Vladimir Veličković: Umetnik koji je nacionalnu penziju delio mladim kolegama

Dva Vladimira govore o svom imenjaku i velikom srpskom slikaru, koji im je penzijom pomogao da se ostvare u poslu.

BBC

Izvor: B92

Utorak, 07.12.2021.

10:55

Default images

Tri Vladimira i sva trojica su slikari.

Ali je samo jedan od njih 7. decembra 2005. godine primljen u Francusku akademiju lepih umetnosti, kao prvi slikar iz Srbije.

Bio je to Vladimir Veličković.

Decenijama je živeo i radio u Fracuskoj, ali to ga nije omelo da učini mnogo za mlade kolege iz zemlje iz koje je potekao.

"Ko god je došao u nekom trenutku u Pariz ili je odavde (sa Balkana), nema tog čoveka kojem Vladimir Veličković nije pomogao", kaže za BBC njegov imenjak i stipendista Vladimir Lalić.

Lalić je samo jedan od mnogih umetnika koji Veličkovića pamte kao čoveka koji je dao svoju nacionalnu penziju da im pomogne u radu.

Slikar je penziju dobio 2007. godine, a ceo iznos dodeljivao je kolegama koje bi odabrao kao mlade talente kroz fondaciju koju je osnovao.

Njegov drugi imenjak, slikar Vladimir Miladinović, kaže da je to "jedina nagrada za crtež u Srbiji".

"Penzija je brzo postala mesto okupljanja mladih umetnika", kaže Miladinović.

"Znači ta podrška simbolički, ali ne možemo reći da ne znači i finansijski".

Vladimir Veličković preminuo je 2019. godine, a velika izložba i retrospektiva njegovih dela otvorena je za posetioce u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.

Izložba traje do 21. februara 2022. godine.

Pripremila: Marija Janković Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: