Zdravlje, tehnologija i vežbanje: Mogu li fitnes aplikacije da budu jednako efikasne kao lični trener

Sve veći broj aplikacija za fitnes koristi softver veštačke inteligencije za personalizaciju treninga.

BBC

Izvor: BBC

Utorak, 11.01.2022.

18:50

Zdravlje, tehnologija i vežbanje: Mogu li fitnes aplikacije da budu jednako efikasne kao lični trener
Dženi Viner je smršala 25,4 kilogram/Jenny Wiener

Kako ulazimo u novu 2022. godinu, mnogi od nas nastaviće borbu za gubljenje kilograma i ulaženje u formu.

Sada u tome može da nam pomogne mnoštvo ekskluzivnih fitnes aplikacija, ali jesu li one iole toliko dobre kao angažovanje ličnog trenera od krvi i mesa?

Pre četiri godine, Dženi Viner je imala krizu odlaska na vežbe.

Želela je da poboljša fizičko i mentalno zdravlje, ali njenim vežbama je nedostajao intenzitet bez pravog programa za trening koji bi mogla da sledi.

Kad bi išla u teretanu, kaže da je često birala "lakše" opcije, kao što su džogiranje na pokretnoj traci, kako bi izbegla one napornije vežbe.

Lični trener koji bi mogao da je pogura nije dolazio u obzir zbog previsokih troškova - cena se obično kreću od 30 funti (oko 36 evra) po satu.

Viner (32), koja radi kao menadžerka za događaje u Sent Olbansu, potom je otkrila fitnes aplikaciju Friletiks (Freeletics).

Da biste koristili ovu aplikaciju, prvo u nju treba da unesete informacije o vlastitim prethodnim iskustvima sa vežbanjem, opredeljenja i ciljeve.

Virtuelni trener potom te informacije koristi da preporuči personalizovani režim treninga.
Aplikacija Friletiks od korisnika traži povratne informacije posle svake od preporuèenih trening sesija/Freeletics
Posle svakog vežbanja, aplikacija Friletiks od Dženi Viner traži povratne informacije o tome koliko joj je vežba odgovarala ili bila teška.

Softverski sistem aplikacije zasnovan na veštačkoj inteligenciji potom koristi njene odgovore - plus one koji su joj stigli od njenih drugih 53 miliona korisnika iz čitavog sveta - da bolje prilagodio buduće trening sesije.

"Aspekt veštačke inteligencije jedan je od glavnih razloga koji me je uopšte zainteresovao", kaže Viner.

"Ranije sam išla u teretanu svaki dan, ali nisam videla nikakve rezultate.

"Kad sam otkrila Friletiks, rekla sam sebi: 'O moj bože, pa to je lični trener u mom džepu, moj drugar iz teretane'."

Ona dodaje da su joj vežbe uzbudljive, zato što nije do sada imala dve iste.

I sa tim kao rezultatom, aplikacija joj je pomogla da izgubi 25 kilograma. Pogledajte video: Fitnes joj je spasao život
Može li aplikacija da vas motiviše da nastavite da idete u teretanu koliko i lièni trener od krvi i mesa?/Getty Images
Friletiksova aplikacija za digitalnog ličnog trenera, zvana "Trener", košta od 1,78 funti nedeljno.

Glavni službenik za proizvod i tehnologiju firme Kornelijus Braner kaže da ona "postaje pametnija i bolja" kako joj korisnici daju sve više povratnih informacija.

Međutim, psiholog za sport i fitnes Entoni Papatomas kaže da takve aplikacije nisu zamena za lične trenere od krvi i mesa.

"Sa međuljudskim odnosom dobijate povećanu svest o ličnim potrebama", kaže ovaj viši predavač iz Nacionalnog centra za sport i medicinu vežbe sa Univerziteta Louboro.

"Ako vam se ne dopada sesija, ili za nju niste raspoloženi, što je čest slučaj, pošto se ponašanje u vežbanju menja", kaže on, "tad nisam siguran da vaš telefon može da uvaži da smo mi ljudska bića sa sučeljenim interesovanjima izvan našeg zdravlja i fitnesa."

Sa druge strane, ističe Papatomas, trener koji je "ljudsko biće" verovatno će pre saosećati sa vama, a "vežba je održiva samo ako u njoj uživamo".

Marketinški konsultant iz Brajtona Tom Burlet kaže da je nekada voleo vežbanje, ali je izgubio motivaciju kad je ušao u vezu.
Tom Burlet pre nego što je poèeo da vežba/Tom Bourlet
A onda su u januaru ove godine on i njegova partnerka dobili pozivnicu za venčanje i oboje rešili da izgube unapred određeni broj kilograma da bi se doveli u formu za taj veliki dan.

On je otkrio aplikaciju FitnesAI (FitnessAI), koja koristi sličan pristup kao Friletiks - poboljšava i personalizuje sve njihove vežbe na osnovu podataka korisnika.

"U svom poslu se često služim podacima i nalazim da je to izuzetno korisno kako biste bili sigurni da stalno napredujete, stoga mi je čitav taj koncept bio veoma blizak", kaže Burlet.

"Jedan faktor krivice u treningu može da bude taj da radite uvek isti ponovljeni set vežbi ili dizanja tegove svake nedelje, zbog čega nećete svaki put gurati sebe napred.

"Međutim, aplikacija mi je i tu pomogla odredivši šta bi trebalo da pokušam da postignem svake nedelje." Pogledajte video: I lepo i korisno - ploging
A evo Toma sa partnerkom na venèanju zbog kog su odluèili da smršaju/Tom Bourlet
I dok je Burlet u teretani uzimao duge pauze, od dva do tri minuta između svake serije zadataka, veštačka inteligencija aplikacije mu je pomogla da ostane na kursu.

Ona mu je zadavala tačna vremena odmora, u skladu sa svakom konkretnom vežbom ili serijom dizanja tegova i njegovim ličnim učinkom.

On kaže da mu je ona, celokupno gledano, pomogla da postigne željeni gubitak od 19 kilograma skoro mesec dana pre zacrtanog roka.

Osnivač FitnesAI-ja Džejk Mor veruje da matematički pristup veštačke inteligencije ima više uspeha nego lični trener.

"FitnesAI radi tonu proračuna iza kulisa da bi odredio kako vaš plan vežbi treba da izgleda", kaže on.

"Iako su treneri veliki motivatori, oni nisu matematički profesionalci."

Zato možda i ne iznenađuje što se londonska lična trenerka Ejmi Viktorija Long ne slaže sa tom analizom.

"Lični treneri su skuplji, ali kad radite sesije jedan-na-jedan, možete uvek da proverite formu pojedinca, vidite da li radi vežbe pravilno", kaže ona.

"Starate se da se ne povredi od vežbi koje radi, što stvarno ne možete da dobijete kod aplikacije.

"Takođe, imam priliku da upoznam ne samo njihovo fizičko zdravlje, već i njihovo mentalno stanje, zato što ponekad ljudi treniraju sve vreme, a to možda nije najbolje za njihovo mentalno zdravlje.

"A to se neće pokazati na aplikaciji ili ona to neće umeti da prepozna."

A opet fitnes aplikacije ponekad mogu da pomognu ako korisniku postavljaju pitanja koja možda ljudskom treneru ne bi bilo prijatno da postavlja.

Uzmite za primer Dženis (Jennis), fitnes aplikaciju britanske olimpijske šampionke Džesike Enis-Hil.

Ona traži podatke od korisnica o njihovom menstrualnom ciklusu, da bi bolje isprogramirala njihove vežbe.
Aplikacija Džesike Enis Hil pomaže ženama da urade pravu kolièinu i tip vežbi za taj dan/Jessica Ennis-Hill
Džesika objašnjava: "Svakodnevni razgovori koje vodimo sa ženama preko aplikacije znače da redovno ažuriramo preporuke, tako da uvek dobijate sesije koje najviše odgovaraju vašem hormonskom profilu".

"To, zauzvrat, znači da radite ono što je ispravno za vaše telo, više postižete za vreme treninga i kapitalizujete na onome što vaši hormoni rade svakoga dana."

Bivša britanska vojnikinja Rejčel Keri (37) je ljubiteljka aplikacije.

Posle ovulacije, ona dobija vežbe koje se više zasnivaju na snazi, dok u prvih 14 dana menstrualnog ciklusa dobija vežbe jačeg intenziteta.

"Preporuke za vežbe zasnovane na mapiranju ciklusa više fiziološki odgovaraju onome što se dešava u meni", kaže Keri. Možda će vas zanimati i ovaj video: Nordijsko hodanje - sport za sve generacije Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: