BBC na srpskom - B92

Rusija, Ukrajina i sport: Ruski gimnastičar Ivan Kulijak kažnjen jednogodišnjom zabranom takmičenja zbog slova Z

Sportista je na takmičenju u Kataru na podijumu istakao slovo Z koje se smatra simbolom ruske invazije na Ukrajinu. Mora da vrati i medalju i novčanu nagradu, kao i da snosi troškove postupka.

Izvor: BBC
Podeli

Međunarodna gimnastička federacija izrekla je ruskom gimnastičaru Ivanu Kulijaku jednogodišnju zabranu takmičenja zbog nošenja nacionalnog ratnog simbola tokom dodele medalja u Kataru u martu.

Kulijak je osvojio bronzu u finalu u disciplini krugovi na Svetskom kupu u Dohi, a dok je stajao na podijumu na grudima mu je bilo zalepljeno slovo "Z".

Stajao je pored Ukrajinca Ilije Kovtuna, koji je osvojio zlato.

Kulijak sada mora da vrati medalju, ali ima pravo žalbe u roku od 21 dan.

Slovo Z postao je simbol ruske invazije na Ukrajinu.

Iscrtano je na bočnim stranama tenkova i vojnih vozila, a nose ga i neki političari u Rusiji i u nekim drugim zemljama.Kaznu mu je izrekla disciplinska komisija Fondacije za gimnastičku etiku (GEF) zbog kršenja pravila Međunarodne gimnastičke federacije, koja je prethodno analizirala slučaj.

Dvadesetogodišnjaku nije dozvoljeno da učestvuje na bilo kom događaju ili takmičenju pod okriljem Međunarodne gimnastičke federacije u narednih 12 meseci.

"Ako sankcije koje sprečavaju ruske sportiste da se takmiče budi na snazi i 17. maja 2023, zabrana će automatski nastaviti da važi i isteći će šest meseci posle ukidanja navedenih mera", dodaje se u saopštenju.

Kulijak takođe mora da vrati novčanu nagradu od 500 švajcarskih franaka (477 evra) i plati troškove postupka od 2.000 švajcarskih franaka (1.910 evra).

Šefica ruske delegacije Valentina Rodionenko i trener Igor Kalabuškin nisu kažnjeni, jer je utvrđeno da onis nisu prekršili pravila krovne gimnastičke federacije.

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 139 idi na stranu