BBC na srpskom - B92

Izbori u Australiji: Skot Morison izgubio izbore, novi premijer biće čovek sa italijanskim korenima

Politički veteran Entoni Albaneze predvodiće prvu laburističku vladu posle skoro decenije.

Izvor: BBC
Podeli
Lider laburista Entoni Albaneze postaće sledeći premijer Australije - na fotografiji drži u rukama ljubimca Totoa/Getty Images
Lider laburista Entoni Albaneze postaće sledeći premijer Australije - na fotografiji drži u rukama ljubimca Totoa/Getty Images

Entoni Albaneze bi trebalo da postane sledeći premijer Australije nakon što je Laburističku partiju predvodio do prve pobede na izborima posle skoro decenije.

Jedan od političara sa najdužim stažom u zemlji, obećao je biračima "sigurnu promenu" u kampanji protiv konzervativne Liberalno-nacionalne koalicije, koja je na vlasti od 2013. godine.

Za razliku od dosadašnjeg premijera Skota Morisona, samoproglašenog "buldožera", Albaneze obećava da će biti "graditelj".

Posle pandemije korona virusa, u kojoj su australijske države bile odsečene jedna od druge, a gradovi razdvojeni strogim karantinama, jedinstvo je glavni prioritet za novog lidera.

Ko je Albaneze?

Albaneze iz mlađih dana/Getty Images
Albaneze iz mlađih dana/Getty Images

Albaneze je postao popularan zbog zalaganja za besplatni zdravstveni sistema u Australiji, poštovanja prava LGBT ljudi, ali i zbog ljubitelja ragbija, jednog od nacionalnih sportova kontinenta.

Pedesetdevetogodišnjaka, koga zovu Albo, odgajala je samohrana majka, koja je primala invalidsku penziju.

Živeli su u siromašnoj četvrti, u društvenom stanu, a on često je navodi vaspitanje kao osnovu za svoja progresivna uverenja.

Albaneze je verovao da mu je otac umro pre njegovog rođenja, ali je kao tinejdžer saznao da je njegova majka u stvari zatrudnela sa oženjenim čovekom.

Tri decenije kasnije, ušao je u trag Karlu Albanezeu, i otišao je u Italiju da se prvi put sretne sa ocem i polubraćom i sestrama.

Albaneze je rekao da je njegova majka, Merijan Eleri, bila odlučna da mu obezbedi šansu u životu kakvu ona nikad nije imala.

Uz njenu podršku, postao je prvi u porodici koji je završio školu i otišao na fakultet.

Rekao je da je stvaranje boljeg sveta za sina Nejtana bila inspiracija za njegov javni život.

Albaneze se 2019. rastao od supruge sa kojom je bio u braku 19 godina, a sadašnja partnerka Džodi Hejdon učestvovala je sa njim u kampanji.

Poslanik 25 godina

Entoni Albaneze je bio podrška nekadašnjem premijeru Kevinu Rudu/Getty Images
Entoni Albaneze je bio podrška nekadašnjem premijeru Kevinu Rudu/Getty Images

Albaneze je bio lider Laburističke partije tri godine, preuzimajući dužnost posle šokantnog izbornog poraza od prethodnika Bila Šortena 2019.

Ali bio je jedan od najistaknutijih laburista tokom protekle dve decenije.

Kada su 2007. godine laburisti došli na vlast pod Kevinom Rudom, Albaneze je postao ministar za infrastrukturu i saobraćaj.

Ostao je uticajna figura jer je stranka ušla u buran period nakon što je Džulija Gilard zamenila Ruda 2010. godine.

Kada je Rud ponovo preuzeo premijersku poziciju 2013. godine, Albanezea je nagradio za podršku, imenujući ga za popredsednika vlade.

Međutim, on je bio na toj funkciji samo 10 nedelja jer su laburisti izgubili izbore.

Albaneze je tada prihvatio da bude šef stranke.

Uprkos tome što je bio popularan među redovnim članovima stranke, rival Bil Šorten je imao veću podršku među poslanicima laburista u parlamentu, postavši opozicioni lider Australije.

Ali Albaneze je dočekao svojih pet minuta 2019. godine, nakon što je Šorten dva puta izgubio izbore, posle čega je smenjen sa mesta lidera laburista.

Novi premijer Australije

Entoni Albaneze/Getty Images
Entoni Albaneze/Getty Images

Albaneze je bio vodeći glas leve frakcije Laburističke partije, ali od kada je postao lider više se pozicionirao prema centru.

Uoči izbora, odustajao je od podrške agresivnijim klimatskim politikama, uz pojačavanje strože retorike o Kini i nacionalnoj bezbednosti.

Podržao je i kontroverznu politiku Australije da vrati sve tražioce azila koji stignu brodom, čemu se ranije protivio.

Međutim, ostao je veran laburističkim korenima, obećavajući veća ulaganja u problematični sektor brige o starima u zemlji, jeftiniju brigu o deci i oživljavanje proizvodne industrije.

Laburisti su se obavezali da će održati referendum o upisu u ustav Glasa domorodačkih naroda u parlamentu, savetodavnom telu koje bi Aboridžinima i stanovnicima ostrva Tores moreuza dalo ulogu u oblikovanju politike koja se direktno njih tiče.

Možda će vas zanimati i ovaj video: Kako Aboridžini pokušavaju da zaštite svoje sveto mesto

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 139 idi na stranu