BBC 100 žena: Ko je na listi ove godine?

One koje su nas najviše inspirisale i ostvarile najviše uticaja na svet u kojem živimo.

BBC

Izvor: BBC

Utorak, 07.12.2021.

09:42

BBC 100 žena: Ko je na listi ove godine?
BBC

BBC predstavlja listu 100 najinspirativnijih i najuticajnijih žena iz celog sveta za 2021. godinu.

Ove godine su na listi žene koje su pokrenule "resetovanje" - one koje su dale doprinos obnovi, oživljavanju i promeni našeg društva, kulture i sveta.

Među njima su Malala Jusafazai, najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir, Fijame Naomi Matafa, prva premijerka Saome, profesorka Hajdi Džej Larson, koja predvodi projekat "Poverenje u vakcine" i proslavljena spisateljica Čimamanda Ngozi Adiči.

Žene iz Avganistana čine više od polovine ovogodišnje liste - neke od njih su predstavljene pseudonimom i bez fotografije, zbog njihove bezbednosti.

Povratak talibana na vlast u avgustu 2021. godine promenio je živote miliona Avganistanaca - devojčicama je zabranjeno da pohađaju srednje škole, ministarstvo za ženska pitanja je raspušteno, a mnogim ženama je rečeno da se ne vraćaju na posao.

Ovogodišnja lista odaje priznanje njihovoj hrabrosti i dostignućima dok se one trude da resetuju sopstvene živote.

BBC vam predstavlja listu 100 inspirativnih i uticajnih žena širom sveta za 2021. godinu. Click here to see the BBC interactive
BBC

Kako se bira 100 žena?

BBC
Tim koji stoji iza projekta BBC 100 žena je sastavio listu sa užim izborom zasnovanim na imenima koja su prikupili i predložili timovi BBC Svetskog servisa na različitim jezicima.

Tragali smo za kandidatkinjama koje su dospele do naslovnih strana ili su uticale na važna dešavanja u prethodnih 12 meseci, kao i onima čije su priče inspirativne, postigle nešto značajno ili imale uticaj u njihovim društvima, ali nisu nužno dospele u vesti.

Užem izboru imena se zatim pristupilo sa ovogodišnjom temom - žene koje su pokrenule "resetovanje" - one koje su dale doprinos obnovi, oživljavanju i promeni našeg sveta nakon što je globalna pandemija prisilila mnoge od nas da ponovo preipitamo sopstvene živote.

Zatim se pristupilo ocenjivanju prema regionalnoj zastupljenosti i nepristrasno, pre nego što su izabrana konačna imena.

Ove godine, tim BBC 100 žena doneo je odluku da 50 žena na listi bude iz jedne zemlje - Avganistana.

Nedavni događaji u ovoj zemlji zavladali su naslovnicama medija, a milioni Avganistanaca suočeni su sa neizvesnom budućnosti, dok aktivisti za ljudska prava upozoravaju u strahu da će pod vlašću talibana, sloboda žena mogla da bude ugrožena u bliskoj budućnosti.

Posvetivši polovinu liste ženama koje su iz ove zemlje ili rade u njoj, želeli smo naglasimo koliko je žena prisiljeno da nestane iz različitih sfera javnog života, ali i da podelimo glasove onih koje su sve više ućutkivane ili su sada deo nove avganistanske dijaspore.

Talibani su 3. decembra izdali dekret u ime njihovog vrhovnog vođe kojim se ministarstva pozivaju da "preduzmu ozbiljne aktivnosti" po pitanju ženskih prava.

U dekretu se navode pravila koja uređuju venčanja, pravo žena na vlasništvo, naglašava da žene ne smeju da budu prisiljene na brak, niti smatrane "imovinom".

Međutim, ovaj dekret je izazvao brojne kritike jer se ne pominje pravo devojčica i devojaka na srednje obrazovanje, kao ni pravo na zaposlenje,

Neke od Avganistanki na ovoj listi su anonimne u cilju njihove i zaštite njihovih porodica, uz njihovu saglasnost i u skladu sa BBC Uređivačkom politikom i bezbednosnim pravilima.

Autorski tim

BBC
Tekst i uređivanje: Valerija Peraso, Amelija Baterli, Džordžina Pirs, Kavun Kamuš, Hanija Ali, Mark Ši.

Urednica BBC 100 žena: Kler Vilijams.

Produkcija: Pol Sardžent, Filipa Džoj, Ana Lusija Gonzales.

Razvoj: Aji Vidianingsih Iđaja, Aleksander Ivanov.

Dizajn; Debi Loiziju, Zoe Bartoloemju.

Ilustracije: Džila Dasmalči.

Autorska prava, fotografije: Fadil Beriša, Gervin Polu/Talamua Media, Gred Deguir/Getty Images, Netfliks, Meni Džeferson, University College London (UCL), Zuno Photography, Brajan Mvando, S.H. Rajhan, CAMGEW, Ferhat Elik, Kloi Denore, Reuters, Boudvan Bolman, Imran Karim Katak/RedOn Films, Patrik Douz, Kejt Voren, Šeridon Pojer, Fondo Semijas, Magnificent Lenses Limited, Darsi Hemli, Rej Rajan Photography Tuam, Karla Poličela/Ministarstvo za žene, rod i raznovrsnost (Argentina), Matijas Salazar, Acumen Pictures, Mersija Vindvaj, Karlos Orsi/Questão de Ciência, Jurij Ogarkov, Setiz/@setiz, Made Antaravan, Piter Harli, Džejson Bel, University of Sheffield Hallam, Kerolajn Mardok, Eman Mankuza, Dejvid M. Benet/Getty, East West Institute Flickr Gallery, Rašed Lovan, Abdulah Rafik, RFH, Dženi Luis, Ram Parkaš studio, Oslo Freedom Forum, Kijana Hajeri/Malala Fund, Fatima Hasani, Nasrin Raofi, Mohamed Anvar Danišar, Sofi Šejnvold, Pajez Jahanbin, Džejms Baten.
BBC
Šta je lista 100 žena?

BBC 100 žena tim svake godine pravi listu 100 uticajnih i inspirativnih žena iz celog sveta.

Mi pripremamo dokumentarne filmove, reportaže i intervjue o njihovim životima - priče u kojima su žene u centru pažnje.

Pratite BBC 100 žena na IInstagramu, FFejsbuku i TTviteru.

Pridružite se našim razgovorima koristeći hešteg #BBC100Women.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: