Formula 1: Preminuo ser Frenk Vilijams, tvorac moćnog tima

Osnivač Vilijams Rejsing tima je preminuo u 79. godini.

BBC

Izvor: BBC

Nedelja, 28.11.2021.

17:45

Formula 1: Preminuo ser Frenk Vilijams, tvorac moćnog tima
Frenk Vilijams i njegova æerka Kler/Getty Images

Ser Frenk Vilijams, osnivač i bivši direktor tima Formule 1 Vilijams Rejsing, preminuo je u 79. godini.

Tim koji nosi njegovo ime izgradio je u jedan od najuspešnijih u ovom sportu.

Za vreme rukovođenja Vilijamsa, tim je osvojio devet titula šampiona u konstruktorskoj konkurenciji i sedam titula vozača, i dominirao je većim delom 1980-tih i 1990-tih.

On i ćerka Kler napustili su ovaj sport u septembru 2020. pošto su prodali Vilijams američkim investitorima.

"Sa velikom tugom, potvrđujemo da je preminuo ser Frenk Vilijams, osnivač i bivši direktor tima Vilijams Rejsing", objavio je tim.

Vilijams je primljen u bolnicu u petak.

"Odajemo počast našoj voljenoj i inspirativnoj ličnosti. Frenk će nam mnogo nedostajati", dodaje se u saopštenju tima Vilijams.

Vilijams je bio u invalidskim kolicima pošto što je povredio kičmene moždine u saobraćajnoj nesreći u Francuskoj 1986. godine.

Predsednik i izvršni direktor Formule 1 Stefano Domenikali odao je počast Vilijamsu, koga je opisao kao "giganta našeg sporta".

"Prevazišao je najteže izazove u životu i borio se svaki dan da pobedi na stazi i van nje. Izgubili smo voljenog i poštovanog člana F1 porodice i mnogo će nam nedostajati.

"Njegova neverovatna dostignuća i ličnost će zauvek biti urezani u naš sport. Moje misli su sa porodicom i prijateljima Vilijamsa", dodao je Domenikali.

Tim Vilijams je prvi put pobedio u nekoj trci Formule 1 na Velikoj nagradi Velike Britanije 1979. u Silverstonu sa švajcarskim vozačem Klejom Regaconijem za volanom, a sledeće godine Australijanac Alan Džons je prvi put poveo tim do titula vozača i konstruktora.

Frenk Vilijams je 1994. godine, zajedno sa tehničkim direktorom Patrikom Hedom i glavnim dizajnerom Adrijanom Nuvijem, optužen za ubistvo iz nehata u Italiji posle smrti legendarnog vozača Ajrtona Sene u nesreći u Imoli, ali je nekoliko godina kasnije oslobođen.

Tim Vilijams nije osvojio šampionsku titulu od trijumfa Kanađanina Žaka Vilneva 1997. godine, a bilo je osam godina razlike između pobede Huana Pabla Montoje u Vilijams-BMV-u na Velikoj nagradi Brazila 2004. i iznenađujuće pobede Pastora Maldonada u Španiji 2012. - poslednji put kada je neki bolid Vilijamsa prošao prvi kroz cilj.

"Više od šefa"

Sadašnji vozači Vilijamsa Džordž Rasel i Nikolas Latifi dali su počast bivšem direktoru tima.

"Ser Frank je bio tako zaista divno ljudsko biće i uvek ću se sećati kako smo delili srečne trenutke i smejali se", rekao je Rasel.

"Bio je više od šefa, bio je mentor i prijatelj svima koji su se pridružili porodici Vilijams Rejsing tima i mnogim drugima."

Kanađanin Latifi je dodao: "Počivaj u miru, ser Frenk Vilijams. Ovo je ogroman gubitak za naš sport i naš tim.

"Bila mi je čast da predstavljam njegovo ime na svetskoj sceni i nastavićemo da se trudimo da vratimo tim u vrh". Analiza

Glavni izveštač za Formulu 1 Endrju Benson

Ser Frenk Vilijams je bio jedan od najznačajnijih vlasnika tima Formule 1 u istoriji i čovek koji je postao ikona zahvaljujući rešenosti da se takmiči na najvišem nivou uprkos teškom invaliditetu.

Vilijams nije toliko voleo Formulu 1 koliko je bio opsednut njome.

Iako ga je narušeno zdravlje sprečavalo da se potpuno posveti timu poslednjih nekoliko godina, on je bukvalno živeo sa timom.

Tim koji je sastavio bio je njegov život. Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: