Tehnologija: Inovacija na ajfonu 13 - opcija portret postaje dostupna i za video

Ova opcija omogućava korisnicima da automatski fokusiraju subjekte koji se vide na snimku.

BBC

Izvor: BBC

Sreda, 15.09.2021.

09:30

Tehnologija: Inovacija na ajfonu 13 - opcija portret postaje dostupna i za video
Apple

Kompanija Epl predstavila je nove modele najpopularnijih proizvoda: sledeću generaciju ajfona - ajfon13, kao i seriju 7 pametnog sata sa većim ekranom.

Novi ajfon 13 pruža opciju "portret" za snimanje klipova i njom se dobija efekat dubine.

Pomoću nove filmske opcije kamera "prepoznaje kada neko ulazi u kadar" i automatski prebacuje fokus na tog subjekta, kažu iz Epla i dodaju da je ta funkcija poznatija kao "premešteni fokus".

U svakom slučaju, ostale funkcije novog modela su postepena nadogradnja prethodnih verzija.

Kompanija će ponuditi četiri vrste novih telefona - ajfon 13 Pro Maks (od 1.099 dolara), ajfon 13 Pro (od 999 dolara), ajfon 13 (od 799 dolara) i ajfon 13 13 Mini (od 699 dolara).

Senku na ceremoniju predstavljanja novog ajfona bacile su poslednje informacije u sigurnosnom propustu na Eplovim uređajima i može omogućiti hakerima da dođu u posed poruka koje su slali i primali korisnici.

Iz Epla su u ponedeljak objavili softverski dodatak kako bi se nadomestio nedostatak koji je bio nepoznat, a zbog kojeg su hakeri mogli da dobiju pristup servisu iMessage čak i kada korisnici nisu kliknuli na sumnjivu datoteku ili link.

Novi ajfon sadrži brži A15 čip, svetliji ekran i bateriju koja traje dva i po sata duže u odnosu na prethodni model, dok će uređaj biti dostupan u novim bojama poput roze, plave, boje "ponoćne mesečine" i crvene.
Apple
Memorija novog ajfona ići će do 500 gigabajta, a uređaji sa najmanjom dostupnom memorijom imaće 128 gigabajta - dvostruko više od prethodnog modela.

Iz kompanije žele da istaknu da ovaj uređaj ima i svoju zelenu dimenziju.

"Kada smo dizajnirali ovaj model, mislili smo na životnu sredinu i koristili smo mnoge reciklirane materijale" - antena je izrađena od korišćenih i recikliranih plastičnih boca, što je se prvi put desilo u našoj industriji, kaže Kajan Drans, potpredsednica marketinga za ajfon proizvode.

U trenutku izlaska novog modela ajfona, korisnici se sve ređe odlučuju za kupovinu nove verzije telefona.

Prema informacijama kompanije za investicije Vedbuš Sekjuritiz, oko 250 miliona korisnika ajfona već tri i po godine nije nabavilo novu verziju.

"Ajfon ostaje glavni i najunosniji proizvod koji Epl proizvodi i on je prečica do drugih proizvoda i usluga koje nudi kompanija", kaže Paolo Peskatore, analitičar u Pi Pi Forsajtu.

"Dok će mnogi pomisliti da su neka od poboljšanja minimalna, postoje milioni korinika koji tek treba da se prebace na 5G tehnologiju - zbog toga, ovaj takozvani `superciklični` momenat je i dalje važan", dodaje on.

Mreža 5G je dostupna samo na ajfonu 12, koji je izašao prošle godine, i na novijim modelima.

Epl je prodao 25,9 odsto od ukupnog broja 5G slušalica širom sveta u drugom tromesečju 2021. godine, pokazuju podaci kompanije IDC koja se bavi analitikom.

"Sa novim proizvodima, ta brojka će rasti i učvrstiće dominaciju Epla na ovom polju", smatra Marta Pinto, starija istraživačica u ovoj analitičkoj firmi.

"Isplatilo im se što nisu prvi izbacili 5G telefon", dodaje ona.

Pored ajfona 13, Epl je predstavio i ajfon 13 mini, ajfon 13 pro i pro maks.

Pravljenje modela koji se malo razlikuju "pokazuje da u Eplu dobro poznaju svoje potrošače i da nameravaju da privuku različite mušterije", tvrdi Pinto.

Ajfon 13 pro sadrži tri kamere i u Eplu smatraju da je to "njihov najnapredniji sisteme kamera do sada".

Serija 7 Epl pametnih satova

Apple
Kalifornijska kompanija izbacila je i novu seriju Epl ručnih satova.

Serija 7 predstavlja prvi veliki zaokret u dizajnu ovih pametnih satova od 2018. godine i oni će sada biti nešto veći.

Na ekranu će korisnici moći da vide za 50 odsto više teksta i imaće na raspolaganju tastaturu za kucanje, a po prvi put će sat biti otporan na prašinu.

Međutim, postoje naznake da će proizvodnja Serije 7 sporije nego što je planirano, pa može doći do zastoja u dostavi ovih uređaja potrošačima, pisali su novinari Blumberga.

Iz Epla kažu da će nova verzija pametnih satova biti dostupna "kasnije tokom jeseni", dok će novi model ajpeda, koji je takođe predstavljen danas, moći da se kupi već sledeće nedelje.

Prema istraživanju CCS Insajta, Epl drži oko 47 odsto svetskog tržišta pametnih satova.

Novi operativni sistem iOS 8 koji se koristi za Eplove satove moći će da automatski detektuje ukoliko korisnik vozi bicikl ili električni bicikl.

"Iako deluje kao jedna od novih verzija koje često izlaze, najnoviji Epl sat ima veći ekran sa većim virtuelnim tasterima i celom qwertytastaturom, što će verovatno poboljšati kornisničko iskustvo", navodi Leo Gebi, vodeći analitičar u kompaniji CCS Insajt.

On kaže da je očekivao da Epl unapredi dužinu trajanja baterije ovih satova, jer to žele korisnici, ali su u američkoj tehnološkoj kompaniji odlučili da zadrže bateriju koja može da traje 18 sati.

Opcija bržeg punjenja je korisna, ali za one koji žele da prate svoj san bilo bi mnogo lakše da to učine sa baterijom koja traje par dana, dodaje Gebi.

"Uprkos ovim manjkavostima, Eplovi pametni satovi se i dalje prodaju u rekordnim količinama i ubedljivo dominiraju na tržištu", zaključuje ovaj analitičar.

Unapređenja ajpeda

Apple
Američka kompanija je predstavila i novu verziju ajpeda, a direktor Tim Kuk otkrio je da je prodaja ovih uređaja porasla za 40 odsto prethodne godine.

Novi ajped će pokretati A13 čip i biće za 20 odsto brži od prethodnog modela - iz Epla čak tvrde da je "tri puta brži od hrombuka".

Ova pristupačna marka laptopova postala je veoma popularna prošle godine usled zatvaranja škola zbog pandemije.

Novi ajped će koštati 329 američkih dolara za osnovnu verziju, a za škole cena će biti 299 dolara.

Firma je predstavila i novi ajped mini koji će imati USB-C funkciju, Epl olovku za crtanje po ekranu i neže imati dugme za povratak na glavni meni - koristiće se dugme za zaključavanje na vrhu za prepoznavanje otiska prsta. Pogledajte video o izumima koji bi mogli da naprave revoluciju Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: