Tenis, Novak Đoković i Australija: Nikola Pilić za BBC - "Sve bi bilo lakše da je Novak vakcinisan, ali su ga pozvali, pa ga tretiraju kao kriminalca"

Slučaj Novaka Đokovića u Australiji starije ljubitelje tenisa podsetio je na situaciju iz 1973. kada Nikola Pilić nije mogao da se takmiči na Vimbldonu, što je izazvalo veliki bojkot turnira.

BBC

Izvor: BBC

Petak, 14.01.2022.

16:59

Tenis, Novak Đoković i Australija: Nikola Pilić za BBC -
Nikola Piliæ na Vimbldonu 1964. godine/Getty Images

Slučaj Novaka Đokovića u Australiji starije ljubitelje tenisa podsetio je na situaciju od pre pedesetak godina, kada Nikola Pilić nije mogao da se takmiči na Vimbldonu.

Te 1973. Pilić, koji će kasnije postati poznati trener, a čiju tenisku akademiju je i Đoković pohađao, bio je dugogodišnji reprezentativac Jugoslavije.

Njegova odluka da nastupi na turniru u Montrealu, a ne na meču Dejvis kupa između Jugoslavije i Novog Zelanda, koji se dešavao u isto vreme, pokrenula je lavinu koja je dovela do velikog bojkota Vimbldona te godine.

Teniski savez Jugoslavije kaznio je Pilića zabranom igranja na turnirima, a njihovu odluku podržala je Međunarodna teniska federacija (ITF), vladajuća organizacija svetskog tenisa.

Međutim, novoformirana Asocijacija teniskih profesionalaca (ATP), čiji je Pilić bio član, u znak solidarnosti sa njim pozvala je na bojkot turnira na kojima Pilić zbog zabrane ne može da nastupi, među kojima je i Vimbldon.

"Iza mene je tada stalo više od 80 igrača, što je danas nezamislivo, kad svaki ima svog menadžera... Drugo je vreme skroz, novac sve promeni", navodi Pilić za BBC na srpskom.

Ipak, kako kaže, njegov slučaj nemoguće je porediti sa situacijom u Australiji.

U Pilićevom slučaju, sukobi su izbili u teniskim krugovima, dok su se u Đokovićev slučaj uključili i državni organi.

Australijske vlasti ponovo su Novaku Đokoviću ponovo ukinule vizu, u nameri da ga, nekoliko dana pred početak Australijan opena, na kojem brani titulu, deportuju iz zemlje.

Đoković je na tu odluku uložio žalbu i u toku je hitno saslušanje, kojim predsedava Entoni Keli, sudija Federalnog okružnog suda.

Pilić takvom odlukom nije iznenađen.

"Pravio je i Novak greške i sve bi bilo lakše kad bi bio vakcinisan, ali oni su njega pozvali tamo, a od kada je došao tretiraju ga kao kriminalca", navodi.

Viktor Troicki, selektor selektor Dejvis kup reprezentacije Srbije i Đokovićev prijatelj kaže za BBC da je sve to "politički organizovano".

"Neverovatna odluka vlasti, šokantno je sve što se dešava zadnjih dana u Australiji", izjavio je Troicki.

Bojkot Vimbldona

Piliæ je kao trener tri puta osvojio Dejvis kup sa Nemaèkom (1988, 1989. i 1993), jednom sa Hrvatskom (2005), a bio je deo i trijumfa Srbije 2010. godine/Getty Images
Nikola Pilić bio je u velikom naletu 1973. godine.

Stigao je do finala Rolan Garosa, u kojem je poražen od Ilije Nastasea, čuvenog rumunskog tenisera, ali je to ostao njegov najveći uspeh i individualnoj kategoriji.

Zbog toga su njegove nade pred Vimbldon bile velike.

Međutim, preklapanje turnira izazvalo je velike probleme.

"U istoj nedelji bio je masters u Montrealu na kojem sam igrao, kao i Dejvis kup meč između Jugoslavije i Novog Zelanda u Zagrebu", priseća se Pilić.

Pilić je odlučio da nastupi na turniru u Montrealu i lavina je pokrenuta.

Iz Teniskog saveza Jugoslavije tada su naveli da je Pilić odbio da igra, iako se obavezao na to, što je teniser negirao.

Savez ga je kaznio devetomesečnom zabranom igranja na turnirima, što je prihvatio i ITF, koji organizuje Dejvis kup i Fed kup, reprezentativna takmičenja za tenisere i teniserke.

Kazna mu je potom smanjena na mesec dana, ali je isticala 30. juna 1973. - pet dana posle početka Vimbldona, zbog čega tamo nije mogao da nastupa.

Novoformirani ATP, pod čijim okriljem su bili vodeći svetski teniseri, potom je u znak solidarnosti sa Pilićem, pozvao članove na bojkot turnira koji zabranjuju Piliću da igra, između ostalog i Vimbldona.

"To je sve bila borba između ITF-a i ATP-a", navodi Pilić.

U tekstu Gardijana o tom događaju navodi se da je ITF time želeo da se suprotstavi sindikatu igrača, koji je, kako navode "pokazivao čvrste i zahtevne stavove o tome kada će, gde i za koliko novca njegovi članovi igrati".

Klif Drajsdejl, tadašnji predsednik ATP-a, izjavio je da se Pilić tada ni na koji način nije obavezao da nastupi za Jugoslaviju protiv Novog Zelanda, kao i da za to imaju dokaze.

Na kraju više od 80 tenisera nije učestvovalo na najpoznatijem teniskom turniru na svetu.

Među njima je bio i Sten Smit, tada aktuelni šampion Vimbldona i dvostruki finalista, kao i brojni drugi velikani.

"Svi koji su ostali samo su hteli da iskoriste tu situaciju i osvoje Vimbldon", navodi Pilić.

"Ilije Nastase, Jan Kodeš iz Čehoslovačke i pojedini su pričali da im njihove vlasti njihovih zemalja nisu dozvoljavale da nastupe, imali su alibi", dodaje.

Nastase se, piše Gardijan, pozivao na to da mu je lično Nikolae Čaušesku, dugogodišnji i zloglasni predsednik Rumunije, naredio da igra.

Turnir je na kraju osvojio upravo Kodeš, kojem je to bila treća grend slem titula u karijeri.

"Ipak, ne može se praviti paralela sa današnjim dešavanjima", kaže kratko.

"Sada je u pitanju ogroman novac, ogromni ATP poeni, svaki igrač ima svoj menadžment, svaki ide u svoj ugao i tako dalje".

Pilić je u karijeri prethodno 1967. stigao do polufinala Vimbldona, a tri godine kasnije osvojio je US Open u dublu.

Australija - reakcije

Piliæevu tenisku akademiju pohaðali su brojni poznati teniseri, meðu kojima je i Novak Ðokoviæ/Getty Images
U slučaju da dobije dozvolu da se takmiči, Đoković bi titulom u Melburnu sve debate o najboljem teniseru u istoriji znatno usmerio ka sebi.

To bi mu bila rekordna deseta titula na Australijan openu i rekordni 21. grend slem.

Švajcarac Rodžer Federer, Španac Rafael Nadal i on trenutno ih imaju po 20.

Međutim, pitanje je da li će Đoković imati priliku da osvoji novi grend slem - njegova australijska saga traje već deset dana.

Medicinsko izuzeće od vakcinacije protiv korona virusa, koje je neophodno da bi se učestvovalo na prvom grend slemu sezone, dobio je 4. januara.

Dan kasnije sleteo je u Melburn, ali je zadržan na aerodromu i ispitivan nekoliko sati.

Australijske vlasti su tada tvrdile da Đoković nema odgovarajuću vizu za ulazak u zemlju.

Posle nekoliko dana Đokovićev slučaj završio je pred sudom, a sudija Keli - koji i sada odlučuje o Đokovićevoj sudbini - doneo je odluku da su mu prava bila uskraćena.

Poništio je odluku o vlasti o ukidanju vize i zahtev za deportaciju.

Međutim, australijski zakon predviđa da ministar za imigraciju može da preinači odluku suda ukoliko smatra da je to potrebno, što se i dogodilo, pa je sve ponovo pred sudom.

"Namerno su to u petak uradili, da bi Đokovićev tima imao manje vremena i šansi da se brani", smatra Pilić.

Kako kaže, sve bi bilo lakše da se Novak vakcinisao, ali su ga i pored toga pozvali i dali mu medicinsko izuzeće da igra na turniru.

"Mogli su odmah da kažu 'Novače nisi vakcinisan, nemoj da dolaziš' i sve bi bilo u redu.

"Bez obzira da li je napravio grešku ili ne, ovakav tretman ne priliči ljudima koji vode politiku u Australiji...

"Činjenica je da postoje dvostruki aršini... Ne želim da umanjim značaj Federera i Nadala, ali oni sigurno ne bi imali isti tretman kao Novak", smatra Pilić.

Troicki kaže da je razočaran, nada se da i dalje postoje šanse da Đoković igra, iako su one male.

"Neverovatno je da ministar može da preinači odluku suda, nekom teniseru zabrani učešće na turniru i boravak u zemlji", smatra Troicki.

Žao mu je, dodaje, zbog svega što se Đokoviću desilo.

"Sve ovo što se trenutno dešava ne sme nikada više da se ponovi bilo kojem sportisti u bilo kojem sportu", dodao je.

Troicki se pita zašto ATP nije više uradio za najboljeg tenisera sveta, ali je, kako kaže, Đoković mentalno jak i može sve da izdrži.

"U pitanju je grend slem, jedan od najvećih turnira koje imamo u tenisu i njegova jedina želja.

"Sigurno će biti razočaran ukoliko ne bude mogao da igra", smatra Troicki.

Australijan open počinje 17. januara, a žrebom je određeno da Đoković u prvom kolu igra protiv Miomira Kecmanovića, još jednog srpskog tenisera.

Šta dalje?

Novi Đokovićev proces pred australijskim sudom trajaće celog vikenda, a turnir počinje u ponedeljak.

A za slučaj da Đokoviću dopuste da igra, da li bi i pored svega imao šanse za titulu?

"Novak uvek ima šanse, nije slučajno šampion", odgovara Pilić kratko.

"Ima i psihičku i fizičku stabilnost, nije slučajno osvojio toliko turnira i grend slemova - brzo će podići formu posle prvog i drugog kola."

Postoje mišljenja da bi čitava australijska saga Đokoviću mogla da bude samo dodatna inspiracija na turniru.

Pilić kaže da to misle "oni koji ne znaju mnogo o sportu".

"Đoković je inspirisan pre 34 godine... Nema u sportu takvih razmišljanja, moraš da imaš mirnoću, karakter i formu pre svega, a Đoković ima snagu volje koja je neprocenjiva". Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: