Turska i Grčka: Erdogan otpisao Micotakisa zbog poruka u američkom Kongresu

Turski lider optužuje Kirijakosa Micotakisa da pokušava da blokira prodaju američkih borbenih aviona Ankari.

BBC

Izvor: BBC

Utorak, 24.05.2022.

13:18

Turska i Grčka: Erdogan otpisao Micotakisa zbog poruka u američkom Kongresu
NATO saveznici Grèka i Turska imaju dugu istoriju napetih odnosa, uprkos pokušaju da se stvari stabilizuju tokom samita prošle godine/Getty Images

Redžep Tajip Erdogan, turski predsednik rekao je da više ne priznaje lidera susedne Grčke i da će odbiti da se sastane sa njim na planiranom samitu, kasnije ove godine.

Erdogan je optužio grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa da je tokom posete Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) pokušao da blokira prodaju američkih borbenih aviona F-16 Turskoj.

"U mojoj knjizi više nema nikoga pod imenom Micotakis", rekao je Erdogan novinarima posle sastanka vlade.

Grčka je saopštila da neće učestvovati u "sučeljavanju izjava".

Spor je nastao usred pretnji Turske da će blokirati predloženo proširenje NATO-a.

Ankara je optužila Finsku i Švedsku za skrivanje pripadnika kurdskih paravojnih formacija za koje kaže da predstavljaju pretnju za Tursku.

Erdogan je takođe optužio Grčku, NATO saveznicu, da pruža utočište "teroristima" i rekao da je ponovni prijem Atine u bezbednosni blok 1980. bila greška.

Napetosti među mediteranskim komšijama su narasle pošto je Micotakis prošle nedelje na zajedničkoj sednici u američkom Kongresu, pozvao da ne odustanu od zabrane Turske da učestvuje u programu kupovine borbenog aviona F-35 sledeće generacije.

Bajdenova administracija navodno razmatra odustajanje od zabrane, uvedene pošto je Ankara kupila sistem protivvazdušne odbrane S-400 od Rusije 2019.

Erdogan je rekao da ovo predstavlja lobiranje američkih zvaničnika protiv Turske i da krši sporazum "da se treće zemlje ne mešaju" u sporove između Ankare i Atine.

Turski predsednik je takođe najavio da će planirani samit sa Micotakisom kasnije ove godine biti otkazan, obećavajući da "nikada neće pristati na sastanak" sa grčkim liderom.

Dok su Grčka i Turska nominalno saveznice u NATO-u, ove dve zemlje imaju napet odnos koji redovno preti da izbije u otvoreni sukob.

Oni se spore oko statusa Kipra još od sukoba 1974. koji je podelio ostrvo na dva dela, dok je 2020. godine Ankara rasporedila ratne brodove da istraže rezerve gasa u vodama koje su međunarodno priznate kao grčke. Pogledajte video: Zašto niko ne šalje borbene avione Ukrajini Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: