Amerika, umetnost i policija: Milijarder i kolekcionar Majkl Stajnhart mora da vrati antikvitete vredne 70 miliona dolara

Majkl Stajnhart je dobio doživotnu zabranu da kupuje ovakva umetnička dela i to je deo nagodbe da ne bude procesuiran.

BBC

Izvor: BBC

Sreda, 08.12.2021.

08:09

Amerika, umetnost i policija: Milijarder i kolekcionar Majkl Stajnhart mora da vrati antikvitete vredne 70 miliona dolara
Ova posuda za piæe u obliku jelenske glave je meðu predmetima koje je Stajnhart morao da vrati/Manhattan District Attorney's Office

Američki milijarder dobio je doživotnu zabranu da kupuje antikvitete pošto je istraga pokazala da su predmeti koje poseduje bili predmet pljačke ili krijumčarenja.

Majkl Stajnhart sklopio je nagodbu sa tužilaštvom da im preda umetničke predmete vredne 70 miliona dolara, kako ne bi protiv njega bio pokrenut krivični postupak.

Zabrana kupovine kakvu je dobio ovaj vlasnik investicionog fonda prva je te vrste, rekao je tužilac.

Ispostavilo se da se mnogim antikvitetima ne zna poreklo, dodaje.

Stajnhart negira da je počinio krivično delo i nagodba stavlja tačku na istragu velike porote o njegovim poslovima.

Među 180 predmeta kojih je bio prinuđen da se odrekne je i Riton sa jelenskom glavom - antička posuda za piće iz 400. godine pre nove ere vredna 3,5 miliona dolara.

Ostao je i bez kritskog kovčežića u kom su se čuvali posmrtni ostaci.

Ovaj sanduk star 3.000 godina kupljen je od poznatog krijumčara, kaže tužilac.

Kada je državni tužilac Menhetna Sajrus Vens Junior saopštio da će Stajnhart morati da preda antikvitete, naveo je da je on "pokazao grabljivi apetit da kupuje opljačkane artefakte ne brinući o tome da li je to legalno, ni da li je legitimno da ih kupuje i prodaje, kao ni o ogromnoj kulturnoj šteti koju je napravio širom sveta".

Predmeti su prokrijumčareni iz 11 zemalja pre nego što su završili na međunarodnom tržištu umetnina, pokazala je istraga tužioca.

Advokati Stajnharta su saopštili da im je drago što je istraga završena i da će predmeti koje su "drugi pogrešno uzeli biti vraćeni u države odakle potiču".

Dodaju da bi njihov klijent mogao tražiti naknadu od prodavaca koji su ga obmanuli kad je reč o poreklu kupljenih predmeta.
Mali kritski kovèeg za ljudske ostatke datira iz perioda izmeðu 1400. i 1200. godina pre Hrista/Manhattan District Attorney's Office
Pogledajte kako Jadransko more čuva tajne iz Drugog svetskog rata Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: