BBC na srpskom - B92

Met Dejmon i vređanje homoseksualaca: "Podržavam LGBTQ+ zajednicu"

Dejmon je prvobitno za Sandej Tajms rekao da mu je ćerka napisala "veoma dugo, lepo objašnjenje o tome kako je ta reč opasna", pošto ju je upotrebio u šali.

Izvor: BBC
Podeli
Reuters
Reuters

Glumac Met Dejmon rekao je da nikada u privatnom životu nije koristio homofobne reči, iako je dan ranije naveo da je tek pošto ga je ćerka kritikovala, odlučio da više ne upotrebljava ovakve izraze.

Dejmon je prvobitno za Sandej Tajms rekao da mu je ćerka napisala "veoma dugo, lepo objašnjenje o tome kako je ta reč opasna", pošto ju je upotrebio u šali.

Dan kasnije, u saopštenju za javnost, dobitnik Oskara je istakao da van filmskog platna nikada nije koristio homofobnu "f-oznaku za homoseksualce".

"Taj razgovor sa ćerkom nije predstavljao nikakvo lično otrežnjenje- ja ne koristim psovke i uvrede bilo koje vrste", naveo je Dejmon.Dejmon je dan ranije kazao da je pogrdni izraz za homoseksualce "često korišćen dok je bio dete, sa drugačijim značenjem".

"Otišla je od stola", priseća se Dejmon kako je njegova ćerka odreagovala.

"Rekao sam: 'Hajde, to je šala! Govorim je u filmu Zauvek zajedno!'

"Otišla je u svoju sobu i napisala veoma dugo, lepo objašnjenje o tome kako je ta reč opasna. Rekao sam: 'Povlačim reč!' Razumeo sam."

Šta je Dejmon želeo da pojasni?

EPA
EPA

Pošto se našao ne meti kritika javnosti, Dejmon je američkim medijima dostavio opširno saopštenje

"Tokom nedavnog intervjua, prisetio sam se razgovora koji sam vodio sa ćerkom kada sam pokušao da joj kroz kontekst objasnim napredak koji je postignut - iako ni u kom slučaju taj put nije gotov.

Dok sam odrastao u Bostonu, čuo sam uvredljivu reč za homoseksualece koja se koristila na ulici i najpre nisam znao na šta se uopšte odnosi ", naveo je Dejmon.

Tvrdi da je ćerki objasnio da se ta reč koristila stalno i neobavezno, pa čak i kao dijalog u jednom njegovom filmu 2003. godine.

Ona je rekla da ne može da veruje da je u bilo kojoj epohi takva reč mogla da se koristi bez razmišljanja.

"Ne samo da sam se složio s njom, već sam bio oduševljen njenom strašću, vrednostima i željom za društvenom pravdom ".

Dodao je i da je "naučio da je za iskorenjivanje predrasuda potrebno aktivno traženje pravde, a ne pronalaženje pasivne utehe u zamišljanju sebe kao jednog od dobrih momaka."

"S obzirom na to da otvoreno neprijateljstvo prema LGBTQ+ zajednici i dalje česta pojava, razumem zašto je moja izjava navela mnoge da pretpostave najgore.

"Da budem što jasniji - podržavam LGBTQ+ zajednicu."

"Izolovanost"

EPA
EPA

Američki komičar, glumac i pisac Travon Fri na internetu je ukazao da je Dejmonova spoznaja došla prekasno.

"Dakle, Met Dejmon je upravo shvatio 'pre nekoliko meseci', putem 'objašnjenja' deteta, da ne bi trebalo da izgovara tu reč", objavio je pisac, koji se identifikuje kao bi ili kvir.

"Pre nekoliko meseci... Pre nekoliko meseci."

"Želim da znam kojom ju je rečju Met Dejmon zamenio", zapitao se glumac Bili Ejčner, očigledno neuverljiv u Dejmonovu priču.

TV kritičar Holivud Riportaa Danijel Finberg primetio je:

"Kao predstavnik medija, volim kad slavni razgovaraju sa novinarima, ali uvek je sjajno čuti priče za koje ljudi poput Lijama Nisona ili Meta Dejmona misle da su humanizirajuće i šarmantne, ali zapravo otkrivaju izolovanost (između ostalih neugodnih stvari) umesto toga."

Finberg se osvrnuo na intervju koji je Nison dao 2019. godine, gde je rekao da je reagovao na silovanje bliske prijateljice izlaskom na ulice s namerom da ubije crnca.

Iako je rekao da se stidi svojih postupaka, šok i kritika bili su ogromni.

Dejmon je ispričao anegdotu koristeći neprihvatljivu reč tokom promocije novog filma Stillwater, za koji je režiser Tom Makarti rekao da je inspirisan pravnom borbom Amande Nok da skine krivicu za ubistva Meredit Kerčer.

Nok je nedavno kritikovala filmadžije jer su "profitirali" na njenoj osudi za ubistvo.

Ovo nije prvi put da se Dejmon našao u nezgodnoj situaciji. On je 2017. godine, na vrhuncu pokreta #MeToo, rekao novinarima da se neprikladno seksualno ponašanje mora posmatrati kao da postoji na "spektru".

Nedavno se izvinio zbog komentara, rekavši da je bio "gluv" za takve stvari.

"Kao i svi drugi, ja sam zatvorenik subjektivnog iskustva i to dovodi do zaslepljenosti", rekao je za Njujork Tajms.

"Ja više od većine delim iskustvo s obzirom na to da sam belac, muškarac i američka filmska zvezda. Ne znam ni gde počinje i gde se završava moja zaslepljenost.

"Dakle, da, bio sam i jesam gluv. Trudim se da ne budem."

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 144 idi na stranu