Seksualno nasilje, sport i ženska prava: "Krivim sistem što je dozvolio zlostavljanja gimnastičarki", kaže Simon Bajls

Simon Bajls i druge gimnastičarke svedočile su na saslušanju u američkom Senatu koji nastoji da ustanovi kako je došlo do seksualnih napada.

BBC

Izvor: BBC

Sreda, 15.09.2021.

19:36

Seksualno nasilje, sport i ženska prava:
Simon Bajls/Getty Images

Četiri vrhunske američke gimnastičarke svedočile su pred pravnim komitetom Senata o seksualnom uznemiravanju za koje su optužile bivšeg doktora američke reprezentacije Lerija Nasara koji se našao na stubu srama.

Simon Bajls i Eli Rajzman su se pojavile u Senatu zajedno sa direktorom Federalnog istražnog biroa (FBI) Kristoferom Vrejom.

Komitet ispituje i propuste i odlaganja u istrazi protiv Nasara, osuđenog za seksualne napade na devojke, koju je vodio FBI.

Nasar služi kaznu doživotnog zatvora.

"Krivim Larija Nasara, ali i čitav sistem koji je omogućio da do napada dođe", kaže Bajls, najtrofejnija olimpijka među gimnastičarkama svih vremena.

"Ako dozvolite predatoru da naudi deci, posledice će brzo stići i biće ozbiljne", dodaje ona.
Gimnastièarke i uèesnice Olimpijskih igara Simon Bajls, Mekejla Maroni, Eli Rajzman i Megi Nikols/Reuters
Gimnastičarke Mekajla Maroni i Megi Nikols, koja je prva među žrtvama razgovarala sa službenicima FBI-ja i prva koja je prijavila nasilje nad američkim gimnastičarkama, takođe su svedočile.

One su se našle i među 200 žena koje su u snažnim izjavama 2018. godine opisale pred sudom način na koji je bivši doktor ženske američke gimnastičke reprezentacije zlostavljao članice tima.

Otkriveno je nekoliko grešaka agenata FBI-ja i pokušaja prikrivanja dokaza koji su omogućili Nasaru da još nekoliko meseci nastavi napade dok slučaj nije pokrenut, pokazao je dugo čekani izveštaj koji su izradili u FBI o istrazi.

Uprkos ozbiljnim optužbama protiv Nasara, kancelarija FBI-ja u Indijanapolisu je odgovorila sporo, navodi se u izveštaju na 119 strana koji je izradio glavni inspektor američkog Ministarstva pravde.

Dvoje zvaničnika agencije je lagalo tokom razgovora sa inspektorima kako bi sakrili greške kojih su bili svesni, piše u izveštaju.

Prema pisanju američkih medija, jedno od njih je otpušteno prošle nedelje.
Eli Rajzman je svedoèila i 2018. godine u sluèaju protiv Lerija Nasara/Reuters
Cilj istrage u komiteta za pravna pitanja u Senatu je da utvrdi šta je dovelo do neuspeha u istrazi koju je sproveo FBI kako bi se "sprečile slične tragedije u budućnosti", poručio je predsednik ovog komiteta, senator Dik Darbin.

Očekije se da će se Vrej suočiti sa oštrim ispitivanjem o propustima, ali i o tome zbog čega nije pokrenut postupak protiv agenata FBI-ja koji su prekršili ovlašćenja.

Nasar se tereti za seksualne napade na više od 330 žena u ženskoj gimnastičkoj reprezentaciji i na Univerzitetu Mičigen Stejt.

Osvajačica zlatne olimpijske medalje, Simon Bajls, najpoznatija je sportistkinja koja je progovorila o njegovim zločinima.

Ona je istakla da je osetila "olakšanje" kada je podelila priču pošto je prethodno osećala "veliki pritisak", čuvajući je za sebe tako dugo.

Nasar je sedam godina seksualno napastvovao Mekajlu Maroni, zlatnu olimpijku iz Londona 2012. godine, a prvi put se to dogodilo kada je imala 13 godina, otkrila je Maroni.

"Činilo se da sam dobijala `tretman` kada god bi taj čovek imao priliku za to", napisala je ona na Tviteru 2017. godine. Možda će vas zanimati i ovaj video: Muškarci javno govore o tome kako su silovani Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: