u Velikoj Britaniji.

"Rizik je i dalje nizak.

"Nastavićemo da pažljivo pratimo situaciju i sarađujemo sa kolegama iz veterine i javnog zdravlja, u Velikoj Britaniji i širom sveta, kako bismo upravljali rizicima u vezi sa zdravljem životinja i majmunskim boginjama".

Mogući rezervoar bolesti

Smatra se da su morsko prase, pacov, miš i ostali glodari najpodložniji ovoj bolesti/Getty Images
U odvojenom uputstvu koje je ove nedelje objavio Evropski centar za kontrolu bolesti (ECDC) navodi se da bi kućni ljubimci glodari koji pripadaju pacijentima sa majmunskim boginjama u "idealnom slučaju" trebalo da budu izolovani u objektima pod nadzorom i testirani na bolest pre nego što im se period karantina završi.

Životinje bi trebalo odbaciti samo kao poslednje sredstvo u situacijama kada izolacija nije izvodljiva, navodi se u dokumentu.

Veći kućni ljubimci, poput pasas, mogli bi da ostanu u karantinu kod kuće uz redovne provere njihovog zdravlja.

Naučnici kažu da se trenutno malo zna o tome kako bi se majmunske boginje ponašale u populaciji kućnih ljubimaca.

Ali glodari i određene vrsta veverica će verovatno biti u stanju da lakše zakače virus nego ljudi.

ECDC navodi da bi događaj "prelivanja", u kojem čovek zarazi kućnog ljubimca, potencijalno mogao da dovede do toga da se virus uspostavi u evropskim divljim životinjama, iako se taj rizik opisuje kao "veoma nizak".

Postoji zabrinutost da bi majmunske boginje mogle postati ono što je poznato kao 'endemska zoonoza', gde bolest prelazi s jedne vrste životinja na drugu i stalno je prisutna.

Možda će vas zanimati i ovaj video Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: