Sajber napadi: Đavolski novi trik koji sajber kriminalci koriste da izbegnu hapšenje

Na darknetu se pojavila nova usluga koja nudi kriminalcima način da provere koliko su "čisti" njihovi digitalni novčići.

BBC

Izvor: BBC

Ponedeljak, 20.09.2021.

19:30

Sajber napadi: Đavolski novi trik koji sajber kriminalci koriste da izbegnu hapšenje
Reuters

"Sledi trag novca" - ovo je generacijama bila mantra istražitelja koji tragaju za kriminalcima.

U sajber svetu, ta bitka između kriminalaca i vlasti besni već godinama.

Uprkos anonimnoj prirodi kripto valuta, u poslednje dve godine uhvaćeno je desetine sajber kriminalaca zahvaljujući novim tehnikama kojima mogu da se prate njihova sredstva po blokčejnu za kripto valute - javnom spisku svih transakcija između bitkoin "novčanika".

Ali da li bi situacija sada mogla da se preokrene?

Na darknetu se pojavila nova usluga koja nudi kriminalcima način da provere koliko su "čisti" njihovi digitalni novčići.

"Viđamo kako kriminalcima počinju da se bore protiv analitike blokčejna i ova usluga je prva u tome", objašnjava doktor Tom Robinson, glavni naučnik i osnivač analitičke firme Eliptik, koja je otkrila ovaj sajt.

"Zove se Antianalisis i za tri dolara kriminalci sada mogu da provere svoje novčanike sa bitkoiinima i vide da li vlasti mogu da primete bilo kakvu vezu sa kriminalnim aktivnostima", kaže doktor Robinson.

Eliptik tvrdi da ovo otkriće pokazuje koliko sofisticirane mreže sajber-kriminala postaju i koliko su kriminalci zabrinuti da će biti uhvaćeni.

"To je veoma korisna tehnika. Ako su vaša sredstva ukaljana, možete još malo da ih operete i pokušate da uklonite tu vezu sa kriminalnom aktivnošću sve dok nemate čiste novčiće", kaže on.

Doktor Robinson kaže da je to zabrinjavajući novi trend koji bi mogao da oteža njihov i posao snaga reda i zakona.

Ali, srećom, njegovi istraživači koji su je testirali kažu da ova usluga ne radi veoma dobro u ovom trenutku.

"Ona zapravo nije veoma dobra u identifikaciji veza sa kriminalnim sajtovima.

"Međutim, vremenom će se neizbežno poboljšati. I zato mislim da će ovo biti značajna mogućnost za kriminalce i perače novca u budućnosti", kaže.

Vlade širom sveta, u Kini, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Velikoj Britaniji, pokušavaju da se izbore sa sve većim problemom pranja novca preko kriptovaluta.

Došlo je do nekih krupnih hapšenja zahvaljujući praćenju kriptovaluta - kao što je ono američkog tinejdžera Grejema Ajvana Klarka, koji je trenutno u zatvoru zbog osmišljavanja jednog od do sada najvećih hakerskih napada na društvene mreže.

Klark je našao način da preuzme naloge desetine javnih ličnosti na Tviteru, među kojima i Kim Kardašijan, Ilona Maska, Bila Gejtsa i Džoa Bajdena.

Klark i njegov hakerski tim potom su tvitovali reklamu za prevaru sa kriptovalutama, primivši stotine transfera novca od ljudi koji su se nadali da će unovčiti lažnu nagradnu igru.

Za samo nekoliko sati, Klark je zaradio više od 100.000 dolara i započeo proces premeštanja sredstava da bi zameo trag.

Nije mu uspelo.

U optužnici protiv njega, američko Ministarstvo pravde navelo je da su policajci uspešno "analizirali blokčejn i deanonimisali transakcije blokčejna što je omogućilo identifikaciju" hakera.

Klark, koji danas ima 18 godina, izjasnio se krivim i služi trogodišnju kaznu u zatvoru na Floridi.

Rast privatnih novčića

Još jedan trend koji zabrinjava vlasti povećana je upotreba takozvanih privatnih novčića.

To su kriptovalute kao što su Monero i XRP koje nude veću anonimnost od glavnotokovskih novčića kao što je bitkoin.

U nekim slučajevima iznuđivanja, hakeri sada od žrtava traže da plaćaju koristeći te novčiće u zamenu za popust.

Još jednom, ovo je trend koji tek treba do kraja da zaživi i Kim Grauer, direktorka istraživanja u firmi za analizu kripto valuta Čejnanalisis, kaže da ovaj metod ima neke negative strane po kriminalce.

"Privatni novčići se još nisu razvili u onoj meri u kojoj bi čovek to očekivao.

"Primarni razlog je što nisu toliko likvidni kao bitkoin i druge kriptovalute."

"Kriptovaluta je jedino korisna ako možete da kupujete robu i usluge ili da je pretvorite u glavnotokovski novac, a to je mnogo teže uraditi sa privatnim novčićima." Možda će vas zanimati i video: Uništavanje mašina za rudarenje bitkoina u Maleziji Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: