Severna Koreja i Amerika: Vašington upozorava da je rizično zapošljavati IT stručnjake iz azijske zemlje

Frilenseri navodno pomažu Pjongjangu da finansira razvoj naprednog naoružanja.

BBC

Izvor: BBC

Utorak, 17.05.2022.

16:04

Severna Koreja i Amerika: Vašington upozorava da je rizično zapošljavati IT stručnjake iz azijske zemlje
Getty Images

Američke vlasti upozorile su da IT stručnjaci iz Severne Koreje traže poslove na daljinu prikrivajući pravi identitet kako bi usmerili novac na Pjongjang.

Mnogi od njih se pretvaraju da su iz drugih delova Azije, navode tri vladine agencije iz SAD, a navodno pomažu u finansiranju severnokorejskih programa naoružanja, kršeći međunarodne sankcije.

Severna Koreja je u poslednjih nekoliko meseci izvela nekoliko raketnih testova.

U martu je izvršeno testiranje zabranjenih interkontinentalnih balističkih raketa, i to po prvi put od 2017. godine.

"Severna Koreja šalje hiljade visokokvalifikovanih IT stručnjaka na poslove širom sveta kako bi zaradili novac koji se troši na razvoj oružja za masovno uništenje i balističkih projektila, kršeći sankcije SAD i UN", navodi se u zajedničkom saopštenju Stejt Departmenta, Ministarstva finansija SAD i FBI.

Kako dodaju, IT stručnjaci su stacionirani u Severnoj Koreji i ali u drugim zemljama, pre svega u Kini i Rusiji.

Manji broj se nalazi u Africi i Jugoistočnoj Aziji, navode.

"Ovi IT stručnjaci koriste to što postoji tražnja za specifičnim veštinama, kao što su razvoj softvera i mobilnih aplikacija, da bi dobili ugovore o slobodnom radu od klijenata širom sveta, uključujući Severnu Ameriku, Evropu i Istočnu Aziju.

"Iako severnokorejski programeri obično rade poslove koji ne podrazumevaju zlonamerne sajber aktivnosti, oni koriste pozicije u firmama za koje rade kako bi Severnoj Koreji omogućili da vrši sajber napade", stoji u saopštenju.

Takođe se navodi da bi kompanije koje angažuju radnike iz Severne Koreje mogle da budu kažnjene za kršenje sankcija.

Prošlog meseca, Amerika je hakere koje podržava Severna Koreja dovela u vezu sa ogromnom pljačkom kriptovaluta, u vrednosti od 615 miliona dolara.

Takođe u aprilu, bivši američki istraživač u grupi za kriptovalute osuđen je na više od pet godina zatvora zbog zavere da pomogne Severnoj Koreji da izbegne američke sankcije.

Virdžil Grifit je ranije radio za Fondaciju Etereum, neprofitnu organizaciju koja se bavi tehnologijom kriptovalute etereum.

On se izjasnio krivim za zaveru sa ciljem kršenja američkog Zakona o međunarodnim vanrednim ekonomskim ovlašćenjima time što je otputovao u prestonicu Severne Koreje Pjongjang da bi održao prezentaciju o tehnologiji blokčejna.

Povodom hapšenja, iz Fondacije Etereum su saopštili da nisu odobrili niti podržali Grifitovo putovanje u Severnu Koreju. Pogledajte video: Zašto volimo lude priče o Severnoj Koreji Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: